X

Avokado yağı hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Avokado salatalarda, sandviçlerde, omletlerde hatta smoothie tariflerinde bile karşımıza çıkıyor. Peki avokado yağını hiç denedin mi? Avokado yağı, avokadoların etli kısımlarının preslenmesi ile oluşan doğal bir yağ ve aynı zeytin yağı gibi oleik asit içeriyor.

Avokado yağı, neredeyse %70’i kalp dostu tekli doymamış yağ asiti olan oleik asit yani omega-9’dur.

Avokado yağı, avokadoların etli kısımlarının preslenmesi ile oluşan doğal bir yağ ve aynı zeytin yağı gibi oleik asit içeriyor.

İşte avokado yağı hakkında bilmen gereken 5 şey:

1. Avokado yağı, kalbe dosttur.

Avokado yağını sevmemizin nedenlerinden biri, onun kalbimize olan sevgisi. Yapılan birçok çalışma avokado yağının sağlığa yararlı etkilerinin olduğunu söylüyor. Avokado yağı ve zeytinyağı, HDL (iyi) kolesterolü yükseltmeye destek oluyor. Yapılan bir çalışma avokado yağının kandaki trigliserit ve LDL kolesterol seviyesini düşürmeye ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

2. Avokado yağı, gözlerini korur.

Avokado yağı göz sağlığı için de oldukça faydalı bileşenler içerior. İçerdiği lutein, gözlerde doğal olarak bulunan bir karotenoid çeşididir. Lutein tüketmek katarakt ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz hastalıklarının riskini azaltabilir. Elbette sadece avokado değil, sarı ve turuncu renkteki sebze ve meyveler lutein içeriği açısından diğerlerine göre daha zengindir. Yumurta sarısının da en iyi lutein kaynaklarından biri olduğunu lütfen unutmayın.

3. Avokado yağı, besinlerin emilimini artırır.
Salatanıza koyduğunuz avokado yağı ile karotenoidlerin emilimi 4 kat artıyor.

Antioksidan özellik taşıyan A vitamini öncüsü olan karotenoidler de vücudumuzda emilebilmek için yağa ihtiyaç duyuyor. Ancak karotenoid zengini meyve ve sebzeler genelde az yağ içeriyor. Yapılan bir araştırma havuç, ıspanak ve marul içeren salatalara avokado yağı eklemenin karotenoidlerin emilimini arttırdığını gösteriyor. Yağsız bir salatada emilim 4.3 iken yağ eklendiğinde emilim 17.4’e kadar çıkabiliyor. Yani salatanıza koyduğunuz avokado yağı ile karotenoidlerin emilimi 4 kat artıyor.

4. Avokado yağı, cildini besler.

Avokado yağındaki yağ asitleri cildiniz için de oldukça yararlıdır. Bir çalışmada 13 sedef hastası avokado yağı ve B12 içeren bir kremi 12 hafta boyunca kullanmış ve gelişme gözlemlenmiş. Avokado yağının deri yaralarını tedavi edebilen yanı üzerinde araştırmalar yapılmış ve yapılan bir araştırmada avokado yağının yaraların iyileşme sürecini hızlandırabileceği gözlemlenmiş.

5. Avokado yağı, serbest radikalleri etkisizleştirebilir.

Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücresel zararlar ile savaşır. Serbest radikallerin yüksek seviyede olması oksidatif strese sebep olabilir. Oksidatif stres; tip 2 diyabete ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Yapılan bir çalışma avokado yağının vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyabileceğini gösterdi.

‘Avokado yağını nasıl kullanacağım’ diyorsan kısaca zeytinyağını kullandığın yerleri düşünmen yeter. Ayrıca avokado yağının dumanlanma noktası zeytinyağından daha yüksek olduğu için pişirmeye de uygundur. Smoothielere, salatalara, kek ve kurabiye karışımlarına ekleyebilirsin. Sebzelerini fırınlamadan önce avokado yağı içeren bir sosla soslayabilir, soğuk çorbalarına da ekleyebilirsin.

Betül Karakuş: 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, nutrisyon destek, poliklinik ve dahiliye bölümlerinde ve Özel Ankara Güven Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine; T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını başarıyla tamamladı. Diyabet diyetisyenliği, kardiyoloji diyetisyenliği, sporcu diyetisyenliği kursları başta olmak üzere bir çok eğitim ve kurs programına katıldı. Nisan 2014 tarihinden itibaren Mezura Kliniği’nde diyetisyen olarak çalışmaya başlayan Betül Karakuş; Mezura’nın wellness çalışmalarının yönetimi ve koordinasyonundan sorumludur. Ayrıca Mezura Kliniği’nde hasta tedavi ve eğitimi konularında, bilimsel yayın takip ve uygulama geliştirme konularında Uzm. Dyt Dilara Koçak’a yardımcı oluyor.
İlgili Makale