Mucizevi besin balın zayıflamaya etkisi var mı?

Arılar yaklaşık 50 milyon yıl öncesine kadar dünya üzerinde yaşayan canlılardır ve ürettikleri besin olan bal diğer canlılar için cazibe haline gelmiştir. Bal, insanların da binlerce yıl öncesinden bu zamana besin olarak tükettiği mucizevi bir gıdadır. Avcı-toplayıcı dönemde doğada bulunan kovanlardaki bal tüketilirken yerleşik hayata geçildikten sonra bal üreticiliği de başlamış oldu.

Kilo verme amacıyla diyet yapan kişilerin programlarında bal, neredeyse hiç karşınıza çıkmaz. Bunun nedeni balın içerisindeki şeker olarak gösterilebilir. Doğal balın bileşiminde şeker bulunur ancak bal rafine şeker gibi boş bir enerji kaynağı olarak görülmemelidir. Bal, şekerin yanı sıra içeriğinde vücudumuza son derece faydalı vitamin ve mineralleri de barındırır. Rafine şeker ya da sofra şekeri olarak bilinen şeker ise içerisinde başka hiçbir bileşen bulunmadığı için boş kalori ya da boş enerji olarak kabul edilir. Bu da rafine şeker tüketildiğinde içerisinde vitamin, mineral, antioksidanlar  ve posa gibi vücudumuza faydalı maddeler olmaksızın sadece enerji ya da kalori alımı anlamına gelir. Bu nedenle çok fazla rafine şeker tüketiminiz sonucunda sadece boş enerji aldığınız için değil aynı zamanda vitamin, mineral eksikliği ve az posa tüketimi nedeniyle kilo almaya meyilli hale gelirsiniz.

Mucizevi besin balın zayıflamaya etkisi var mı?

Bal; enerji, protein, şeker, lif, su ile birçok vitamin ve mineraller gibi besin maddeleri içermektedir. Demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve çinko gibi mineraller ile C vitamini, niasin, riboflavin, folat ve B6 vitaminleri ile birlikte iyi bir vitamin kaynağıdır.

Fazla kilosu olan veya obez kişiler dengeli bir şekilde bal tükettiğinde vücut ağırlığını artırmaksızın kardiyovasküler hastalık riskleri azalır. Bal üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda şeker yerine bal tüketimi ile kan kolesterol seviyelerinde azalma görülmüştür.

Balın zayıflamaya etkisi

Vücudun ihtiyacından daha fazla enerji alımı sonucunda alınan bu fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması ile fazla kilo ve daha ilerisinde obezite oluşur. Vücutta kullanılmayan  bu depolanmış yağ kilo ve hacim olarak fazlalık oluşturur. Yapılan araştırmalar sonucunda dengeli bal tüketimi ile balın bileşimindeki faydalı moleküllerin bu depo yağını harekete geçirme etkisi olabileceği düşünülmektedir. Yeterli ve dengeli bir şekilde oluşturulmuş sağlıklı bir beslenme programı ile günlük aktivite miktarının artırılması ile de fazla kilo problemlerinizden de kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Mucizevi besin balın zayıflamaya etkisi var mı?

Bal ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL düzeyini olumlu yönde değiştirmekte ve kardiyovasküler stresin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bunlar da daha sağlıklı ve aktif bir yaşam sürdürebilmeniz anlamına gelir. Bunun sonucunda da kalp krizi, ateroskleroz veya felç riski gibi kalp-damar hastalıkları için endişe taşımayacağınız için kilo vermenizi daha da kolaylaştıracaktır.

Bal üzerinde yapılan çalışmalardan bir tanesi ile de yatmadan önce bir tatlı kaşığı bal tüketmenin zayıflamaya olumlu bir etkisi olduğu gözlenmiştir. Uyumadan hemen önce tüketilen bal karaciğer fonksiyonlarını uyarmaya devam eder, bu sayede metebolizma yağ yakmaya devam eder ve dolaşım sistemindeki stres hormonlarını rahatlatır.

Tatlı isteğini karşılaması ile birlikte vücuda birçok faydası olan bal belli miktarlarda tüketildiğinde kilo vermeye de katkı sağlamaktadır. Yiyeceklerde ve içeceklerde tatlandırıcı olarak şeker yerine bal kullanılması çok daha sağlıklı bir alternatif olacaktır. Fazla miktarda tükettiğinizde ise diğer bütün besinlerde olduğu gibi kilo alımına neden olabilir.

 

İlginizi çekebilir: Antep fıstığının sağlığımızı geliştiren 7 etkisi

İnci Beyza Yürekli Diyetisyen
Diyetisyen İnci Beyza Yürekli, İstanbul’da doğdu. Tam burslu olarak girdiği İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 2015 yılında “Yüksek Onur Öğrencisi” olarak mezun ... Devam