Baş ağrılarınızın altında mineral eksikliği yatıyor olabilir: Magnezyum ve migren ilişkisi
Magnezyum, vücudumuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu temel minerallerden birisidir. Kemik sağlığını iyileştirebilir, kan basıncını stabilize edebilir ve sağlıklı bir kalp ritmi ve sinir fonksiyonunu sürdürmeye yardımcı olabilir. Magnezyumun vücutta düşük olmasının belirtileri yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kas krampları, karıncalanma ve kas kasılmalarını içerir.
Düşük magnezyum değerleri ayrıca baş ağrısı ve migrenlerle de bağlantılıdır. Birçok insanın diyetleriyle yeterince magnezyum almadığı tahmin edilmektedir. Bir çalışma, Amerikalıların yaklaşık yüzde 75’inin yeterince magnezyum almadığını buldu. Magnezyum ve özellikle magnezyum oksit bazen migreni tedavi etmek ve önlemek için kullanılır.
Magnezyum çeşitleri
Bazen farklı durumları tedavi etmek için kullanılan çoklu magnezyum türleri vardır. Magnezyum, başka bir maddeye bağlanmadan vücut tarafından kolayca emilmez. Bu nedenle, takviyeler sıklıkla amino asitler gibi diğer maddelerle birlikte magnezyum içerir.
Suplementlerde kullanılan en yaygın magnezyum türleri
- Yüksek seviyede magnezyum içeren ve genellikle migren tedavisinde kullanılan magnezyum oksit.
- İnorganik bir magnezyum şekli olan magnezyum sülfat, sadece küçük miktarda takviye vücuda emilebilir.
- Biraz daha yüksek magnezyum seviyelerine sahip olan ve gastrointestinal rahatsızlığa neden olma olasılığı daha fazla olan magnezyum karbonat.
- Vücutta kolayca emilen magnezyum klorür
- Büyük miktarlarda vücuda emilebilen magnezyum sitrat; genellikle bağırsak hareketlerini uyarmak için kullanılır.
Magnezyum ve migren
Önemli araştırmalar, migren hastalarının genellikle düşük magnezyum seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir. Bir çalışma, düzenli olarak magnezyum alımının migren ataklarının sıklığını yüzde 41,6 oranında azalttığını buldu. Diğer araştırmalar, günlük magnezyum takviyesi almanın, menstrüel dönem ile ilişkili migrenlerin önlenmesinde etkili olabileceğini göstermiştir.
Magnezyum oksit, migrenleri önlemek için en sık kullanılan formdur. Günde yaklaşık 400 ila 500 miligram genel önerilen bir dozla birlikte takviye şeklinde alabilirsiniz. Magnezyum, magnezyum sülfat formunda intravenöz olarak uygulanabilir. Magnezyum doğal bir element olduğundan ve sağlığımız için gerekli olduğundan, güvenli bir migren tedavisi olabilir. Bu, özellikle daha ciddi yan etkileri olan migren ilaçlarıyla karşılaştırıldığında geçerlidir.
Magnezyumun yan etkileri
Magnezyum genellikle çoğu insan için güvenli olarak kabul edilir, ancak alınması bazı yan etkilere neden olabilir. En sık görülen yan etkiler karın krampları, kusma ve ishaldir. Bunları yaşarsanız, dozajınızı azaltmayı deneyebilirsiniz.Magnezyumun bir başka yaygın yan etkisi ise kan basıncını düşürmesidir. Düşük tansiyonunuz varsa, düzenli olarak magnezyum almadan önce doktorunuzla konuşun. Çok fazla magnezyum almak tehlikeli bir birikime neden olabilir ve aşağıdakiler gibi ciddi yan etkilere neden olabilir:
- Düzensiz kalp atışı
- Güvenli olmayan düşük tansiyon
- Yavaş nefes alımı
- Koma
Bu nedenle, size en uygun dozu sormak için magnezyum kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Magnezyum içeren yiyecekler
Suplement almak istemeyenler için, doğal yöntemler de mevcut. Bazı gıdalar doğal olarak magnezyum içerir. Ispanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, yiyebileceğiniz en iyi yiyeceklerden bazılarıdır. Bir bardak, önerilen günlük magnezyum değerinin yüzde 38 ila 40’ını içerir.
Magnezyum içeren diğer yiyecekler şunlardır:
- Kabak çekirdeği
- Badem
- Uskumru, ton balığı gibi balıklar
- Az yağlı yoğurt veya kefir
- Siyah fasulye ve mercimek
- Avokado
- İncir
- Muz
- Bitter çikolata
Takviyeler, güçlü bir destek sağlasa da, magnezyumdan zengin yiyecekleri de dahil ederek diyetinizden magnezyum almaya odaklanmak en iyisidir.
Potansiyel risk
Bazı insanlar, özellikle önceden mevcut tıbbi koşulları olanlar magnezyum almamalıdır. Bunlar:
- Kan pıhtılaşmasını yavaşlatacağı için kanama bozuklukları.
- Diyabet, kötü kontrol edilen diyabet, magnezyumun vücutta depolanma şeklini etkileyebilir.
- Kalp çarpıntısı.
- Böbrek yetmezliği dahil böbrek problemleri.
- İnflamatuvar bağırsak hastalığı veya mide enfeksiyonu gibi sindirim durumlarınız varsa, magnezyum almadan önce doktorunuza danışın.
Bu koşullar vücudun ne kadar magnezyum emdiğini etkileyebilir. Magnezyum ayrıca, aşağıdakiler dahil diğer ilaçlar ile etkileşime girebilir:
- Antibiyotikler
- Diüretikler veya su atıcı ilaçlar
- Kas gevşeticiler
- Kalp ilaçları
Hamileyseniz, magnezyum almadan önce doktorunuza danışın. Hamile kadınlar için, her gün hap şeklinde 350 ila 400 miligram magnezyum oksit almak genellikle güvenli kabul edilir. Fetusta kemik incelmesi ile ilişkili olduğu için magnezyum sülfat intravenöz olarak alınması güvenli değildir. Güvenli dozlarda alındığında, magnezyum birçok insan için migreni etkili bir şekilde önleyebilir. Magnezyum genellikle reçeteli migren ilacından daha az yan etkiye sahip olduğundan, daha uygun bir seçenek olabilir.
İlk kez migren yaşıyorsanız veya ağrılarınızın şiddeti ya da sıklığı arttıysa doktorunuzdan yardım isteyin. Doktorunuz ne kadar magnezyum almanız ve hangi tedavi seçeneklerini göz önünde bulundurmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir: Tiroid hormon seviyelerinizi nasıl destekleyebilirsiniz: Beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler