Ayrılık sürecinde daha iyi hissetmek için ipuçları
Ayrılık da sevdaya dahildir derler. Elbette tamamen mutlu ve huzurlu olmak için bir ilişkiye başlarız ve ömür boyu sürsün isteriz. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı ilişkimi sekteye uğrayabilir ya da tamamen biter. Ayrılık süreci ise birçok kişi için fiziksel yaradan daha çok acı verebilir insana. Unutmaya çalışmak, yeni bir partner arayışına girmek, fiziksel değişikler yapmak gibi acıyı dindirecek ilaçlar arar insan kendine. Fakat bunlar anlık çözüm olmaktan öteye geçemez.
Ayrılık süreci de tıpkı yas süreci gibi aşamalıdır ve bu süreci yaşayarak yeniden mutlu günlerinize dönebilirsiniz. Bu süreci rahat atlatabilmek için yapılabilecek birkaç küçük uygulama size kendinizi iyi hissettirecektir.
1. Duygularınıza izin verin
Olumsuz duygular hissettiğinizde bunu inkar etmek ya da olumlu hissetmeye çalışmak sizi daha da aşağı çeker. Duygular ve düşünceler bulut gibidir gelir ve geçer. Bırakın duygularınız aksın, olumsuz da olsa yaşayın ve sonra gitmesine izin verin. Burada önemli olan duyguyu tutmamanızdır. Kötü hissettiğinizde bunun farkına varıp ‘tamam şu an kötü hissediyor olabilirim ancak bu geçici bir durum’ dediğinizde beyniniz otomatik olarak iyi düşünmeye başlayacaktır.
2. Yeni hobiler edinin
Kendinizi boşlukta hissediyorsanız mutlaka yeni bir şeyler öğrenmeye başlayın. Bir spor dalı, sanatla ilgili bir aktivite ya da yeni bir dil. Ne olursa olsun yeni bir şeye başlamak sizin yeniden heyecanlı hissetmenize yardımcı olacaktır.
3. Egzersiz yapın
Mümkünse açık hava yürüyüşleri yapmanız ya da spor salonunda yapacağınız egzersizler mutluluk hormonları olarak bilinen serotonin ve dopamini aktive ederek çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
4. Ayrıldığınız kişiyle tüm iletişimi kesin
Bunu yapmak biraz zor olsa da sosyal medyadan neler yaptığını, kimlerle görüştüğünü kontrol etmek ya da ortak arkadaşlarınızdan öğrenmek size daha da kötü hissettirecektir. Bu sebeple tüm iletişim bağlarınızı kesmelisiniz
5. Hislerinizi çevrenizle paylaşmaktan çekinmeyin
Bir ilişkiyi sonlandırmak başarısızlık, güçsüzlük, kaybetmişlik demek değildir. Güvendiğiniz kişilerle yaşadıklarınızı ve duygularınızı paylaşın. Gerekirse profesyonel bir yardım almaktan çekinmeyin.
İlginizi çekebilir: Münchausen Sendromu (Yapay Bozukluk) nedir, neden olur?