Badem Sütü Kaç Kalori?

Badem Sütü

(1 gr)
0
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 0.58 0.01
Protein (g) 0.59 0.01
Yağ (g) 1.1 0.01
Lif (g) 0.2 0.00
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 0 0.00
Potasyum (mg) 0 0.00
Kalsiyum (mg) 120 1.20
Vitamin A (iu) 0 0.00
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 0 0.00

Badem sütü pek çok kişi tarafından sağlıklı bir gıda olarak görülür çünkü çok saygıdeğer bir süper gıda olan bademden üretilir. Ancak pek çok badem sütü markasında bademin dışında başka bileşenler de vardır ve alınabilecek farklı türleri vardır. Her bir türünün besin değeri ve sağlığa faydaları biraz farklı olur.

Ancak badem sütü tipik olarak karbonhidratlar, kaloriler ve yağlar bakımından düşük değerlere sahiptir ve bir miktar protein sağlar. Ayrıca E vitamini de sağlar ve takviyeli olması halinde biraz kalsiyum da sağlar.

Badem Sütü Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Bir bardak tatlandırılmamış badem sütü 240 ml kadar tutar ve bu miktar 39 kalori, 1 gram protein, 3.4 gram karbonhidrat ve 2.5 gram yağ sağlar. Badem sütü çok iyi bir kalsiyum ve E vitamini kaynağıdır. Aşağıdaki veriler bir porsiyon yani 240 ml badem sütü için sunulmuşlardır.

  • Kalori: 39 kcal
  • Yağ: 2.5 g
  • Sodyum: 189 mg
  • Karbonhidrat: 3.4 g
  • Lif: 0.5 g
  • Şeker: 2 g
  • Protein: 1 g
  • Kalsiyum: 482 mg
  • E vitamini: 16.6 mg

Karbonhidrat

Tatlandırılmamış badem sütünde sadece 3.4 gram kadar karbonhidrat vardır. Karbonhidratlar gram başına 4 kalori sağlarlar ve bu nedenle badem sütündeki 39 kalorinin 12’si karbonhidratlardan gelir. Ancak aromalı veya tatlandırılmış versiyonlarını alırsanız, içerisindeki kalori miktarı artış gösterecektir.

Bu versiyonları için kalori ve karbonhidrat değerleri şöyle:

  • Tatlandırılmış badem sütü: 93 kalori, 16 gram karbonhidrat
  • Vanilyalı badem sütü: 80 kalori, 14 gram karbonhidrat
  • Tatlandırılmamış vanilyalı badem sütü: 30 kalori, 1 gram karbonhidrat
  • Tatlandırılmamış çikolatalı badem sütü: 51 kalori, 3 gram karbonhidrat
  • Tatlandırılmış çikolatalı badem sütü: 123 kalori, 23 gram karbonhidrat

Tatlandırılmamış badem sütünün glisemik endeks değeri 25’tir ve bu nedenle düşük glisemik bir gıdadır. Glisemik endeks değeri 55’in altında olan gıdalar düşük glisemik gıdalar olarak görülürler. Bir bardak badem sütünde genelde markasına bağlı olarak 4-7 adet badem vardır.

Yağ

Badem sütünde 2.5 gram kadar yağ vardır. Her bir yağ gramı, dokuz kalori sağlar ve bu nedenle şekersiz versiyonunda 20 kaloriden fazlası yağlardan gelir. Ancak içindeki yağların 1.5 gram gibi büyük bir kısmı tekli doymamış yağlardan, 0.5 gramlık bir kısmı ise çoklu doymamış yağlardan gelir. Doymamış yağlar iyi olarak görülürler çünkü kandaki iyi kolesterolde artış sağlayabilirler ve kalp sağlığına iyi gelebilirler.

Badem sütündeki yağ miktarı aromasına göre ciddi şekilde değişmez. Ancak yağ içeriği biraz daha yüksek olan markalarda daha fazla badem kullanımından dolayı kremamsı yapı daha kuvvetli olur.

Protein

Bir bardak badem sütünden bir gramın biraz üzerinde protein alabilirsiniz. Bu aromadan bağımsızdır. Protein bedenin kasları oluşturup korumasını kolaylaştırır. Proteinli gıdalar tüketmek aynı zamanda kemiklere, kıkırdaklara, deriye ve saçlara da fayda sağlar.

Bir bardak inek sütü, 8 gram kadar protein sağlar. Ancak bazı markaların badem sütlerinde daha yoğun bir içecek olması amacıyla vegan protein ilaveleri de bulunur.

Vitamin ve Mineraller

Bir bardak badem sütü, bazı önemli mikrobesinleri sağlar. Örneğin 482 mg kalsiyum sağlar ve bu günlük 2000 kalorilik beslenen birisi için günlük kalsiyum ihtiyacının %45’i demektir.

Badem sütünde bulunan kalsiyumun tümü üreticisi tarafından eklenmiştir çünkü kalsiyum bademde doğal yollardan bulunmaz. Bir bardak inek sütünün ise sadece 276 mg kalsiyum sağladığını belirtmek gerekir.

