Bağışıklık sistemini güçlendiren 8 besin
Havalar güzelleşmeye başlamış olsa da, grip ve nezle mevsimi henüz tamamen geçmedi. Hastalıklara karşı dirençli olabilmek içinse, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz şart.
6-8 saatlik gece uykusunu almak, kişisel bakımımızı aksatmamak bağışıklık sistemimizi desteklerken, hastalanma riskimizi azaltıyor. Uplifers olarak hazırladığımız liste ise, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemize yardımcı olacak besinlerden oluşuyor. Soğuk algınlığı ya da nezleyi tamamen uzaklaştırabilecek tek bir besin olmasa da, bu listedeki yiyecekleri içeren dengeli bir diyet, hastalıklardan uzak durmanıza yardımcı olabilir.
Yoğurt
Meyveli, karıştırılmış ya da sade; yoğurt “iyi bakteriler” olarak bilinen probiyotikler bakımından zengindir. Probiyotikler, sindirime yardımcı olmalarının yanı sıra; iç bakterilerin %70’iyle savaşan midemizin sağlıklı kalmasını da sağlıyor.
Sarımsak
Yapılan klinik bir araştırmada, 12 hafta boyunca her gün sarımsak tüketenlerin yıl boyunca daha az hastalandıkları sonucuna ulaşılmış. Araştırmanın sonuçları kesin bir bilgi vermiyor olsa da, akşam yemeğinizi biraz sarımsakla tatlandırmanın faydasını görebilirsiniz.
Havuç
Derimiz, vücudumuzun savunma sisteminin en önemli parçalarından. Dış dünyayla her an temas halinde olan cildimizi sağlıklı tutmak oldukça önemli. Havuçta oldukça büyük oranda bulunan A vitamini, bağışıklık sistemimizi güçlendirirken; aynı vitaminin eksikliği enfeksiyon riskini arttırıyor. A vitamini içeren diğer besinler ise; brokoli, kabak, şeftali, balık ve kavun.
Siyah çay
Hasta olduğumuz zaman, boğazımıza iyi geldiğini düşündüğümüz için, bazen de bilinçsiz olarak çay içmeye yöneliriz. Ne var ki, siyah çayın faydaları sadece bununla kalmıyor; çayın içeriğindeki aminoasitler bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı oluyor. Boston’da yapılan bir araştırmada, günde beş bardak siyah çay tüketmenin, enfeksiyonla savaşan interferonu arttırdığı da gözlenmiş.
Kaju
Kaju, lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanı sıra, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynayan çinko bakımından da oldukça zengin. Çinko, vücudun enfeksiyonlu hücrelerle savaşan T-lenfositlerinin geliştirilmesi ve aktive olması için ihtiyaç duyduğu bir madde. Çinko içeren diğer besinler ise; biftek, tavuk ve fasulye.
Elma
Günde bir elma doktoru uzak tutar derler. Elmanın içerdiği kuersetinin, ağır tempoda çalışan atletlerin hastalanma oranını düşürdüğü gözlenmiş. Soğan, kırmızı şarap, çay, üzüm ve çilek de kuersetin içeriyor.
Çilek
C vitamini dendiğinde akla narenciyeler geliyor olsa da, çilek C vitamini bakımından en az portakal kadar zengin. C vitamini bağışıklık sistemini destekleyerek, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Kavun, greyfurt, kivi, domates, yeşil ve kırmızı biber ise diğer C vitamini kaynaklarından.
Demir
Çinko gibi demirin de yeterli alınmaması, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, enfeksiyon ve hastalık riskinin artmasına neden oluyor. Ancak fazla demir alımı, bağışıklık sistemini bastırabiliyor. Kadınlar günde 18 mg, erkekler günde 8 mg demire ihtiyaç duyarken; kırmızı et, hindi ve mercimek güçlü demir kaynaklarından.