“Karşısındakine bağımlı olan bir kişi, başkasının kendi davranışlarını etkilemesine izin veren ve başkasının davranışlarını kontrol etmeye takıntılı kişidir.” -Melody Beattie
Eğer siz de bağımlılık derecesinde bir ilişki yaşıyorsanız veya daha önce yaşadığınız ilişki(ler) yüzünden kendinizi sıkışmış ve hissediyorsanız, öncelikle tüm bu davranışlarınızı, duygularınızı anlamanız gerekiyor. Belki şu sorulardan bazıları, kendinizle konuşmaya başlamak için işinize yarayabilir:
- Kendinizi başkalarının duygularından, düşüncelerinden, eylemlerinden, seçimlerinden,
isteklerinden, ihtiyaçlarından sorumlu hissediyor musunuz? - Sorunlarını çözmeleri veya duygularıyla baş etmeleri için insanlara yardım etmeye mecbur olduğunuzu hissediyor musunuz?
- Kendinize yapılan haksızlıklar yerine başkalarına yapılan haksızlıklarla ilgili öfke duymak ve bunu açığa çıkarmak size daha mı kolay geliyor?
- Başkalarına karşı verici olduğunuzda kendinizi daha güvende ve konforlu mu hissediyorsunuz?
- Biri size bir şey verdiğinde kendinizi güvensiz ve suçlu mu hissediyorsunuz?
- İlgilenecek biri, çözülmesi gereken bir sorun veya mücadele edilmesi gereken bir kriz olmadığında kendinizi boşluk, sıkkın ve vurdumduymaz mı hissediyorsunuz?
- Bazen başkaları ve onların sorunlarıyla ilgili konuşmaktan, düşünmekten, endişe duymaktan kendinizi alıkoyamadığınız oluyor mu?
- Aşık olduğunuzda kendi hayatınıza karşı ilgisizleşiyor musunuz?
- Yürümeyen bir ilişkiyi devam ettiriyor musunuz? İnsanların sizi sevmeye devam etmeleri için onların suistimal boyutundaki davranışlarına karşı tolerans gösteriyor musunuz?
- Kötü giden bir ilişkiyi, kötü giden yeni ilişkiler kurmak için mi bitiriyorsunuz?
İlgili yazı: Bağımlılığın farkında olunmayan hali: Davranışsal bağımlılık
Eğer bu soruların bazılarına verdiğiniz yanıt “evet” ise siz de bağımlılık derecesinde bir ilişki içinde olabilirsiniz. Hemen telaşa kapılmayın, bundan kurtulabilirsiniz. Uplifers olarak bağımlılıklarınızdan kurtulabilmek için uygulayabileceğini adımları sıraladık:
1. Değişim olmadan hiçbir şey değişmez
Bu çok basit gibi görünse de her zaman geçerliliğini koruyan bir gerçek. Birine bağımlı olma döngüsünden ancak kendinize duyduğunuz sevginin daha önemli olduğunu fark ederek çıkabilirsiniz. Aksi takdirde her seferinde farklı kişilerle de olsa aynı sağlıksız ve bağımlı ilişkilerin içinde kendinizi bulabilirsiniz.
2. Başkalarını kontrol edemeyiz, ayrıca bu bizim işimiz de değil
Yıllar boyunca başkalarını kontrol etmeye çalışabilirsiniz ancak bu, kendi olumsuz duygularınızdan kaçmaktan başka bir şey değildir. Kötü alışkanlıkları olan, öfkesini kontrol edemeyen sevgililerinizde neyin ters gittiğini araştırırken, aslında kendi tatminsizliklerinizden kaçıyor olabilirsiniz. Başkalarını kontrol etmeyi bıraktığınızda, kendi kendinizle iletişim kuracak alanı yaratmış olursunuz.
İlgili yazı: Aşk ile bağımlılık arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir?
3. Sevgi ve takıntı aynı şey değildir
Yıllarca sevgi ve takıntının aynı şey olduğunu, bu ikisinin mutluluğa giden yolu oluşturduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Oysa gerçek sevgi, çiftlerin her birinin kendine ait, biricik ve bireysel kimlikleriyle var olması demektir. Yalnız başına vakit geçirmek, arkadaşlarla vakit geçirmek, kişisel projeler üzerinde çalışmak size ilişkinizin daha sağlam olduğu hissi verir. Karşınızdaki kişiye nefes alabileceği bir alan sağladıkça, aranızda daha güçlü bir güven bağı kurabilirsiniz.
İlgili yazı: İlişkinizde bağımlılık mı yaşıyorsunuz yoksa karşı tarafa sevgi mi besliyorsunuz?
4. Hayat, bir acil durum değil
İşte en önemli şey bu! Hayatı korkarak, kontrolünüz dışındaki şeylerden endişe duyarak, her seferinde bir şeylerden vazgeçerek yaşıyor olabilirsiniz. Oysa hayattan keyif almanız ve onun tadını çıkarmanız gerek. İyi şeyler ve kötü şeyler olabilir ancak siz dengeyi yakaladıkça bunların üstesinden gelebilirsiniz. Asıl önemli olan dengenin kendisi ve hayatı olduğu gibi kabul etmek. Kendinizi kötü hissettiğinizde bile evrenin sizin arkanızda olduğunu ve aslında her şeyin olması gerektiği gibi seyrettiğini unutmayın.
Kaynak:
Tinybuddha