Bir bardak badem sütü aynı zamanda günlük E vitamini ihtiyacının %100’ünü karşılar. E vitamini hücre metabolizmasında önemli bir rol oynar.

Kaloriler

Bir porsiyon tatlandırılmamış badem sütü, yaklaşık olarak 39 kalori sağlar ancak toplam kalori miktarı markaya, aromaya veya şeker eklenip eklenmediğine göre değişecektir.

Badem Sütünün Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Badem sütünde bulunan mikrobesinlerin sağlığa bazı faydaları vardır. Badem sütü aynı zamanda laktoz intoleransı olan veya süt ürünlerine karşı hassas olduğu için inek sütünü tüketemeyen insanlar için besleyici bir alternatiftir.

Kalp Sağlığını Güçlendirebilir

Badem sütü mükemmel bir E vitamini kaynağıdır ve bir porsiyonunda bu vitaminden 16 mg’dan fazla sunar. E vitamininin oksidatif strese karşı koruyucu olduğuna inanılıyor ve bu nedenle kalp sağlığını güçlendirdiği gibi, kanser, artrit ve diyabet gibi belli hastalıklara karşı da korunmaya yardımcı olabilir.

Kemik Sağlığını İyileştirebilir

Bir porsiyon badem sütü 482 mg kadar kalsiyum sağlar ve araştırmalara göre kalsiyum kemiklerin güçlü şekilde korunmalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda kasların doğru kasılımları ve sinir işlevleri için de önemli.

Otoimmün Hastalıkları Önlemeye Yardımcı Olabilir

Günlük D vitamini ihtiyacınızın %20’sini tek bir porsiyonu ile karşılamayı başarabilen badem sütü, otoimmün hastalıkları önleme konusunda faydalı olabilir. Araştırmalara göre D vitamini otoimmün hastalıkların yanında kronik hastalıklar ile savaşta da güçlü bir araç olabiliyor.

Cilt Sağlığını Destekleyebilir

Badem sütünde bulunan E vitamini, cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu vitamininin serbest radikaller ile savaşarak güneşten gelen radyasyonla savaşa yardımcı olması, cilt sağlığında da iyileşmelere yardımcı oluyor.

Badem Sütünün Sağlığa Zararları Nelerdir?

Ağaçlardan toplanan kuruyemişlere alerjiniz varsa, badem sütü tüketmemelisiniz ve aynı zamanda kaju sütü gibi diğer ağaç yemişlerinin sütlerini tüketmek de doğru olmaz. Bazı kurumlar bir ağaç yemişi alerjisine sahip olan bireylerin diğerlerine alerji sahibi olmayabileceklerini belirtiyorlar ancak yine de tetikte olunmalı.

Badem sütü bazen tatlandırıcılar, aromalar ve başka bileşenler gibi ilaveler ile hazırlanır. Bu nedenle marketten aldıklarınızın içerisinde şunlar olabilir:

  • Kalsiyum karbonat: badem sütünün kalsiyum içeriğini arttıran bir takviyedir.
  • Ayçiçek lesitini: ayçiçeklerinden elde edilen yağlı bir bileşendir ve emülsifikasyon sağlar.
  • Potasyum sitrat: Asiditeyi düzenlemeye yardımcı olan bir gıda katkısıdır.

Bu nedenle tüm katkıların farkında olabilmek için aldığınız ürünün içindekiler listesini her zaman kontrol etmeyi unutmayın.

Nasıl Saklamalı ve Kullanmalı?

Bazı badem sütü markalarının alınmalarından itibaren buzdolabında saklanmaları gerekir. Bazıları ise açılana kadar buzdolabına ihtiyaç duymaz. Bu nedenle üzerindeki talimatları okumayı unutmayın.

En iyisi her zaman buzdolabında saklamaktır. Onu donduracak olursanız, içerisindeki maddeler birbirlerinden ayrışabilirler.

Tatlandırılmamış badem sütünü pek çok tarifte süt ikamesi olarak kullanabilirsiniz. Ancak pişirme süresinde veya kullanmanız gereken yoğunlaştırıcı katkılarda değişimler olabilir. Genelde inek sütü ile aynı miktarda kullanılır. Tat ve içerik değişimlerini önlemek için tatlandırılmamış ve aroma verilmemiş normal badem sütlerini tercih etmekte fayda vardır.

Badem sütü sabah smoothielerinize çok iyi bir ekleme olabilir. Eğer normalde inek sütü veya su ekliyorsanız, bunların yerine badem sütü katarak aroma ve besin profilinde değişimler elde edebilirsiniz.

Ayrıca kendi badem sütünüzü üretmeniz de mümkün. Bunun için bademlerinizi geceden suya yatırın. Ne kadar uzun durursa, o kadar kremamsı bir dokusu olacaktır. Sonrasında süzün ve suyla beraber blenderınıza ekleyin. Bir bardak badem için iki bardak su katabilirsiniz. Hızlı ayarda iki dakika kadar parçalayarak devam edin. Sonrasında karışımı biz peynir bezi kullanarak taneciklerinden ayırın ve sadece sütlü kısmı kalsın. Dilerseniz vanilya da ekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Süt kaç kalori?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!