X

Ayakta çalışmak başarıyı yükseltiyor

Çoğumuz hayatımızı oturarak kazanıyoruz. Masa başı işlerde, bir odada ya da toplantı masası başında saatlerini geçiren bizlere “saatte bir kalkıp şöyle bir volta atmak” dışında pek bir opsiyon sunulmuyor. Üstelik, iş hayatına atılınca hareketsizlikten kaynaklanan türlü sağlık sorunu ve kilo artışı da karşımıza çıkabiliyor.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, Teksas’ta bir sağlık merkezinde yapılan bir araştırma, oturarak çalışmanın yaratıcılık ve üretkenliği de azalttığını ortaya koydu. Daha çok akademik başarıya yoğunlaşan bu araştırmayı ve ayakta çalışmanın tarihçesini siz Uplifers okurları için inceledim.

“Oturmak, sigara içmek kadar zararlı”

“Oturmak, sigara içmekle aynı derecede, hatta daha zararlı.” diyor Arizona Eyalet Üniversitesi’nden, obezite konusunda uzman Dr. James Levine ve ekliyor: “Oturarak geçirdiğimiz her saatte, hayatımızdan iki saat daha kaybediyoruz.”

Bu oldukça ciddi bir iddia ve Levine’ın koşu bandı üzerinde çalışmaya izin veren sırayı icat ettiği düşünülürse, bu görüşlerinde yanlı olduğu öne sürülebilir… Ancak, oturarak çalışmanın daha önce araştırmalarla da ortaya konan sayısız olumsuz etkisi olduğu inkar edilemez. Obezite, bacaklarda varis oluşumu, diyabet, kalp sorunları, omurilik rahatsızlıkları ve herhangi bir sağlık sorununa bağlı ölüm oranları, hayatını oturarak geçiren insanlarda gözle görülür ve araştırmalarla da ortaya konulur şekilde yüksek.

Başarılı ve üretken insanların ortak alışkanlıklarından bahsederken aktif olmayı da listeye eklemiştik. Sadece mola verdiğimiz zamanlarda değil, genel olarak daha hareketli olmanın verimliliği artırmasına dair, ayakta çalışmayı prensip haline getiren Winston Churchill, Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Benjamin Franklin gibi ünlü isimleri örnek gösterebiliriz.

Daha az sağlık sorunu, daha çok başarı demek

Nisan ayında yayınlanan bir araştırma, oturmanın kişinin verimliliği ve başarısı üzerine olumsuz etkisi olduğu iddialarını destekliyor. Çocuklarda obezite ile mücadele konusunda ilk görevin, çocuğun zamanının çoğunu geçirdiği okullara düştüğünü söyleyen bilim insanları, bir eğitim yılı boyunca 2., 3. ve 4. sınıflardan toplam 282 öğrencinin akademik başarısını karşılaştırdılar. Bu araştırma kapsamında geleneksel yani oturarak öğrenim gören çocuklardan oluşan kontrol grubunun başarısı, ayakta öğrenim gören çocuklarınkiyle karşılaştırıldı.

Araştırma, ayaktaki öğrencilerin konuya ilgi ve hakimiyetlerinin yüzde 12 gibi bir oranda daha yüksek olduğunu; bir diğer deyişle saatte 7 dakika daha odaklı ve konsantre çalışabildiklerini ortaya koydu. Bu sonuçlara belli ölçütler değerlendirilerek varıldı: Sorulara yanıt verme, el kaldırma, tartışmalara katılma isteği gibi. Ayrıca, bu çocukların oturarak öğrenim görenlere oranla yüzde 15 daha çok kalori yaktığı, dolayısıyla ayakta öğrenim görmenin çocuk obezitesiyle savaşta da oldukça faydalı olabileceği gösterildi.

Görsel: Wikipedia

Bunlara ek olarak ayakta çalışmak, masası önünde olan tekli sıraların aksine çocuklarda daha az sınırlanma duygusu uyandırıyor ve okula dair daha olumlu bir algıya sahip olmalarını da sağlıyor.

Ayakta çalışmak için tasarlanmış masaların, 18. ve 19. yüzyıllarda zenginlerin evinde sıkça bulunan bir eşya olduğu biliniyor. Eski Yunan filozoflarından Aristotle’ın yürüyerek ders yapma prensibinin, hem sağlık hem de başarı açısından ideal bir çalışma yöntemi olmadığını kim söyleyebilir?

Kaynak

Psychology Today
Taylor & Francis Online

 

Şule Kulein: Lisede “yapabildiği için” sayısal bölümü seçti ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne girdi. Üniversitede katıldığı Mühendislik Kulübü’nün dergisi StepS’e aşık olduğunda, içine sözelci kaçmış bir sayısalcı olduğunu fark etti. Yazım kuralları konusunda etrafındakileri itinayla delirten Şule, 2 yıl boyunca StepS’in editörlüğünü yaptı, üniversitede ve sonrasında okul ve şirket dergileri ile çeşitli bloglara yazılar yazdı. Seyahat etmeyi, okumayı, öğrenmeyi seviyor. Basılı materyalin hastası, fakat çevrimiçi de fena durmuyor. Şule kendini bildi bileli yazıyordu; artık bir de Uplifers’ta yazıyor.
İlgili Makale