Bariyer ilişki ayrılık sonrası iyileşme sürecine katkı sağlıyor mu?

Bir romantik ilişkiyi bitirmek ve ayrıldıktan sonraki süreç herkes için kolay işlemiyor. Ayrılık, pek çok insanın duygusal açından yıpranmasına ve günlük hayattan kopmasına yol açıyor. Bu durumu çözmek için de birbirinden farklı yöntemler geliştiriliyor ve bariyer ilişki de bu yöntemler arasından öne çıkıyor. Bu yazımızda, bariyer ilişkinin ne olduğunu sizler için kaleme aldık.

Bariyer ilişki nedir?

Bazı insanlar, ayrılıktan sonra eski partnerlerine geri dönmemek için yeni bir ilişkiye başlıyorlar. Bu ilişki türüne de bariyer ilişki deniyor. Bariyer ilişki, ayrılıktan sonra hızlıca kurulan yeni bir romantik ilişki olup temelde duygusal boşluğu doldurmak ve ayrılık acısını hafifletmek için tercih ediliyor. Bu nedenle, bu ilişki türünün derin bir altyapıya sahip olmadığını ve sadece geçici bir çözüm olduğunu belirtebiliriz.

Bariyer ilişki, insanların eski partnerleriyle aralarına bir duvar örmesi anlamına geliyor. Bu duvar, aslında ayrılık acısı çeken kişilerin hayatlarına yeni aldıkları bireyi temsil ediyor. Bu ilişki türü, genellikle yalnız kalmak istemeyen ve eski ilişkisine geri dönme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünen bireyler tarafından kuruluyor.

Her ne kadar bu ilişki türünün yalnızlığa çözüm olabildiği düşünülse de yapılan araştırmalar yalnızlığın yaşanması gerektiğini vurguluyor. Bazı çalışmalara göre, ayrılık sonrası duygusal sancıların aşılması için bir süre yalnız kalınması gerekiyor. Bir diğer yandan da bazı araştırmalar bariyer ilişkinin ayrılık sonrası iyileşme sürecini hızlandırdığını kanıtlar nitelikte.

Bariyer ilişki gerçekten etkili mi?

Bu ilişki türü, hem olumlu hem de olumsuz denilebilecek psikolojik etkileri açığa çıkarıyor. Öncelikle, bu ilişki sayesinde eski partnere yönelik özlem hafifletilebiliyor. Ayrıca, eski ilişkinin bitmesiyle açılan boşluk da hızlı bir şekilde kapatılabiliyor. Bir diğer yandan, bu rahatlama etkisi kısa süreli olduğu için sadece geçici bir çözüm sunuyor. Bu nedenle, bu ilişki türü uzun vadeli bir iyileşme sağlayamıyor.

Bariyer ilişki, eski ilişkiden kalma negatifliklere karşı bir koruma kalkanı yaratıyor. Bu sayede, insanlar duygusal korunma ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Her ne kadar korunma söz konusu olsa da bu ilişki çoğu zaman yüzeysel olup yoğun duygulara ev sahipliği yapamıyor. Bu yüzden, bazı insanlar bu ilişkiyi yaşarken sevgi açısından tatmin olamıyor. Bazı bireyler ise bu yüzeysellik sayesinde eski ilişkilerinde aldığı yaraları yeni ilişkilerinde alma ihtimallerini azaltıyorlar.

Bu ilişki türünün bir diğer özelliği ise duygu karmaşasına yol açabilmesi. Henüz eski ilişkisini zihninde tam anlamıyla bitirememiş insanlar, bariyer ilişkilerinde hem eskinin hem de yeninin duygularını deneyimliyorlar. Bu durum sonucunda da hem duygu hem de düşünce dünyası karmaşık bir hale bürünüyor.

Bariyer ilişki yerine uygulayabileceğiniz stratejiler

Uzun vadeli bir çözüm olamayan bu ilişki türünü deneyimlemek her zaman mantıklı olmuyor. Bir başka deyişle, ayrılık sonrası iyileşme sürecinde eski ilişkiden gelen duygusal hesaplaşmaların tamamlanması ve daha sonra yeni bir ilişki kurulması gerekiyor. Bu yüzden, bariyer ilişkinin içinde yer almanın tam anlamıyla sağlıklı ve iyileştirici bir etki yarattığını söylememiz imkansız. Tabii, bu ilişki türü yerine iyileşme sürecinde göz önünde bulundurulabilecek farklı stratejiler bulunuyor.

Eğer ayrılık sonrası iyileşme sürecini deneyimlemekteyseniz bariyer ilişkiden kaçarak farklı yöntemleri değerlendirebilirsiniz. İlk olarak, eski ilişkinizin size neler kattığını ve sizden neler götürdüğünü anlamalısınız. Daha sonra, sosyal ilişkiler açısından duygusal ihtiyaçlarınızın ve isteklerinizin neler olduğunu fark etmelisiniz.

İkinci aşamada ise kendinize odaklanmaya başlayabilirsiniz. Kişisel gelişim ve yeni hobilerle ilgilenerek benliğinize hem fiziksel hem de duygusal açıdan destek sunabilirsiniz. Ayrılık sonrasında farklı bir şeylerle ilgilenerek kafanızı dağıtabilirsiniz ve eski ilişkinizi düşünmekten uzaklaşabilirsiniz.

Ayrılık sonrası süreçte kendinize zaman tanımayı da unutmamalısınız. Bu sürecin çok hızlı bir şekilde geçmeyeceğini ve kritik bir ameliyat sonrası iyileşme dönemine benzediğini kabul etmelisiniz. Ayrıca, arkadaşlarınız ve aile bireyleriniz gibi sevdiğiniz insanlardan sosyal destek almaya da özen göstermelisiniz. Eski ilişkinin bitişiyle açığa çıkan yalnızlık duygusu, sevdiğiniz insanların desteğiyle hafifleyebilir.

Son olarak, bu süreçte çok ağır bir taşın altında eziliyormuş gibi hissediyorsanız terapiden yararlanabilirsiniz. Bir terapiste danışarak ayrılık sonrasında karşılaştığınız duygusal zorluklarla verimli bir şekilde mücadele etmeyi öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ayrılık sonrası 30 gün kuralı etkili bir yöntem mi?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!