X

Ayurveda’ya göre dengesini kendi içinde bulan bir beden tipi: Vata Pitta Kapha

Antik şifa sistemi Ayurveda ve tüm beden tiplerine özellikleriyle değindikten sonra, üçünün bir araya geldiği ‘Vata Pitta Kapha’ beden tipine özellikle yer vermek istiyorum. İkili beden tiplerinde dengeyi sağlamak nispeten daha kolayken, üçlü beden tipi biraz daha zor ve bu yüzden dikkat gerektirir. Çünkü bu beden tipi, üç beden tipini yani beş elementi baskın ve eşit olarak barındırır.

Vata Pitta Kapha beden tipi, üç beden tipini yani beş elementi baskın ve eşit olarak barındırır.

Düşündüğünüzde zor bir denklem aslında… Değiştirme gücü yüksek iki element; ateş ve su, her şeyin dengesini bozabilecek iki element; boşluk ve hava, toprak gibi soğuk bir elementle bedenimizde eşit olarak yer alır. Hepsi kendi işini yaparken diğerinin de dengesini korumak için çalışır.

İşte bu özellik Vata Pita Kapha’yı en güçlü beden tipi haline getirir. Vata Pita Kapha diğer beden tiplerinin aksine dengesini kendi içinde bulur. Soğukluk–sıcaklık, yağlılık–kuruluk, akışkanlık–durağanlık, yavaşlık–hızlılık, ağırlık–hafiflik ve diğer tüm özellikler zıtlarıyla birlikte bu üçlü bedende varlığını sürdürür. Bu denge onları güçlü ve dayanıklı bir yapıya kavuşturur.

Yoğun metropol hayatı onlar için çok kolaydır. Çünkü dayanıklılık temel özellikleridir. Bu dayanıklılık hem fiziksel hem de ruhsal olarak da kendini gösterir. Bağışıklık sistemleri, beden yapıları, hafızaları kuvvetlidir. Bu kuvvet onları yormaz, tedirgin etmez, aksine yaşam enerjilerinin artarak yükselmesine neden olur.

Kuvvetli ve dayanıklıdırlar. Bu kuvvet onları yormaz, tedirgin etmez, aksine yaşam enerjilerinin artarak yükselmesine neden olur.

Eğer hayatınızda bir Vata Pitta Kapha varsa hızına yetişmeniz hiç kolay olmayacaktır. Yoğun ve stresli çalışma hayatı, az uyku, düzensiz yemek, sporsuz hayat, hızlı bir gece hayatı onların bedenlerine “Bana mısın?” demez. Bu nedenle bu beden tipindeki insanlarla bir aradayken zamanın nasıl geçtiğini anlamazken, hızlarına yetişmek için ekstra güç sarf edersiniz. Çoklu işler, çoklu programlar, saatlik değişkenlikler tam Vata Pita Kapha’lar içindir.

Bu hız ve dayanıklılık onları bütün beden tipleri içerisinde en zorlu beden tipi yapar. Bedenlerinde meydana gelen bir dengesizlik kolay kolay anlaşılmaz. Anlaşıldığı zaman da, normalde düzenli ve dengeli bir karmaya sahip oldukları için yaptıkları her şey farklı yönde dengelerini bozabilir. Yani bedenlerindeki dengesizliği keşfetmek ve dengeleyici farklı şeyler yapmak hiç de düşünüldüğü kadar kolay değildir.

Vata Pitta Kapha beden tiplerinin daha uzun sağlıklı ve dengeli bir hayata sahip olmaları için kendilerine dinlenme zamanı yaratmaları, gıdalarına dikkat etmeleri ve zihinlerini dinlendirmek için kendilerine iyi gelecek egzersizleri yapmaları faydalı olacaktır. Güçlü beden yapıları kısa vadede sinyal vermese de uzun vadede sağlıklarında bozulmalar meydana getirebilir.

Tüm beden tiplerini ayrı ayrı anlattık. Haftaya “Beden tiplerimizi bilmek bizi sağlıklı yapar mı?“, “Bedenimizi ve zihnimizi dinlendirmenin ve dengelemenin yolları” gibi konu başlıklarından bahsedeceğiz. Haftaya bir araya gelene kadar dengede ve mutlu kalın.

 

İlginizi çekebilir: Ayurveda’ya göre beden tipiniz ve bilmeniz gereken özellikleriniz

Yazarın tüm yazıları için tıklayın.

Müge Murat: Tüm hikâye her beyaz yakalı gibi “İstanbul’dan gitmek istiyorum” ile başladı. Nereye giderimden önce “gitsem ne yaparım?” endişesi ile etrafı dinlemeye ve araştırmaya başladım. Ayurveda ile bu süreçte bir tanıştım. Hindistan’da bir bilim olması ve beden terapiyi derinleştirmesi nedeni ile dikkatimi çekti. 10 yıldır reiki yapıyorum, 2 yıldır ise yoga. Yoga ile tanıştıktan sonra enerjimin yükselmesinden güç alarak beden terapi üzerine uzmanlaşmaya karar verdim. Maya Akademi’de Türkiye Beden Terapi Derneği başkanı Ayla Örsan’dan anatomi, fizyoloji ve uygulama içeren dersleri aldım ve mezun oldum. Uluslararası 608 sertifikasına sahibim. Üç senedir temmuz ve ağustos aylarında Ayurveda öğrenmek için Hindistan'a gidiyorum. Kuzey ve güneyi olmak üzere 17 farklı şehirde Ayurveda’yı deneyimledim. Puşkar bölgesinde özel bir terapi merkezinde “Beden Terapi”, Kochi’de yağların ısıtılması ve dinlendirilmesi eğitimi ve sertifikası aldım. Kerala bölgesinde özel bir doktor ile beden tipi testleri ve hesaplamalarını çalışarak Ayurveda eğitimimi tamamladım. Geçen sene Bangalore’da özel bir Ayurvedik merkezde pançakarma (detox) programını deneyimledim. Hindistan’dan getirdiğim kitaplar ve yayınlardan Ayurveda bilgimi derinleştirmeye devam ediyorum. Tüm bunların yeterli gelmeyeceğini düşünerek anatomi ve fizyoloji bilgimi derinleştirmek için 2. üniversite olarak Tıbbi Dokümantasyon Yönetimini bitirdim. Ayurveda’nın bir alanı olan beden terapiyi Türkiye’de konumlandırmak ile ilgili sporcular ve beyaz yakalılar ile çalışmalar yapıyordum. Şu anda pandemi nedeni ile odağımı biraz daha okumaya ve araştırmaya ayırdım. Bu dönemde Kemal Hamamcıoğlu ve Özen Yula’da yazarlık ve hikâye yazarlığı eğitimleri aldım. Hem Ayurveda’yı hem de yazmayı seviyorum, bu nedenle de Ayurveda deneyimlerimi ve bana kattıklarınızı sizlerle paylaşıyorum. Bunların dışında bir de profesyonel iş hayatım var. Halen DRD Filo Kiralama şirketinde Kurumsal İletişim Yöneticisi olarak çalışıyorum.
İlgili Makale