X

Ayurvedik, lezzetli ve sağlıklı bir yemek tarifi: Kitchari

Yeni yıla “Hoş geldin” diyeli sadece 2 gün oldu. 2019 yılına evimden, ailemden, annemin müthiş yılbaşı sofrasından binlerce kilometre uzakta girdim. Günde sadece 2 öğün yemek yenen bir aşramda, 108 adet boncuğu olan japa malamdaki tohumlara peşi sıra dokunup, meditasyon yaparken, sessiz sedasız karşıladım yeni yılı. Burada her şey Shanti Shanti Shanti. Yani Huzur ve huzurun devamı Sağlık. Aşrama bağlı olan Ayurvedik hastanede staj yapıyorum. Hastanenin müdürü Dr. Vishnu “Yoga ve Ayurvedik Kültürel Hafta” kapsamında verilecek “Ayurvedik Yemek Tarifleri” atölyesi için beni görevlendirdi. Buraya tedavi için gelen ve yoğun doğal tedavi sürecinden geçen kişilere en çok verilen yemek Kitchari.

Ben de Hindistan`a gelmeden önce, İstanbul’daki evimde özellikle mevsim dönümlerinde sık yaptığım Ayurvedik tarif Kitchari’yi öğretmeye karar verdim. Ayurvedik doktor ile bir kez daha tarifin üzerinden geçip, düzenlemeler yaptık. Hindistan’da bu sağlıklı tarifi öğretiyorken, Türkiye’de, yılbaşı gecesini envai çeşit meze ve yemeklerle donatılmış sofralarda uzun saatler yemek yiyerek geçirip, yılın ilk gününe ağır ve bitkin uyananlarla da paylaşmak istedim. İşte size ayurvedik, lezzetli ve sağlıklı bir yemek tarifi: Kitchari.

Yeni yıla ve güne sağlıklı başlamanın adı Kitchari

Hindistan’ın farklı bölgelerinde bu yemeğin adı da biraz farklılıklar gösteriyor. Kimi kitchree, kimi khichadi, kimi de kitchari, diğeri khichdi, bir diğeri khichri diyor. İsim farklılık gösterse de, sağlığa hizmet etme şekli değişmiyor, çünkü bu ayurvedik tarif ile bedenden toksit atmak ve sindirim sistemini rahatlatmak mümkün.

Kitchari nedir ve toksit temizliği için neden kitchari yemeliyiz?

Kitchari (telaffuzu kiçari), Ayurveda’nın geleneksel yemeğidir. Ayurveda esasına göre pişirilen bu yemek, yeşil maş fasulyesi (bazen dhal denen sarı mercimek) ve beyaz basmati pirinci kombinasyonunu, bol miktarda baharatla birleştiriyor. Aslında bizim diyet eğilimleri arasında pirincin pek de yeri yok ama Dr. Vishnu, Kitchari’nin bedensel detoks ve sindirimi rahatlatan harika bir yemek olmasının nedenlerini şöyle sıraladı:

  • Tri-Doshic

Yani Vata, Pitta, Kapha denen 3 ayurvedik beden (Dosha) tipine uygun ve tüm doshalar için dengeleme yapıyor. Fasulye normalde vata-türleri için -veya vata dengesizlikleri olan insanlar için- düzenli tüketim için önerilen bir besin olmasa da, maş fasulyesinin (mung dal) ve sarı mercimeğin sindirimi kolaydır.

  • Güçlü protein kaynağı

Pirinç ve mung dal kombinasyonu, tam bir protein oluşturmak için gereken tüm amino asitleri sağlar. Kendi başlarına yenen bu yiyeceklerin her biri, gereken temel amino asitleri sağlayamıyor. Ancak, birlikte pişirilip, yenildiği zaman  Kitchari’nin protein içeriği kan şekeri seviyelerini destekler, böylece detoks işlemi sırasında enerji ve zihinsel netlik dengelenir.

  • Sindirmesi kolay

Aslında, Ayurveda kliniklerinde, kitchari tipik olarak hastalara, yaşlılara verilir, çünkü sindirimi çok kolaydır. Birkaç gün boyunca sadece kitchari ile tek tip mono diyeti yapmak, son derece basitleştirerek sindirim sistemini dinlendirir.

  • Tüm güne yetecek besin

Oruç tutarak yapılan temizlenmelerde yaşanan halsizliklerin aksine, mono kitchari diyeti, günlük yaşam kalitesini bozmadan, yeterince beslenmenizi sağlar.

  • Agni’yi güçlendirir

Ayurveda’da sindirim ateşi, metabolizma Agni olarak adlandırılır ve bütün sağlığın altın anahtarı olarak kabul edilir. İyi agni, besinleri sindirmek, özümsemek ve besinleri absorbe edebilmek anlamına gelir. Zayıf veya dengesiz agni, toksinlerin birikimi anlamına gelir. Zencefil, kimyon, kişniş, zerdeçal ve hatta tuz gibi baharatlar sağlıklı agni’yi teşvik eder. Tüm bu baharatları içeriğinde bulunduran Kitchari agni’yi besler ve dengeler.

  • Toksik toparlayıcıdır

Mung dal, damarları büzücü özelliğe sahiptir. Bu sıkılaştırma, bağırsak astarından toksik birikimi gidermeye yardımcı olan doğal bir çekme etkisi yaratır. Bu çekme hareketi, çiğ veya soğuk yiyeceklerde, özellikle çiğ sebzelerde meydana gelen sert veya aşındırıcı kazıma hareketinden çok daha yumuşaktır. Böylece toksitleri bedenden atmak kolaylaşıyor.

  • Toksinleri vücuttan çıkarır

Toksinler gevşetilip sıvılaştırıldıktan sonra, vücuttan uygun şekilde elimine edilmeleri esastır. Kitchari bu toksinleri bağırsaklardan  hareket ettirmek için yeterli lifi sağlar ve böylece vücuttan dışarı atılabilir.

Kitchari ana temelde her ne kadar detoks için kullanılıyor gözükse de, aynı zamanda inanılmaz lezzetlidir, bu yüzden denemek için detoks zamanını beklemeyin derim! Kitchari’nin getirdiği tüm avantajları da bilerek tadını çıkarın!

Mucizevi ve lezzetli Kitchari tarifi

Malzemeler

  • Basmati Pirinç  – ½ -1 bardak
  • Sarı mercimek ya da maş fasulyesi – ½-1 bardak
  • Taze zencefil – püre ya da küçük parçalar halinde – 1 yemek kaşığı
  • Karabiber – 10-15  adet tane karabiber + ½ tatlı kaşığı toz karabiber
  • Kimyon tohumu – 1 y.k.
  • Zerdeçal tozu – 1 y.k.
  • Siyah hardal tohumu –  1 y.k. (opsiyonel)
  • Taze sebzeler – küçük doğranmış (mevsimine göre – havuç, pancar, kabak, taze fasulye, karnabahar, lahana, brokoli, ıspanak.. vs)
  • Tuz – damak tadına göre
  • Ghee – (saf tereyağı) – 2-3 y.k. (isteğe göre Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı)
  • Su – 3 bardak
  • Opsiyonel olarak birkaç tane karanfil ve küçük tarçın çubuğu
  • Opsiyonel olarak taze kişniş ve yeşil köri yaprakları

Kitchari tarifi

  • Pirinci ve mercimeği bir kaba koyun ve 3,4 kez iyice yıkayın. İsterseniz 20-30 dk suda bekletebilirsiniz. Tarifi maş fasulyesi ile tercih ediyorsanız, bu durumda 1 gece önceden maş fasulyesini suda bekletin. (Pirinç, mercimek ve maş fasulyesi miktarı damak tadına göre azaltılıp, artırılabilir.)
  • Orta ateşte tencereyi ısıtın, ghee koyun ve saf tereyağının erimesini bekleyin. (Ya da diğer yağ tercihleri kullanılabilir.)
  • Kimyon tohumlarını yağda hafifçe kokusu çıkıp, tohumun çatlama sesleri gelinceye kadar ama tohumları yakmadan kavurun. (Bu aşamada istenirse hardal tohumu da ilave edilebilir.)
  • Sırayla zencefil, tane karabiber, karanfil, küçük parçalar halinde çubuk tarçın ekleyerek 1-2 dk daha kavurun.
  • Yıkanmış pirinç, maş fasulyesi ya da sarı mercimeği ilave edin.

