Devir değiştikçe, gençlerin ve kariyer planları yapanların “başarı” kriterleri de değişiyor. Bu yüzden, geçtiğimiz 10 yılda dünya ekonomisine damgasını vuran internet girişimcileri, Y ve Z kuşakları için artık birer kanaat önderinden farksız. Başarı hikayeleri dilden dile dolaşan bu girişimcilerin elinden çıkan ve kısa sürede milyon dolarlık birer şirkete dönen 6 start-up’ı sizler için derledik:
BiTaksi
Klasik taksi hizmetine bir alternatif olarak yaratılmış olan BiTaksi Türkiye’nin en başarılı start up’larından biri. Yağmurlu havalarda, trafiğin çok olduğu zamanlarda ya da duraktan taksi çağıramadığınızda telefonunuzun uygulaması sayesinde yakınınızda bulunan bir taksiyle irtibata geçip onu çağırabiliyorsunuz. Ayrıca BiTaksi kullanıcılarına güvenli ve pratik bir seyahat dışında birçok fırsat da sunuyor. Bazı zamanlarda müşterilere sunulan özel kampanyalar da oluyor. Bunun dışında BiTaksi ile yaptığınız seyahatler tüm araç ve şoför bilgileri kayıtlı olduğu için daha güvenli. Pazar payı gittikçe artan BiTaksi, şimdiden pek çok yatırımcı tarafından destekleniyor.
Dropbox
İnternet, bilgisayar ve akıllı telefonların hayatlarımızın vazgeçilmezi haline geldiği bu dönemde, artık her işimizi de online olarak halletmeye başladık. Aynı ofis içinde dahi insanlar projelerini, online ve kolektif şekilde yapıyorlar. Kağıt kulanımının azalması belge paylaşımında yeni yöntemlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Dropbox da bunlardan en önemlisi. Dropbox sayesinde belgelerinizi online ortamda paylaşabilir hatta saklayabilirsiniz. Bu sayede her yerden çalışacağınız gibi, en önemli belgeleriniz de size bir tık mesafede güvende oluyor.
Airbnb
Tatil yapmak için bir yere gideceğinizi ve gideceğiniz yerde bir süreliğine kendinize ait bir eviniz olduğunu düşünün! İşte tam olarak bu amaca hizmet eden Airbnb kullanıcıları, evlerinin tümünü ya da bir bölümünü şehirlerini ziyaret eden gezginler için kiralayabiliyor. “Paylaşım ekonomisi” adı verilen bu model sayesinde hem siz gereksiz otel masrafından kurtulmuş oluyorsunuz, hem de evini kiraya veren kişiler ek gelir elde etmiş oluyor. Ayrıca bu platform sayesinde, evinizde otururken kalmak istediğiniz her ev hakkında (puanlama ve yorum sistemi sayesinde) kolayca fikir sahibi olabiliyorsunuz. Parlak girişimciler sayesinde ortaya çıkan bu fikir, dünya genelinde birçok ülkede büyük ilgi görüyor.
Pinterest, yüzlerce farklı alanda görsellerin paylaşıldığı sosyal bir mantar pano gibi! Bu sosyal ağ sayesinde hem beğendiğiniz görselleri kendi panonuza pinleyebiliyor, hem de takip ettiğiniz kişilerin paylaşımlarını görebiliyorsunuz. Görseller üzerinden yürüyen bu sistem özellikle kadınların dikkatini çekiyor. Hali hazırda 50 milyonun üzerinde üyesi bulunan Pinterest, sosyal medyada biraz ilham arayanlar için iyi bir fırsat gibi görünüyor.
Yemeksepeti
İş hayatı bile online hale gelmişken, yemek sipariş etmek neden olmasın? İşte en önemli Türk girişimlerinden Yemeksepeti.com tam da bu amaca hizmet ediyor. Yemek yapmaya üşenen ve dışarı da çıkmak istemeyenler, ya da işyerlerindeki insalar ya da başkaları. Yemeğin ayağına gelmesini isteyen herkes bu platformun üyesi! Sayısı milyonları aşan Yemeksepeti.com kullanıcıları siteye giriyor ve kendilerine yakın olan restoranları görebiliyor. Bu sayede istediği türde yemeği ve siparişi verebiliyor. Bugün Türkiye’nin her yerinde hizmet veren bu uygulama, yakın zaman önce global bir şirket tarafından astronomik bir rakam ödenerek satın alındı.
Udemy.com
İstediğiniz herhangi bir konuda evinizden eğitim almak ister misiniz? İnsanların çoğu bunu istiyor ancak çoğunluk eğitim almak istediği konuda nereden başlayacağını bilmiyor. İşte kısa sürede Silikon Vadisi’nin en gözde start up’larından birine dönüşen Udemy.com, bu ihtiyacı görerek; online eğitim platformu fikrini hayata geçirilebilmiş. Akademik bilgilerden, yoga eğitimi videolarına; yazılım kurslarından, güzellik tutorial’larına kadar pek çok konuda binlerce eğitim videosu bulunduran bu platform, yayın hayatına sadece 2 eğitim videosuyla başlamış bir girişim.
Kaynak:
entrepreneur.com
inc.com
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Start up’larda çalışanların motivasyonunu ve üretkenliğini artırmanın 4 yolu
Ünlü girişimcilere ait 6 başarı öyküsü