X

Balkon bahçeciliği zamanı: Saksıda yetiştirebileceğiniz sebze ve meyveler

Günümüzün modern dünyasında, hepimizin bahçeli evleri, kendi sebzesini ve meyvesini yetiştirebileceği alanlar olamıyor. Ancak bu toprağa dokunmaktan, bir tohumun nasıl filizlendiğini görmekten, kendi ellerinizle ektiğiniz ufacık bir tohumun nasıl büyüyüp olgunlaştığını görmekten mahrum kalacağınız anlamına gelmiyor. Evinizin balkonuna uygun koşullarda yerleştireceğiniz saksılarda da bazı meyve ve sebzeleri yetiştirebilir, mutfağınızda en taze şekilde kullanabilirsiniz.

Saksıda meyve, sebze yetiştirmenin pek çok avantajı var. Taşınabilir olması, uygun fiyatlı olması ve balkon, yangın merdiveni, pencere önü gibi pek çok yere koyulabilmesi sayesinde saksıda meyve-sebze yetiştirmenin birçok olumlu yanı var. Ancak tüm bunlardan faydalanabilmek için saksıda meyve sebze yetiştirmenin püf noktalarını bilmelisiniz. İşte saksıda meyve sebze yetiştirmeye başlamadan önce bilmeniz gerekenler…

1. Güneş ışığı çok önemli

Saksıda meyve, sebze yetiştirme konusunda başarılı olmanın ilk kuralı, saksınızı yerleştireceğini yerin iyi güneş alıyor olmasıdır. Saksılarınızı koyacağınız yeri, güneşe göre belirlemelisiniz. Eğer saksınızı güneye bakacak şekilde yerleştirirseniz, ektiğiniz meyve veya sebze özellikle sabah saatlerinde bolca güneş alacaktır. Daha fazla güneş ışığı daha iyidir diye düşünmeyin, bitkilerin öğleden sonra güneşi daha fazla almaları toprağının neminin hızlıca kurumasına ve bitkilerin yanıp susuz kalmasına neden olur.

2. Kullanacağınız saksının türüne değil, boyutuna dikkat edin

Saksı fiyatları çok değişken olabiliyor. Seramik veya toprak saksılar daha dekoratif durabilir. Ancak söz konusu balkonda meyve, sebze yetiştiriciliği olduğunda plastik saksılar da aynı işlevi görür. Burana önemli olan saksınızın seramik, toprak veya plastik olması değil, saksınızın boyutudur. Her bitkinin farklı ihtiyaçları vardır. Yeşillikler genellikle ufak bir saksıda da yetişir. Ancak domates, biber, kabak, salatalık, fasulye gibi sebzeler yetiştirmek istiyorsanız, daya büyük düşünmeli ve büyük boyutta saksılar kullanmalısınız.

3. Toprağı ve saksınızı hazırlayın

Altında delik olmayan bir saksı tercih ederek işe başlayabilirsiniz. Deliği olmayan bir saksının etrafına birkaç tane drenaj deliği açmalısınız. Daha sonra saksının tabanına çakıl taşları yerleştirin. Bu taşlar, saksının dibine inen suyu muhafaza eder ve toprağın uzun süre nemli kalmasını sağlar. Daha sonra çakıl taşlarının üzerine bir parça kumaş sermelisiniz. Bu da otların veya köklerin taşların arasına girmesine engel olur. Bunun üzerine toprağı yerleştirebilirsiniz. Kullandığınız toprak ne kadar sağlıklı ve canlıysa, o kadar iyi verim alırsınız. Bahçe topraklarında organik gübre kullanılarak toprağın daha verimli olması sağlanabilir ancak saksılardan bunu yapmak mümkün değil. Bunun yerine saksınıza uygun suni gübre kullanmalısınız. Ancak suni gübreyi kullanırken, mutlaka üzerinde yazan talimatlara uymalısınız.

4. Nasıl sulama yapılmalı?

Saksıda yetiştirdiğiniz meyve sebzeleri kesinlikle tepeden sulamamalı, yaprakların kuru kalmasına özen göstermelisiniz. Toprağı her zaman toprak seviyesinden sulamalısınız. Balkonda yetiştireceğiniz meyve sebzeler, belki salon bitkilerinden biraz daha fazla ihtiyaç duyabilir. Bunu toprağı kontrol ederek kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Balkondaki saksılarda yetiştirebileceğiniz bitkiler hangileri?

Balkonda meyve, sebze yetiştirmenin püf noktalarını öğrendikten sonra sıra uygun meyve, sebze tohumu veya fidesi seçimine geliyor. Elbette saksıda her meyve, sebzeyi yetiştirmek mümkün değil. Bu nedenle mantıklı bir seçim yapmalısınız. İşte balkonda yetiştirebileceğini meyve ve sebzeler:

Soğan

Balkonda veya pencere kenarındaki ufak bir saksıda soğan yetiştirebilirsiniz. Soğan tohumlarını toprağın üst tarafında nazikçe serpiştirin ve üzerine ince bir tabaka toprak örtün. Düzenli olarak, azar azar sulayın. Soğan tohumu ekmek için en uygun zaman mart-haziran ayları arasıdır. Tohumları ektikten iki ay sonra sonuçlarını görebilirsiniz.

Ispanak

Ispanak tohumları için uzun ve genişçe bir saksıya ihtiyacınız var. Saksınızı güneşli bir alana koymalısınız. Nisan veya mayıs ayının başlarında ekeceğiniz ıspanak tohumlarından 12 hafta sonra ıspanak toplayabilirsiniz. Ispanak yapraklarını alırken en dıştaki yapraklardan koparın.

Çilek

Çilek tohumlarını nisan veya mayıs ayında ekebilirsiniz. Çilek ekmek için biraz genişçe bir saksıya ihtiyacınız var. Tohumları ekerken birbirlerinden 30 cm aralıklı olmalarına özen göstermelisiniz. Çilek bol suyu sever. Ektiğiniz çilek tohumları, 4-6 hafta sonunda size kırmızı çilekler verir.

Pancar

Pancarı geniş ve sığ bir saksıya ekmelisiniz. Birbirlerinden 10 cm aralıklarla, mayıs-temmuz ayları arasında ekim yapabilirsiniz. En kolay yetişen sebzelerden biridir. Ektikten 2 ay sonra pancarlarınızı toplayabilirsiniz.

Yeşillikler

Balkonunuzdaki saksılarda en kolay yetiştirebileceğiniz şeylerin başında yeşillikler geliyor. Nane, maydonoz, reyhan, dereotu ekebilirsiniz. Nisan-mayıs aylarında tohumları nazikçe toprağa serpiştirip daha sonra üstünü ince bir toprak örtüsüyle kapatmalısınız. Düzenli sulama ve iyi bir güneş ışığıyla 1-2 ay sonra balkonunuzdan topladığınız yeşilliklerle salata yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Güzel havaların tadını çıkarın: İlham veren bahçe ve balkon dekorasyonu önerileri

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale