Pratikte her gün hissedemesek de, cemreler düştü, hıdırellez kutlandı, ağaçlar çiçeğe durdu, ülker soğukları geçti, fideler dikildi, tohumlar toprakla kavuştu.
Yani bahar gümbür gümbür geldi!
Baharla beraber envai çeşit otlar, çiçekler gün yüzüne çıktı.
Mesela sirken, morumsu parlak rengi ile tarlalarda ekimlerin arasına saklandı, hindibalar çimlerle beraber toprağı kapladı, ısırgan körpe körpe çıktı, müsellim otları yamaçlarda yerini aldı, ıspıt nam-ı diğer hodan mor çiçeklerine büründü, naneler mis gibi kokusunu etrafa yaydı, ebegümeci çiçek tarhlarının bile içinde baharı karşıladı.
Kastamonu Daday’da bunları bulmak kolay, “otlar güzel de İstanbul’un göbeğinde nasıl bunları bulacağız” diyenlerdenseniz, sizi hemen Abbasağa Parkı’na, Fulya’ya, Yeşilköy Sahil’ine, Belgrad Ormanı’na, Moda’ya alalım…
Doğa aslında her yerde.
O bizim bütün betonlaşmalarımıza, toprağı öldürmemize, bastırma çabamıza rağmen varlığını sürdürüyor. Burnumuzun dibinde en şifalı, en besleyici, en doğal gıdalar fark etmemizi bekliyor ısrarla. Toplasak bir avuç ebe gümecini, bir demet ısırganı, sarı sarı hindiba çiçeklerini, gelsek İstanbul’un keşmekesindeki evimize, hala bir bağ kuruyor olsak doğa ile, doğal olan ile? Düşünmek bile mutluluk kaynağı.
O zaman çıkalım parklara, gidelim elimizde son kalan ormanlara, gözlerimizi biraz toprağa dikelim.
Demir kaynağı ısırgan otu ile lezzetli bir çorba yapalım , sirkeli suda 3-5 dakika beklettiğimiz hindibanın yapraklarını, ebegümecini salatamıza katalım, sarı çiçeğiyle de süslemeyi unutmayalım. Çok mu toplamışız? O zaman kurutalım, yıl boyunca tüketebilmek için. Isırganın çayı, böreklik içi, sosu yapılabilir. Mutfaktaki yaratıcılığınıza kalmış.
Hodan otu yıllardır idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır, mutfaklarımıza en çok yumurtalı veya yumurtasız kavurması girer, soğan ve sarımsakla yapılan bu kavurma bolca tüketilir.
Yabani ıspanak olarak bilinen sirken, ıspanaktan daha çok C vitaminine sahiptir, neden bu şifa kaynağı bitkiyi pirinçli yemek olarak tüketmeyelim? İri ebegümeci, ıspıt, müsellim yapraklarını asma yaprağı gibi etli / hamurlu sarmalarda kullanmayalım?
Eğer önce ben bir bilenle toplayıp, göreyim, hazır yapan varken tadına bakayım diyorsanız, o zaman sizi Kastamonu’ya alalım… İksir ailesi olarak biz Daday’da düzenlediğimiz doğa şenlikleri, hasat şenlikleri ile Türkiye’nin pek çok yerinden bizim kadar şanslı olmayanları ağırlıyor, hep beraber doğayı tanıyoruz.
Hala bir şansımız varken, doğa bize hala betonların arasından elini uzatıyorken o eli tutalım.
İlginizi çekebilir: Yeni başlayanlar için Akdeniz ve Ege otları