Yeniden merhaba, bu ayın konusu baharda yoga. Aslında hepimizin bildiği gibi yoga hayatımızın her anına eşlik eden bütünsel bir anlayış olsa da baharda yerini ayrı tutuyorum. Doğanın çeşit çeşit renkleri ile yeniden canlandığı bahar mevsimi eşliğinde açık havada bol oksijen eşliğinde pratikler yapmanın zevki ve bol oksijen desteği sebebi ile yararı bir başkadır.
Hem eğitmen arkadaşlarımın kullanabileceği hem de ailelerin çocukları ile yapabileceği baharda yoga aktiviteleri için yazının devamına bekliyorum sizi.
Doğada sessiz yürüyüş meditasyonu
İster evinize yakın bir parkta isterseniz okul bahçesinde uygulayabileceğiniz şahane bir meditasyon çalışması. Bu meditasyonun tek kuralı sessizlik. Bu sayede sadece yürüme eylemine ve ayaklarımıza odaklanıyoruz. Her adımda ayaklarımızı hissederek yürümeye çalışıyoruz. Ayakkabı ile uygulayabileceğiniz gibi yerle teması daha derinden hissetmek ve topraklanmak için çıplak ayakla güvenli bir alanda da uygulayabilirsiniz. Özellikle deniz kenarı imkanı olanlar için çıplak ayakla bu meditasyonu uygulamanız tavsiyedir. Her adımda nefesimiz eşliğinde adımlarımız derinleşiyor. Gözler serbest, bulunduğu çevrede rahatça gezebilir. Bırakın serbest dolaşsın ki daha önceden belki de geçtiğiniz aynı yollarda neleri farklı göreceksiniz. Hem duyulara hitap eden, hem de bol oksijen ile enerjimize de iyi gelecek olan bu çalışmayı listenize alın.
Açık hava pikniğinde mindful yemek
Günlük koşturma içerisinde veya sınırlı zamanlarda yemek yediğimizde çoğu zaman farkındalığımızdan uzaklaşıyoruz. ‘Dün ben ne yemiştim’ten öte yemeğin tadını bile kaçıyoruz. Bazen de maalesef çocukların ekranlar karşısında yemek yemesi onları tamamen duyulardan uzaklaştırıyor.
O halde açık hava pikniklerini bu durumu tersine çevirmek için kullanmanın tam zamanı. Menümüzde her ne varsa öncelikle yemeğin içerisindeki malzemelerin nerden geldiğini, nerede yetiştiğini, vücudumuza ne gibi yararlar sağladığını yemeye başlamadan konuşalım.
İmkanınız varsa menüyü birlikte oluşturmak, yemekleri birlikte hazırlamak ise mutlaka bonus olacaktır. Gelelim mindful yemek pratiğine. Nasıl uygulayabiliriz?
5 duyuyu kullanarak yediğimiz her bir lokmanın tadını çıkaracağız ve sonrasında üzerine konuşacağız:
- Gör (Şekli, rengi..)
- Dokun (Dokusu; yumuşak, sert, düzgün..)
- Kokla (Kokusu var mı? Varsa nasıl, neye benziyor ? Güzel mi?
- Sesini duy (Bir sesi var mı? Neye benziyor, tarif edebilir misin?
- Ve sıra geldi tadına bakmaya. Önce dilinin üzerine koy ve bir iki saniye beklet.
Şimdi nasıl geldi? Her zaman yediğin bir yiyecek için yaptıysan bile ne kadar farklı değil mi? Bu çalışmanın canlı örneğini görmek için minikyogees YouTube kanalına bakabilirsiniz.
Ağaç pozu, köklenmek
En sevilen pozlardan biri ağaç pozu aynı zamanda bahar yogamıza da en fazla yakışacak olan çalışmalardan biri. Kendinize sevdiğiniz bir ağaç seçin. İsmini belirledikten sonra ağacımızı bahara hazırlamak için adım adım canlandıracağız.
Öncelikle iki ayağımızı sağlam bir şekilde yere basıyoruz. Minik bir fidan olarak başlayacağımız için dengemizi sağ/ sol ayak üzerine verdikten sonra diğer ayağımızın tabanını yere sağlam bastığımız ayağımızın bilek kısmına nazikçe yerleştiriyoruz. Bunu yaparken ağacın rengini ve detaylarını zihnimizde canlandırıyoruz. Her bir detayını sabırla canlandırarak diğer ayağımızla da dengeliyoruz. Minikyogees youtube kanalında detayları ile ağaç pozunu bulabilirsiniz. Şimdi ağacımızı sulama ve büyütme zamanı. Bu kez minik fidanda ayak bileğine yerleşen ayaklar yavaş yavaş dizin altına yerleşiyor. Yine dengemizi sağlamak için iki tarafta uygulayalım. Kollar yani dallarımız, çiçekleriyle önce zihnimizde canlanıyor sonra da ağacımızda yerini alıyor. Bu çalışmayı tamamladıktan sonra ayaklarımızla kökle hissinin bedendeki yansımalarını konuşalım. Bu deneyim bedenimizin diğer yerlerini nasıl etkiledi paylaşalım.
Karahindiba Nefesi
Karahindiba çiçeğini bilir misiniz? Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. İster karahindiba ile isterseniz başka bir çiçekle bu nefes çalışmasını açık havada uygulayabilir, tazecik oksijenle rahatlayabilirsiniz. Bunun için önce burundan derin bir nefes al ve nazikçe dudaklarından nefesi üfle.. Gözlerini kapatıp uçuşan çiçeğin tüylerini hayal edebilirsin…
İçsel hava durumum
Bugün nasılsın? Duyguları tarif etmek, isimlendirmek her zaman kolay olmayabilir. Hava durumundan faydalanmak ise iyi bir seçenek olabilir. Önce yetişkinler kendilerine sorarak başlayabilir, sonrasında çocuklarımıza sorabiliriz.
- Güneşli
- Yağmurlu
- Kar yağışlı
- Bulutlu
- Rüzgarlı
- Sisli….
Açık havanın keyfini yoga ile mutlaka destekleyin. Burada sadece birkaç örnek paylaştım. Birlikte yapılacak o kadar çok çalışma var ki… Hemen bir liste oluşturmanızı ve uygulamaya başlamanızı tavsiye ederim.
HER MEVSİMDE İYİ Kİ ÇOCUK YOGASI!
Çocuk yogası derslerini deneyimlemek ve dersler konusunda detaylı bilgi edinmek için @minikyogees Instagram, YouTube ve Spotify hesaplarını takip edebilir www.minikyogees.com web sitesini ziyaret edebilir ve her türlü sorunuz için bana bu kanallardan ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çocuk yogası nedir, çocuklar ne zaman yogaya başlayabilir?