Babasıyla sağlıklı iletişim kuramayan kadınların romantik ilişkilerinde en sık karşılaştıkları 5 problem
Babanız hayatınızın bir evresinde ya da tamamında hiç yanınızda olmamış olabilir. Ya da fiziksel olarak yanınızda olmuş olsa da, duygusal olarak herhangi bir paylaşımda bulunmamış olabilirsiniz.
Türk aile yapısını incelediğimizde, genelde otorite figürü olarak lanse edilmeye çalışılan babalar, fiziksel olarak daima yanınızda olan ancak duygusal olarak en azından anneniz kadar çok fazla paylaşımda bulunmadığınız taraftadır. Babasıyla çocukluk döneminde iyi bir ilişkisi olmayan, şiddet gören; fiziksel, psikolojik ve cinsel olarak istismar edilen bireylerin gelecek yaşantılarında psikolojik bazı problemler yaşadığı ve ilişkilerinde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldıkları görülüyor. Mind Body Green yazarı, terapist Sonja Keller’ın, çocukluklarında babalarıyla problemli ilişkileri olan ya da babasız büyümüş olan kadınların romantik ilişkilerinde yaşadıkları sorunlardan bahsettiği yazısını sizler için derledik.
Eğer siz de yaşamının ilk yıllarında babanızın fiziksel ya da psikolojik olarak yanınızda olmadığını düşünüyorsanız, aşağıdaki durumlarla karşılaşıyor olmanız mümkün;
1. Yaş olarak kendilerinden daha olgun erkeklere ilgi duyarlar
Çocukluğunda babasıyla ilgili problemler yaşayan kadınların büyük çoğunluğu finansal durumu yerinde ve stabil, kendine güvenen ve ne yaptığını bilen erkeklerle beraber olmak isterler. Bu, bilinçaltında sizi korumasını istediğiniz ve sizi her konuda destekleyen baba figürünün yerini doldurma isteğinizden kaynaklanır. Bu tip ilişkilerde problem genellikle kadının partnerine babası gibi davranması ve pasif bir rolde kalmak istemesinden kaynaklanan, güç dengesinin sağlanmamasından kaynaklanan problemler.
2. İlişkide aşırı kıskanç ve fazla koruyucudurlar
Daima partnerinizin sizi terk edebileceğini düşünerek endişe duyarsınız. Partnerinizin telefonunu, maillerini ve sosyal medya hesaplarını karıştırarak sizi aldatmadığından emin olmaya çalışırsınız. Bu ve bunun gibi davranışlar sergiliyorsanız, babanızla aranızda problem olması ya da bağlarınızın zayıf olması olası. Bu nedenle de sürekli terk edilme ve yalnız kalma korkusu yaşıyor olabilirsiniz.
3. Karşı taraftan sürekli olarak sevgi ve ilgi beklerler
Kendinizi sürekli erkek arkadaşınızın eski kız arkadaşlarıyla karşılaştırıyorsanız, baba sevgisinin eksik olmasından kaynaklanan bir güvensizlik hissi yaşıyor olabilirsiniz. Bu nedenle de partnerinizden size olan sevgisini sürekli göstermesini isteyerek sevilmeyi garanti altına almaya çalışabilirsiniz. Bu durum, bir süre sonra partnerinizin bunalarak sizden uzaklaşmasına ve istenmediğinizi hissetmenize yol açabilir.
4. Yalnızca cinsel beklentileri nedeniyle karşılarındaki kişiyle beraber oldukları izlenimi verirler
Geçmişte babalarıyla ilgili problem yaşayan kadınlar, çoğunlukla seks konusunda çok fazla istekli olurlar. Bir erkekle cinsel anlamda birlikte olduklarında gerçekten sevildiklerini ve yeterli olduklarını hissederler. Cinsel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için zaman zaman risk içeren davranışlarda bulunabilirler. Öz güvenleri, bir erkeğin onları cinsel olarak isteyip istememesine göre çok çabuk değişim gösterebilir. Bir erkeğe cinsel anlamda çekici gelmek, bilinçaltlarındaki sevilme ve ilgi duyulma duygularını besler ancak bu durum tahmin edilemeyecek kadar yıkıcı sonuçlara varabilir. Seks, tek başına sevgi ya da aşk olamaz, ilişkinin yalnızca bir parçasıdır. İlişkiyi yalnızca cinsellik üstüne kurmak, sağlıklı bir ilişkide mutlaka olması gereken saygı ve arkadaşlık durumlarının arka planda kalmasına neden olabilir.
5. Yalnızlıktan korkarlar
Yalnız kalmaktansa, hiç mutlu olmadıkları biriyle ilişkilerine devam etmek onlar için daha tercih edilebilir bir durumdur. İlişkiden ilişkiye atlarlar ve kendilerine yalnız kalıp düşünecek bir zaman dilimi tanımazlar. Yalnız kalma korkuları yüzünden bağımlı bir kişilik geliştirirler ve hayatlarına giren kişileri daima merkezlerinde tutarak hareket ederler. Bu nedenle kendi kimliklerini oluşturmakta ve kendi başlarına hareket etmekte zorluk yaşarlar.