 

  • Küçük parçalar halinde doğranmış sebzeleri ekleyerek birkaç dakika daha kavurun. (Tercihe göre sebzeleri kavurmadan, çiğ olarak da ilave edebilirsiniz. Pişme süresi uzun olan havuç, taze fasulye, pancar gibi sebzeleri pişirme işleminin başında; yeşil yapraklı, pişme süresi kısa olan ıspanak, pazı gibi sebzeleri pişme işleminin bitimine yakın ilave edin.)
  • Zerdeçal ve toz karabiberi, biraz tuz ilave edip, hepsi eşit harmanlanıncaya kadar hafif karıştırın.
  • Suyu ilave edin, kaynayınca kısık ateşe getirin ve pirinçler yumuşak kıvama gelinceye kadar yaklaşık 30 dk pişirin. (Çabuk pişmesi için düdüklü tencere de kullanabilirsiniz.)
  • Pişirme işlemi bittikten sonra 1 kaşık daha ghee, tercihe göre taze köri yaprakları, doğranmış kişniş ya da maydanoz ilave edip, karıştırdıktan sonra dinlenmeye bırakın.

Afiyet ve şifa olsun…

Yolculuğumdan kesitler için deneyimlerimi paylaştığım Instagram hesabımı takip edebilir, alevtetikk@gmail.com adresinden bana mail atabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Hindistan’da derin bir sohbet: Görme engelli yoga öğrencileri anlatıyor

Alev Tetik: Yoga ile 2000-2003 yılları arasında 3 yıl Bangkok, Tayland’da yaşarken tanıştım. Asya’da yaşıyor olmanın avantajını da kullanarak, Singapur, Malezya, Endonezya ve Uzakdoğu’daki pek çok merkezde yoga yaparken yoganın bedenimde, ruhumda ve zihnimde yarattığı mucizeler şahit oldukça yoga pratiğime daha da çok sarıldım. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul’daki farklı yoga merkezlerinde yoga pratiğimi devam ettirdim. Julia Roberts’in “Ye, Dua et, Sev” filmini seyrettikten sonra zihnimde canlanmaya başlayan sessizlik ihtiyacı süreci ve Aşram hayatını deneyimlemek için Katmandu, Nepal’deki Kopan Manastırında bir süre inzivaya çekildim. Meditasyonlar sürecinde düşünmemenin düşünmekten, hareketsizliğin hareket etmekten, susmanın konuşmaktan daha zor olduğunu anlamaya başladım. Himalaya Dağlarına yaptığım uzun tırmanışlar sürecinde yaşamın değişim ve dönüşüm olduğunun farkındalığı ile var olma amacımı sorguladım. Bütün sıfatlarımdan ayrıldığım zaman “BEN kimim?” Bu sorgulama ile de hala yollardayım ve konfor alanlarımı sınayıp duruyorum. Bu yıl 365 gün Hindistan'da kalmayı planlamaktayım. Endülüs, İspanya’da katıldığım yoga kampından sonra Ürün Kurtiç, Uma, Yara ve Ken DeRolfer gibi kıymetli hocaların verdiği geleneksel Hatha Yoga eğitimini tamamlayarak, Yoga Alliance sertifikamı aldım. İlerleyen süreçte yoga tarihi, felsefesi, nefes teknikleri eğitimleri, anatomi dersleri, yogadaki duruşlarda derinleşme, mantralar, mudralar gibi önemli konularda eğitimim devam etti. Gülnaz Dashti, David Cornwell, Hart Lazer gibi eğitmenlerin atölye çalışmalarına katılarak kendimi geliştirmeye devam ettim. Dr.Neslihan Iskit'ten hamile yogası eğitimi aldım ve farklı dönemlerde, İstanbul'daki Acıbadem Hastanelerinde prenatal yoga derslerini verdim. Hindistan ve Tayland'da farklı tekniklerdeki Thai Masaj eğitimlerini bitirdim. Kökleri Vedik dönemlere kadar uzanan ve yoganın kız kardeşi olarak da nitelendirilen Ayurveda eğitim sürecim hala devam etmektedir. 2015 yılından beri her sene Hindistan'a gidip, 3 aydan uzun dönemler kalarak yoga ve doğal tedaviler konusunda kendimi geliştirmekteyim. 2015 yılında Auroville'deki ekolojik köylerde gönüllü yoga eğitmenliği, 2016 yılında Sri Lanka'daki Barberyn Ayurvedic Resort'ta ve Abihanga Yoga Center'da yoga eğitmenliği yaptım. 2017 yılında Tayland'ın Phuket adasındaki Life Co'da çalışmalar yaptım. Hediyesi kişisel bağımsızlık olan yoga yolunda her zaman bir öğrenci ruhu ile kendi pratiğimi yapmaya devam ederek derinleşmeye çalışıyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale