X

Badem sütü inek sütüne iyi bir alternatif mi: Ne kadar besleyici, hangi vitaminleri barındırıyor?

Son dönemlerde popüler diyetler kadar popüler süt çeşitleri olan; Hindistan cevizi sütü, soya sütü, badem sütü gibi seçenekleri de sıklıkla duyar, kafelerin menülerinde alternatif seçenek olarak kolayca bulabilir olduk. Peki bu sütler neden son dönemlerde bu kadar popüler oldu? İçlerinde en sık tüketilen çeşidi olan badem sütünü kimler tüketmeli ya da tüketmemeli, besin içerikleri inek sütüne göre nasıl değişiyor ve gerçekten bilinçli olarak mı tüketiliyor dersiniz?

Haydi adım adım bu sorulara cevap verelim ;

Badem sütünü inek sütünden ayıran en temel özellik, inek sütü gibi hayvansal kaynaklı değil bitkisel kaynaklı olmasıdır. İçerisinde laktoz ve hayvansal protein bulunmaması sayesinde veganların, laktoz intoleransı olanların ve inek sütü proteinine alerjisi olanların tercih edebileceği bir iyi bir alternatiftir.

Diğer alternatif sütlere göre bir adım daha önde olmasının nedeni ise aromatik dokusu ve besin değerlerinin daha zengin oluşudur. Ancak badem sütü elde etmek için mutlaka bir işlemden geçirmek gerekmektedir. Evde yapılıyor olsa bile bademi su ile birtakım işlemlerden geçirip bekletip süzüp süt haline getirmek gerekir. Yazının en sonunda evde kolayca yapabileceğiniz bir badem sütü tarifi mevcuttur.

Badem sütünün besin değerlerine göz atıldığında;

  • 1 su bardağı badem sütü yaklaşık 45 kkal enerji, 1 gr protein, 5 gr karbonhidrat, 2,5 gr yağ, 240 mg da kalsiyum içermektedir.
  • İnek sütünün 1 bardağı badem sütünün 2 bardağına eş değerdir. Veganlar ve laktoz intoleransı olanlar için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ancak protein kaynağı olarak inek sütü kadar iyi bir kaynak değildir.
  • Bunların yanında iyi bir antioksidan vitamin olan, hücresel hasara karşı vücudumuzu koruyan E vitaminini iyi oranda içermektedir. Bu özelliği ile göz ve cilt sağlığını desteklemekte, kalp hastalıklarına karşı korumaya yardımcı olmaktadır. 

Badem sütü tüketmek yukarıda da bahsettiğimiz özel durumlarda oldukça avantajlı iken birkaç dezavantajının da olduğu unutulmamalıdır.  Protein değerinin diğer sütlere göre daha düşük olması yanında mutlaka farklı protein kaynaklarının da tüketilmesini gerektirir.

Bebekler ve çocuklar için çok uygun bir seçenek değildir. Yetişkin bireylerde bile tam bir süt porsiyonunu karşılamazken, büyüme ve gelişme evresinde olan bebekler ve çocuklar için besin değerleri yeterli gelmemektedir. Anne sütünün kalitesinden sonra bebeklere devam sütü olarak badem sütü iyi bir alternatif değildir, mutlaka doktora ve beslenme uzmanına danışılmalıdır. Ticari olarak market raflarında gördüğümüz badem sütleri, lezzeti ve dokuyu tutturmak, raf ömrünü uzatmak amacıyla içerisinde çeşitli katkı maddeleri bulundurmaktadır. Katkı maddelerine maruz kalmadan badem sütü tüketmek istiyorum diyenler için evde de badem sütü yapılabilir. 

Evde kolay badem sütü yapımı 

Malzemeler:

  • 1 su bardağı çiğ badem,
  • 4 su bardağı içme suyu,
  • Tatlandırmak için isteğe bağlı olarak bal, pekmez, kakao ya da tarçın

Yapılışı:

  • Çiğ bademleri sıcak suda 10-15 dk kadar bekletin ve kabuklarının yumuşamasını sağlayın. Sonrasında suyu süzüp bademlerin kabuklarını ayırın.
  • Kabuksuz kalan bademleri en az 12 en fazla 24 saat olacak şekilde soğuk suda bekletin.
  • Sonrasında bademlerin suyunu süzün ve blender’a atın. Üzerine 4 su bardağı kadar içme suyunu ekledikten sonra 2-3 dk boyunca homojen hal alana dek blender’dan geçirin.
  • Hazır olan karışımı, tüketecek olduğunuz sürahinin ağzına ince bir süzgeç ya da tülbent geçirip yavaşça aktarın. Bademlerin posası tülbentte kalacak, sütü ise sürahiye geçecektir.
  • Tatlandırmak için kullanacak olduğunuz kakao, bal, tarçın gibi malzemeleri ister blender aşamasında, isterseniz de sütü elde ettikten sonraki aşamada ilave edebilirsiniz.

Kısaca özetlemek gerekirse; vegan, vejeteryan, laktoz intoleransı ve inek sütü proteini alerjisi olan bireyler için badem sütü iyi bir alternatiftir. Son dönemde popüler bir süt olması nedeniyle bireyin inek sütü tüketebildiği halde badem sütünü inek sütü yerine tüketmesi çok akıllıca bir seçim değildir. Besin değerleri kıyaslandığında, 1 bardak inek sütü, ancak 2 bardak badem sütü içilirse aynı besleyiciliğe sahip olabilmektedir. Bu nedenler göz önüne alındığında badem sütü herkes için doğru bir alternatif olmayabilir, ihtiyacı olanlar için, özel durumlar için tüketilmesi gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Beslenmenize bir de bu gözle bakın: Hangi çeşit Omega-3 alıyorsunuz?

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale