Bakteriyel vajinozis, vajinadaki yararlı ve zararlı bakterilerin dengelerinde bozulma meydana gelmesiyle oluşan bir sorundur. Bakteriyel vajinoziste vajinada kaşıntı, kötü koku ve normal olmayan akıntı gibi belirtiler görülebilmektedir.
Bakteriyel vajinozis bazen vücuttan kendi kendine temizlenebilmektedir. Bununla birlikte vücut hastalığı kendi kendine yenemezse ortaya başka sağlık sorunları çıkabilmektedir. Bu nedenle vajina sağlığıyla ilgili herhangi bir sorun yaşanması halinde doktora başvurulması önemlidir.
Bu yazıda bakteriyel vajinozisin ne olduğunu, belirtilerini, tedavisini ve bakteriyel vajinoazis hakkında merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Bakteriyel Vajinozis Nedir?
Bakteriyel vajinozis, vajinada bakterilerin aşırı çoğalmasıyla meydana gelen vajinal bir enfeksiyondur. Vajinada bakterilerin bulunması doğal bir durumdur. Ancak bazen zararlı bakteriler çoğalarak yararlı bakterilerden daha fazla sayıya ulaşabilmektedir. Bu da vajinadaki bakterilerin dengesini bozarak bakteriyel vajinozise yol açabilmektedir.
Bakteriyel vajinozis genelde kendine özgü balıksı kokusuyla bilinmektedir. Bazı insanlarda kötü kokunun yanı sıra vajinada tahriş de görülebilmektedir. Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmemesi de mümkün olabilir.
Her yaştan kadında bakteriyel vajinozis görülebilir. Ancak enfeksiyon genelde cinsel açıdan aktif olan kadınlarda görülmektedir. Daha önce hiç cinsel birliktelik yaşamamış kadınlarda bakteriyel vajinozis görülme ihtimali oldukça düşüktür.
Bakteriyel Vajinozis Belirtileri
Bakteriyel vajinozis en çok üreme çağındaki kadınlarda rastlanan bir enfeksiyondur. Bakteriyel vajinoziste genelde hiçbir belirti görülmemekle birlikte bazı kişilerde aşağıdaki belirtilere rastlanabilmektedir:
- Vajinal akıntıda değişiklik
- Vajinal bölgede yanma, kaşıntı ve tahriş
- İdrar yaparken yanma hissi
- Bakteriyel vajinozis, vajinal akıntıda aşağıdaki değişikliklere neden olabilmektedir:
- Sulu ve ince yapılı vajinal akıntı
- Gri ya da beyaz vajinal akıntı
- Güçlü ve balıksı koku
Bakteriyel vajinoziste idrar yaparken yanma ve vajina çevresinde kaşıntı gibi belirtilere de rastlanabilmektedir. Ancak bu belirtilere bakteriyel vajinozis dışındaki enfeksiyonlar da neden olabilmektedir.
Bakteriyel Vajinozis Neden Olur?
Vücudumuzun her yerinde bakteriler bulunmaktadır. Ancak bunların bir kısmı zararlıdır. Sağlık sorunları da zararlı bakterilerin, yararlı bakterilerden fazla olmasıyla ortaya çıkmaktadır.
Vajinada normalde Laktobasiller adı verilen bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler laktik asit üreterek vajinanın hafif asidik olmasını sağlamaktadır. Bu sayede vajinada zararlı bakterilerin üremesinin önüne geçilmektedir.
Laktobasillerin seviyelerinin düşük olması halinde vajinanın asidite seviyesi azalabilmektedir. Vajinanın yeterince asidik olamaması ise zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olabilmektedir.
Bakteriyel vajinoziz, vajinadaki yararlı ve zararlı bakteriler arasında dengesizlik olmasıyla meydana gelen enfeksiyonlardan bir tanesidir. Bu dengesizliğe neden olabilen faktörlerden bazıları şu şekildedir:
- Yeni biriyle cinsel ilişki yaşamaya başlamak
- Yakın zamanlarda birden fazla kişiyle cinsel ilişki yaşamak
- Vajinal duş
- Cinsel ilişki sırasında kondom gibi bariyer yöntemler kullanmamak
- Gebelik
- Yakın zamanda antibiyotik kullanmış olmak
Bakteriyel vajinozis cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmiyor olsa da cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini arttırabileceği için dikkatli olmak gerekir.
İlginizi çekebilir: Gebelikte iştahsızlık neden olur?
Bakteriyel Vajinozis Tedavisi
Bakteriyel vajinozis bazen tedavi gerektirmeksizin kendi kendine geçebilmektedir. Bununla birlikte bakteriyel vajinozis belirtileri, bel soğukluğu ve trikomonas gibi diğer hastalıkların belirtileriyle benzer olabilmektedir. Bu nedenle doktora gitmeden kendi kendinize teşhis koymamanız önemlidir.
Bakteriyel vajinozis, histerektomi ve kürtaj gibi operasyonlardan sonra komplikasyon yaşama riskinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir belirtiniz olmasa dahi bu operasyonlardan sonra bakteriyel vajinozis tedavisi görmeniz gerekebilir.
Bakteriyel vajinoziste başvurulan tedavi genelde antibiyotik tedavisi olmaktadır. Antibiyotik tedavisi, bakteriyel vajinozis vakalarının çoğunda etkilidir. Ancak bazen enfeksiyonun tekrarlaması mümkündür. Antibiyotik tedavisi bazen tablet kullanımıyla gerçekleştirilirken bazense jel ya da krem formundaki ilaçlar kullanılabilmektedir.
Tekrarlayan bakteriyel vajinozis vakalarında ise genelde uzun süreli tedavi olarak metranidazol tedavisi önerilmektedir. Metranidazolun etkisiz olması halinde ilacın jel formu da reçete edilebilir. İlacın kullanımı doktor önerisine göre farklılık gösterebileceği için uzun süreli tedavilerde doktorunuzun önerilerine uymanız önemlidir.
Bakteriyel Vajinozis ve Vajinal Mantar
Bakteriyel vajinozis ve vajinal mantar, birbirinden farklı enfeksiyonlardır. Vajinal mantar, Candida isimli mantarın aşırı çoğalmasından kaynaklanırken bakteriyel vajinozis ise bakterilerin aşırı çoğalmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte her iki enfeksiyon benzer belirtilere neden olabilmektedir:
Vajinal mantarın neden olabileceği belirtiler genel olarak şu şekildedir:
- Vajinal kaşıntı
- Vajinal akıntıda anormallik
- İdrar yaparken ağrı ya da rahatsızlık
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ya da rahatsızlık
Bakteriyel vajinoziste görülen akıntı sulu, beyazımsı-grimsi ve balıksı kokuya sahip olabilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonunda ise akıntı genelde yoğun yapılı ve kokusuz olmaktadır.
Bakteriyel vajinozis bakteri kaynaklı, vajinal mantar ise mantar kaynaklı olduğu için farklı tedaviler gerektirmektedir. Bu nedenle yalnızca belirtilerinize bakarak kendinize teşhis koymamanız ve uzman yardımı almanız önemlidir.
İlginizi çekebilir: Genital bölge temizliği ve vajinal temizlik ürünleri üzerine
Bakteriyel Vajinozis Nasıl Teşhis Edilir?
Bakteriyel vajinozis, hastanın şikayetleri dinlenerek ve muayene yapılarak anlaşılabilmektedir. Muayene sırasında vajinal akıntıdan örnek alınarak analiz için laboratuvara gönderilebilir. Kişinin cinsel açıdan aktif olması ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar açısından risk altında olması halinde ise vajina duvarından hücre örneği alınarak test yapılması gerekebilir.
Bakteriyel Vajinozis Komplikasyonları
Bakteriyel vajinozis bazen kendi kendine geçebilen bir enfeksiyon olmakla birlikte tedavi görülmediğinde bazen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bakteriyel vajinozisin neden olabileceği komplikasyonlardan bazıları şu şekildedir:
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskinde artış
Bakteriyel vajinozis tedavi edilmediğinde cinsel yolla bulaşan HIV, klamidya ve bel soğukluğu gibi hastalıkların riskinde artışa neden olabilmektedir. Aynı zamanda herpes simpleks virüsü tip 2 ve HPV’ye yakalanma riskinde de artışa yol açabilmektedir.
HIV’li kişilerde bulaş riskinde artış
Bakteriyel vajinozisi olan HIV’li kişilerde HIV’in yayılma hızının daha fazla olabileceği düşünülmektedir. HIV’li kişi ilaç kullanıyor olsa dahi cinsel ilişki sırasında partnerinin HIV’e yakalanma riski artabilir. Bunun nedeni bakteriyel vajinozisin vücut salgılarında bulunan virüs miktarını arttırabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Gebelik komplikasyonları
Bakteriyel vajinozis gebelikte çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenle bakteriyel vajinozis belirtisi olan kadınların test edilmesi ve gerekirse tedavi edilmesi önemlidir.
Bakteriyel vajinozisin gebelikte neden olabileceği belirtilerden bazıları şu şekildedir:
- Düşük
- Erken doğum
- Doğumda bebeğin ağırlığının düşük olması
- Plasenta ve amniyon sıvısı ile ilgili enfeksiyonlar
- Doğum sonrası endometrit
Bakteriyel Vajinozis Nasıl Önlenir?
Bakteriyel vajinozisi tamamen önlemenin bir yolu bulunmamaktadır. Bununla birlikte bakteriyel vajinozise yakalanma riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:
- Cinsel ilişki sırasında kondom gibi bariyer yöntemler kullanmak
- Vajinal duştan kaçınmak
- Vajinal bölgede parfümlü ürünler kullanmamak
- İç çamaşırlarını nazik bir deterjanla yıkamak
Bakteriyel vajinozisi tamamen önlemeniz mümkün olmadığı için enfeksiyon belirtileri yaşamanız halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz ve gerekli tedaviyi görmeniz önemlidir. Tedavi görmemeniz halinde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların riskinde artış gibi sorunlarla karşılaşabileceğiniz için yaşadığınız belirtileri görmezden gelmemeli ve bir an önce doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Gebelik yorgunluğu ile başa çıkmanın yolları