Ayurveda’ya göre beden tipiniz ve bilmeniz gereken özellikleriniz

Ayurveda hayatımızı nefes, beslenme, yoga ile meditasyon, günümüz koşullarında spor ve beden terapi ile şekillendiriyor. Bu şekillendirmeyi yaparken de kişiye özel reçeteler sunuyor, önerilerde bulunuyor. Peki, bunları sunarken Ayurveda ‘beni nasıl tanıyor? Benim için en sağlıklı olanı nereden biliyor?’

Ayurveda önce bedeninizdeki elementlerin kendi içindeki etkileşimlerine, hangi elementin bedeninizde hakim olduğuna bakıyor ve size diyor ki: Sen VATA’sın! Sen PİTTA’sın! Sen KAPHA’sın! Ya da bunların birbiriyle korelasyonundan; Vata- Pitta, Pitta- Kapha, Vata- Kapha, hepsinin karması ile Vata, Pitta, Kapha beden tiplerinde olduğunu söyleyebiliyor.

Fotoğraf için Deniz Bulutsuz’a teşekkürler.
Peki, ne demek bu Vata, Pitta, Kapha?

Aslında hepsi element birleşimlerinden oluşan beden tipleridir (Sankrist dilinde dosha olarak geçer).

  • Vata: Hava – Boşluk
  • Pitta: Ateş – Su
  • Kapha: Toprak – Su

Vata, Pitta ve Kapha yukarıda saydığımız elementlerden oluşur ve bu elementlerin gunaları (özellikleri), sizin fiziksel ve ruhsal özelliklerinizi oluşturur.

Kapha, toprak ve su elementlerinin birleşiminden oluşur.
Vata

Vataysanız en belirgin özellikleriniz soğukluk, kuruluk, hız ve hafifliktir. Ana organınız, bağırsaklarınız, akciğeriniz, beyin ve sinir sisteminiz, kalbiniz, kök çakra ya da batın bölgesi dediğimiz sindirim ve üreme organlarınızdır. Vata doshaların kralıdır. Çünkü enerjinizden Vata sorumludur. Diğer doshaların dengesini bozabilecek tek doshadır.

Pitta

Pitta’ysanız sıcak, keskin, hareketli, akışkan ve yağlı özelliklere sahipsiniz demektir. İki dönüştürücü gücü yüksek elementin birleşmesiyle bedeninizdeki ve ruhunuzdaki tüm dönüşümleri Pitta yönetir. Ana organınız ince bağırsaklarınız, beyin ve sinir sisteminiz, karaciğeriniz, dalağınız, gözleriniz ve kanınızdaki alyuvarlardır.

Kapha

Eğer siz Kapha’ysanız, soğuk, ağır, yağlı, yumuşak, yavaş, pürüzsüz özelliklere sahipsinizdir. Ana organlarınız mideniz, pankreasınız, beyin ve omurilik sıvısınız, böbrekleriniz, eklem sıvılarınız, boğazınız ve sinüslerinizdir. Kapha bedeninizdeki yağlanma ve korumayı yönetir. Bu nedenle cildinizi nemlendirir, yaralarınızın iyileşmesini sağlar.

Pitta, ateş ve su elementlerinin birleşimiyle oluşur.

Çağdaş Ayurveda kitabında, “Bir sırada bekleyenlerin hangi beden tipinden olduğunu nasıl anlarsınız?” için çok güzel bir örnek verilmiş, sizinle de paylaşmak isterim; “Gergin ve endişeli olan kişiler, omuzları üzerinden huzursuz bakışlar fırlatan, saatlerine bakan, ellerini ovuşturanlar büyük olasılıkla Vata’nın baskın olduğu kişilerdir. Kırmızı yüzlü, öfkeli insanlar, delici bakışlarla etrafına bakan büyük olasılıkla Pitta’nın baskın olduğu kişilerdir. Huzurlu ve rahat görünen insanlar, vurdumduymaz, tombul görünümlü, sabırla bekleyen, oturma arayışı içinde olanlar, büyük olasılıkla Kapha’nın baskın olduğu kişilerdir.”

Ben bu gözlemi kullanıyorum kendi danışanlarımda ve büyük oranla da tutturuyorum beden tiplerini.  Çünkü ben bir Pitta olarak böyle bir sırada beklerken bahsedilen tepkilerin hepsini olmasa da bazılarını ve yakınlarını aynen veriyorum. Bu tepkiler beni bazen rahatsız etmiyor mu? Ediyor tabii ki. Ama ben ruhumu evimin portmantosunda bırakıp çıkmayı da sevmiyorum. Fakat Ayurveda’dan sonra en azından kendimi nasıl dengeleyeceğimi öğrendim. Böyle anların yüksekliğini ve ateşini söndürmek için Ayurvedik çözümleri kullanıyorum. Sonuçlarından da memnunum.

Beden tiplerini ayrı ayrı, hepsine zaman ayırarak detaylı inceleyeceğiz. Bu hafta sadece biraz girizgah yaptık. Geçen hafta beden tipi testimizin linkini paylaşmıştım. Herkese ilgileri için ayrı ayrı teşekkür ederim. Bütün testlere tek tek dönüş sağlıyorum. Bu nedenle beden testi dönüş süremiz bir haftadan fazla sürebilir, gecikme için şimdiden özür dileriz. Haftaya, yeni yılın ilk gününde görüşene kadar, dengede ve mutlu kalın, sağlıcakla… Mutlu yıllar!

 

İlginizi çekebilir: Ayurveda’ya göre doğa ve insan bedeni arasındaki temel ilişki

Müge Murat Ayurveda Beden Terapi
Tüm hikâye her beyaz yakalı gibi “İstanbul’dan gitmek istiyorum” ile başladı. Nereye giderimden önce “gitsem ne yaparım?” endişesi ile etrafı dinlemeye ve araştırmaya başladım. ... Devam