Bahar temizliğine nereden başlayacağını bilemeyenlere: Kıyı köşe temizlikte dikkat edilmesi gerekenler

Bahar yüzünü gösterdiğine göre, bahar temizliğinin zamanı geldi! Bahar temizliği denince akla, uzun zamandır atamadığımız fazlalıklardan kurtulmak, giymediklerimizi satarak ya da ihtiyacı olanlara dağıtarak gardıroplarımızı rahatlatmak geliyor (ikinci el giysilerinizi satmak için dolap uygulaması önerilir, dağıtacağınız giysiler için ise bulunduğunuz belediyeyi arayabilirsiniz).

Aklımıza hemen gelmeyen şey ise evin kıyı köşe temizliği. “Camları dışarıdan bile siliyoruz” tarzı bir gözü kararmışlıktan değil, sürekli elimizin altında olan ama temizlemeyi akıl edemediğimiz araç gereçlerden bahsedeceğiz bu yazıda.

Ne kadar sık temizlik yaparsanız, eviniz o kadar sağlıklı bir yer olur.

Temizlik şirketi Handy’nin uzmanlarından Becca Napelbaum, “ne kadar sık temizlik yaparsanız eviniz o kadar sağlıklı bir yer olur” diyor ve ekliyor, “her hafta bir kez evde ince temizlik yapmak ve büyük beyaz eşyaları ayda bir elden geçirmek iyi bir fikirdir”. İşte her gün göz önünde olan ve temizlememiz gereken eşya ve aletler:

Fırın

Ocaklar silinir ama fırının içi genelde gözden kaçırılır. Oysa içinde yemek pişirilen bu aleti ayda bir temizlemek, sağlığımız açısından önem taşıyor. Birkaç kaşık kabartma tozunu suyla karıştırarak elde edilen bir çeşit macunu fırının içine bir katman halinde sürmek, gece boyunca beklettikten sonra ertesi gün ıslak bezle silmek etkili bir yol. Kalan macun parçalarını ise sirke püskürterek silmek mümkün.

Mikrodalga fırın

Mikrodalga fırını haftada bir temizlemek yeter, fakat bir şey döküldüğünde onu hemen silmek leke bırakmamak açısından en önemlisi. Bir kase suyun içine limon doğrayıp bunu fırının içinde bir süre çevirmek, oluşan buharı birkaç dakika fırının içinde demlendirdikten sonra temiz bir bezle kurulamak, önerilen en basit yol.

Uzaktan kumanda / Klavye

Annemizi örnek alıp uzaktan kumandayı streç filmle sarmalamadıysak, onu ve bilgisayar klavyesini arada sırada mikroplardan arındırmak gerekir. Bir parça pamuk ya da pamuklu çubuğu alkole daldırıp fazlasını akıttıktan sonra, kumandanın düğmeleri arasına rahatça ulaşabilirsiniz. Hatta ışık düğmelerini de aynı yolla temizlemek mümkün.

Anahtarlar

İşte temizlemeyi hiç akıl etmediğimiz ama sürekli ellerimizle muhatap olan bir gereç. Anahtarların, herhangi bir sprey temizleyici ya da sıvı sabun ile yıkanması öneriliyor.

Dolap ve kapı kolları

Evdeki tüm dolap ve kapı kollarının üzerinden bir sprey temizleyici ve kuru bez ile geçmek, kıyı köşe temizliğin ihmal edilmemesi gereken bir parçası.

Evcil hayvan oyuncağı / Mama kabı

Yaş mama kapları her gün, kuru mama kapları ise haftada üç kez temizlenebilir.

Evcil hayvanların sık oynadığı ve yerlerde gezen oyuncakları yıkama koşullarına göre makinede ya da elde, en az haftada bir yıkamak iyi fikir. Mama kapları içinse önemli olan, hayvanın ne tür mama tükettiği. Yaş mama kapları her gün, kuru mama kapları ise haftada üç kez temizlenebilir.

Çamaşır makinesi

İçinden bu kadar deterjan geçen bir beyaz eşyanın temiz kalmaması mümkün mü? Ne yazık ki evet. Gerek sudaki kireç, gerekse de deterjan kalıntıları olsun, çamaşır makinesinin özellikle kapağın sıkı kapanmasını sağlayan tambur lastiğinde pek çok kir ya da küf birikebilir. Burayı çamaşır suyuyla ovalamak, çoğu kalıntıdan kurtulmayı sağlayacaktır. Sonra da deterjan gözüne aldığı kadar beyaz sirke koyup makineyi boş olarak çalıştırmak ve bu işlemi ayda bir tekrarlamak yeterli. Ayrıca lastiği ıslak bırakmamak, her yıkamadan sonra kuru bir bezle silmek, makinenin ömrünü uzatır.

Diş fırçası kabı

Diş fırçasını taşıyan kabı ya da fırçaların durduğu bardağı sık sık sudan geçirmeyi unutmamak gerekir.

Kahve makinesi

Haftada birkaç kez, tüm kalıntılardan arındırmak için kahve makinesinin yıkanabilir parçaları bulaşık deterjanıyla elden geçirilmeli.

Kötü haber: Kahve makinesini sadece durulamak yeterli değil. Haftada birkaç kez, tüm kalıntılardan arındırmak için kahve makinesinin yıkanabilir parçaları bulaşık deterjanıyla elden geçirilmeli.

Çöp kutusu

Aslında çöp kutusu evin en kirli yeri ve buna rağmen onunla hiç ilgilenmiyoruz. Özellikle de oluşabilecek kötü kokularla mücadele edebilmek için çöp kutusunu iyice ovarak temizlemek ve arada bir dezenfektan sprey sıkmak iyi bir fikir olabilir.

 

İlgili yazı: Bahar temizliği konusunda doğru bilinen yanlışlar

Kaynaklar: 
Refinery29
realestate.usnews.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!