Badem sütü inek sütüne iyi bir alternatif mi: Ne kadar besleyici, hangi vitaminleri barındırıyor?

Son dönemlerde popüler diyetler kadar popüler süt çeşitleri olan; Hindistan cevizi sütü, soya sütü, badem sütü gibi seçenekleri de sıklıkla duyar, kafelerin menülerinde alternatif seçenek olarak kolayca bulabilir olduk. Peki bu sütler neden son dönemlerde bu kadar popüler oldu? İçlerinde en sık tüketilen çeşidi olan badem sütünü kimler tüketmeli ya da tüketmemeli, besin içerikleri inek sütüne göre nasıl değişiyor ve gerçekten bilinçli olarak mı tüketiliyor dersiniz?

Haydi adım adım bu sorulara cevap verelim ;

Badem sütünü inek sütünden ayıran en temel özellik, inek sütü gibi hayvansal kaynaklı değil bitkisel kaynaklı olmasıdır. İçerisinde laktoz ve hayvansal protein bulunmaması sayesinde veganların, laktoz intoleransı olanların ve inek sütü proteinine alerjisi olanların tercih edebileceği bir iyi bir alternatiftir.

Diğer alternatif sütlere göre bir adım daha önde olmasının nedeni ise aromatik dokusu ve besin değerlerinin daha zengin oluşudur. Ancak badem sütü elde etmek için mutlaka bir işlemden geçirmek gerekmektedir. Evde yapılıyor olsa bile bademi su ile birtakım işlemlerden geçirip bekletip süzüp süt haline getirmek gerekir. Yazının en sonunda evde kolayca yapabileceğiniz bir badem sütü tarifi mevcuttur.

Badem sütünün besin değerlerine göz atıldığında;

  • 1 su bardağı badem sütü yaklaşık 45 kkal enerji, 1 gr protein, 5 gr karbonhidrat, 2,5 gr yağ, 240 mg da kalsiyum içermektedir.
  • İnek sütünün 1 bardağı badem sütünün 2 bardağına eş değerdir. Veganlar ve laktoz intoleransı olanlar için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ancak protein kaynağı olarak inek sütü kadar iyi bir kaynak değildir.
  • Bunların yanında iyi bir antioksidan vitamin olan, hücresel hasara karşı vücudumuzu koruyan E vitaminini iyi oranda içermektedir. Bu özelliği ile göz ve cilt sağlığını desteklemekte, kalp hastalıklarına karşı korumaya yardımcı olmaktadır. 

Badem sütü tüketmek yukarıda da bahsettiğimiz özel durumlarda oldukça avantajlı iken birkaç dezavantajının da olduğu unutulmamalıdır.  Protein değerinin diğer sütlere göre daha düşük olması yanında mutlaka farklı protein kaynaklarının da tüketilmesini gerektirir.

Bebekler ve çocuklar için çok uygun bir seçenek değildir. Yetişkin bireylerde bile tam bir süt porsiyonunu karşılamazken, büyüme ve gelişme evresinde olan bebekler ve çocuklar için besin değerleri yeterli gelmemektedir. Anne sütünün kalitesinden sonra bebeklere devam sütü olarak badem sütü iyi bir alternatif değildir, mutlaka doktora ve beslenme uzmanına danışılmalıdır. Ticari olarak market raflarında gördüğümüz badem sütleri, lezzeti ve dokuyu tutturmak, raf ömrünü uzatmak amacıyla içerisinde çeşitli katkı maddeleri bulundurmaktadır. Katkı maddelerine maruz kalmadan badem sütü tüketmek istiyorum diyenler için evde de badem sütü yapılabilir. 

Evde kolay badem sütü yapımı 

Malzemeler:

  • 1 su bardağı çiğ badem,
  • 4 su bardağı içme suyu,
  • Tatlandırmak için isteğe bağlı olarak bal, pekmez, kakao ya da tarçın

Yapılışı:

  • Çiğ bademleri sıcak suda 10-15 dk kadar bekletin ve kabuklarının yumuşamasını sağlayın. Sonrasında suyu süzüp bademlerin kabuklarını ayırın.
  • Kabuksuz kalan bademleri en az 12 en fazla 24 saat olacak şekilde soğuk suda bekletin.
  • Sonrasında bademlerin suyunu süzün ve blender’a atın. Üzerine 4 su bardağı kadar içme suyunu ekledikten sonra 2-3 dk boyunca homojen hal alana dek blender’dan geçirin.
  • Hazır olan karışımı, tüketecek olduğunuz sürahinin ağzına ince bir süzgeç ya da tülbent geçirip yavaşça aktarın. Bademlerin posası tülbentte kalacak, sütü ise sürahiye geçecektir.
  • Tatlandırmak için kullanacak olduğunuz kakao, bal, tarçın gibi malzemeleri ister blender aşamasında, isterseniz de sütü elde ettikten sonraki aşamada ilave edebilirsiniz.

Kısaca özetlemek gerekirse; vegan, vejeteryan, laktoz intoleransı ve inek sütü proteini alerjisi olan bireyler için badem sütü iyi bir alternatiftir. Son dönemde popüler bir süt olması nedeniyle bireyin inek sütü tüketebildiği halde badem sütünü inek sütü yerine tüketmesi çok akıllıca bir seçim değildir. Besin değerleri kıyaslandığında, 1 bardak inek sütü, ancak 2 bardak badem sütü içilirse aynı besleyiciliğe sahip olabilmektedir. Bu nedenler göz önüne alındığında badem sütü herkes için doğru bir alternatif olmayabilir, ihtiyacı olanlar için, özel durumlar için tüketilmesi gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Beslenmenize bir de bu gözle bakın: Hangi çeşit Omega-3 alıyorsunuz?

Diyetisyen Müge Bozok Diyetisyen
2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde ... Devam