X

Bali Adası hikayeleri: Gördüklerimiz, yaşadıklarımız ve talihsizliklerimiz

Kader mi, düşünce gücü mü derken, nihayet geldik Bali’ye… 3 kişi, 3 büyük valiz ve tek yön aldığımız biletlerimizle yolculuk başlamıştı İstanbul’dan… Jakarta’daki arkadaşımızda 2 günlük dinlenme ile Bali’ye daha rahat bir başlangıç yaparız sanmıştık ancak Kuta’daki geçici konaklama mekanımızın aşırı merkezi olması bizi düşündüğümüzün tersine etkiledi..

Öncelikle gece boyu devam eden gürültü, odanın boyutundan kaynaklanan havasızlık ve sivrisinekler Jakarta’da hiç hissetmediğimiz jet-lag’e gecikmeli yakalanmamıza yol açtı. 6 gece o odada günde sadece 3 saat uyuyabildim… Normal şartlarda bile az uyuyan Tolga da -kendisi eşim olur- uykusuzluktan şikayetçiydi. Böyle olunca oğlumuz Deniz de bizden etkilendi. Ailece geçici insomnia yaşadık.

Genelde ilk kez gittiğim yerlerde, enerjim yüksek olur ve gün boyu büyük bir merakla, yürüyerek dolaşabilirim. Bali’de zamanımızın çok olmasından mıdır nedir bilmem, hiç de öyle olmadı. Uykusuzluğum, beni yorgun ve tahammülsüz birine dönüştürdü… Bir de etraftaki turist kalabalığı eklenince sinir sistemim sürekli alarm modundaydı.

Kuta, Temmuz ve Ağustos aylarında sörf yapan Avustralyalıların ziyaretinden dolayı çok kalabalık. Bu turistik kalabalığı aldatarak para kazanan bir kısım Endonezyalı keşfettik (Endonezyalı diyorum çünkü Balililer karma inanışlarından dolayı böyle bir döngüye girmekten kesinlikle kaçınıyorlar). Biz de bundan payımızı alıyorduk neredeyse… Neyse ki karmamız temizmiş.

Hikaye, elimizdeki bir kısım Doları, Endonezya Rupiah’sına çevirirken başladı. Kuta’da yürürken adım başı “money exchange” ofisleri görüyorsunuz. Hepsinin başında “yetkili” anlamına gelen “authorized” yazıyor ancak kurlar birbirinden çok farklı. Şöyle ki bir exchange ofiste 1 USD- 13.200 IDR iken diğerinde 13.699 IDR. Tabii ki herkes gibi biz de en iyi kurdan para bozdurma peşindeyiz. Sonuçta en yüksek gördüğümüz kurdan bir miktar para bozdurduk ve çok merak ettiğimiz Ubud’a doğru yola çıktık.

Bu arada Bali’de ulaşım ya taksi ya da scooter motorlarla sağlanıyor. Toplu taşıma diye bir şey görmedim, ama yerel halkın kullandığı çok seyrek otobüslerin olduğunu sonradan öğrendim. Taksimetre açan taksilere biniyorsanız, trafiğe takılmamak için yoğun olmayan saatlerde gezmek daha iyi bir seçenek. Yoksa çok pahalıya geliyor ulaşım. Biz 6 yaşında çocuğu olan 3 kişilik bir aile olduğumuz için araba kiralayana kadar taksiyi tercih ettik. İlk önce Uber kullandık, daha sonra bir arkadaşımızın tavsiyesiyle “go-jek” uygulaması indirip çok uygun fiyatlara gezebildik.

Bali / Ubud / Pirinç tarlaları

Ubud bize iyi geldi… Maymunların olduğu ormada gezip, yemek yedik ve hava kararmadan önce otele doğru yola çıktık. Deniz, odaya girer girmez yatağa girdi ve geldiğimizden beri ilk kez rahatça uykuya daldı. Biz de Tolga ile fiyatları anlamak açısından, gün içinde neye ne kadar harcamışız gibi hesaplamalara girdik. Zira Endonezya’da binler ve milyonları günlük hayatta kullanmak çok kafa karıştırıcı oluyor. Tolga sabah bozdurduğumuz para ile harcadıklarımız arasında büyük bir fark yakaladı. Yaklaşık 1,5 milyon IDR yani 100 dolardan daha fazla bir miktar ortada yoktu. Takside mi düşürdük, bir yere fazla mı verdik diye düşünürken, Tolga’nın aklına para bozdurduğumuz yerdeki adamın hızlı hareketleri geldi. Ben de bu düşüncesine kızdım… Bir şekilde ortadan kaybolan bir para vardı ama bunun için başkasını suçlamaya gerek yoktu.

İlginizi çekebilir: Bali’nin ortasında, dağların tepesinde, palmiye ağaçlarının arasında: UbudBali’

Her zamanki gibi uykusuz bir geceden sonra, günümüz başladı. Bütün gün Kuta’da okyanusun keyfini çıkardık bu sefer. Akşama doğru otele dönerken, Tolga aynı yerden tekrar para bozdurmaya karar verdi. O para bozdururken, ben de yanında Deniz’le oynuyordum. Bir ara Tolga benden bozuk para istedi, 13.699’u 13.700’e tamamlamak için. Bunu daha önce de istemişlerdi. Ben bozukluk ararken, birden Tolga’nın sinirli bir şekilde ofisteki adama “dün 1,5 milyonu sen aldın” dediğini fark ettim. Meğerse, istenilen bozuk parayı cüzdandan çıkarırken, içerdeki adam parayı tekrar sayıyormuş gibi yapıyor ve paranın bir kısmını hızlıca, önündeki masanın arkasına atıyormuş. Bu arada sen önceden saydığın için, bozuk parayı verip, masanın üstündeki parayı alıp gidiyorsun. Tolga, bunu fark edince, polisi çağırıyorum diye telefona sarıldı. Adam da panik bir şekilde patronumu arıyorum deyip telefonu aldı eline. Benim alarm vaziyetteki sinir sistemimin regülasyonu iyice bozuldu bu güvenlik sorunuyla birlikte, yanımda Deniz’in olduğunu unutup adama “hırsızsınız siz” diye bağırmaya başladım. Bir anda telefondaki patronla konuşurken buldum kendimi. Özür diliyor ve 1,5 milyon IDR’yi almamızı istiyor, bir yandan da ofisteki adam bir miktar parayı elime tutuşturdu. Tolga polis diye arkadaşıyla konuştuğu telefonu kapattı ve 1,5 milyon IDR’yi alıp otele döndük. Sonradan öğrendim ki, Tolga’nın bir süredir Endonezya’da yaşayan arkadaşı, polisin de bu işlerden haberdar olduğunu, eğer suçu kabul edip, geri veriyorsa, paramızı alıp daha fazla uzatmadan oradan uzaklaşmamızı tavsiye etmiş ve bu nedenle Tolga parayı alarak konuyu kapatmış.

Normal şartlarda, bir eşyamı kaybettiğimde -evrene hediye- diye düşünürüm, çok üzülmem. Bu düşünce, sahip olduklarıma çok bağlanmamam gerektiğini hatırlatır bana. Kayıplardan bazıları saatler, günler içinde geri döner, bazıları hiç dönmez. Bali’de de kaybettiğimiz para bize dönmüştü. Aslında mucize gibi bir şeydi… Eşyayı bulmak kolaydır ama az sayılmayacak bir paranın geri dönmesi gerçekten şaşırtıcı. Yine de yaşadığımız olay bir eşyayı kaybedip bulmak kadar basit değildi. Beni gerçekten üzdü ve “ne yapabilirim” diye düşündürdü. Birçok turistin buna maruz kalıyor olduğunu bilmek de rahatsızlığımı arttırıyor… Elimden gelen, bu hikayeyi mümkün olduğu kadar çok anlatıp, forumlara yazıp, Bali’de tatil yapanların dikkat etmesini sağlamak. Yoksa Bali’de yasal yollara başvurmak yıpratıcı ve faydasız. Bunu kabul etmek kolay değil benim için, ama bazen fazla aktivist davranmak sadece gerginliği yükseltiyor. 

Sonuç olarak bu hikaye de ders alıp yola devam edeceğimiz konulardan biri…

Not: Bali’deki hikayemiz biraz karışık başladıysa da devamında gayet iyi gidiyor. Bir sonraki yazımda, ev ve araba kiralama, Bali için çok önemli olan ancak çok zor bulunabilen cam sinekliğinin nereden alınacağına dair kullanışlı bilgiler vermeyi planlıyorum.

Sevgiyle kalın.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Azize Şahin: 2006 yılında, Osho’nun meditasyonlarıyla yoga ve meditasyon öğrenciliğim başladı. Bu yolculukta bir workshop için gittiğim Hindistan’da eğitmen olmaya karar verdim ve ilk hocalık eğitimimi, 2009 yılında Zeynep Aksoy’dan aldım. Eğitimden hemen sonra Cihangir Yoga’da dersler vermeye başladım. David Cornwell ile Meditasyon Eğitmenlik Eğitimi, Mindfulness, Svagito Liebermeister ile Danışmanlığın Zen Yolu, İnsanlarla Çalışmak, Travmaları İyileştirmek, Somatic Experiencing gibi dönüşüm sağlayıcı eğitimler aldım. Çeşitli eğitimler ve sertifika programlarıyla özellikle aktif meditasyonlar, mindfulness ve bedensel terapi alanında kendimi geliştirmeye devam ederken, akademik olarak Üsküdar Üniversitesi’nde Uygulamalı Psikoloji alanında yüksek lisans yapıyorum. 2006 yılından beri hem kendi deneyimlerim hem de birlikte çalıştığım insanlarda, farkındalık çalışmalarının şifayı beraberinde getirdiğine tanıklık ettim. Her türlü konuda, çözüm dışardan değil, içerden geliyordu ve yöntemler alışık olduğumuz gibi karmaşık değil çok basitti. Bu farkındalığım, hayatımın amacını belirlememi sağladı: “Meditasyon öğretmek ve her insanın kendi içindeki bilgeliği ortaya çıkarmakta bir rehber olabilmek.” Bu amaç çerçevesinde, kişisel dönüşüme meditatif bir bakış açısıyla bireysel terapiler ve nörobilim temelli farkındalık, odaklanma ve stres yönetimi konularında workshoplar ve kurumsal eğitimler veriyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale