X

Atina’da Bir Yılbaşı Ritüeli

Geleneksel aralık ayı yılbaşı konseptli yazılarıma bir boyut daha katarak yeni bir gezi yazısı ekliyorum.
Geçtiğimiz sene, yeni yıla giriş yaptığım Yunanistan’ın başkenti Atina’ya götürüyorum bizi yeniden. Kente dair birkaç şey yazmıştım malumunuz daha evvelinde (Bkz. “Tanrıların Başkenti: Atina! Part 1 / Part 2 ” ) Bu sefer, seyahatin bendeki diğer etkisini anlatmak isterim.
Benim şansımdandı belki de, kriz ülkesinde bile bu denli keyfe varmak. Yunan kuzenlerim diye nitelendirdiğim dostlarımla Atina’nın hem geleneksel yılbaşı sofralarına nail oldum, hem eğlenceli gecelerine karıştım, hem de şehrin ışıl ışıl evlerini hem içeriden hem de dışarıdan gözlemlemiş oldum.
Yeni yıl kutlamalarının tadını almak, “bazen de yılbaşını gereksiz bulmamak neden güzel?” sorusuna cevaplar sunmak için Atina’ya, yeni yıl kutlamalarına götürüyorum bizi ve hemen listeye başlıyorum.

“Neden Yeni Yılı Kutlamak Güzel?” Listesi

1.Öncelikle kente ışıltı katıyorsunuz.

Bir kısım belediye eliyle, bir kısım da “herkesin kendi kapısının önünü süpürmesi” felsefesiyle kent süsleniyor. Kentin belki de mimari olarak eksikliklerine, sıkıcı rutinine yeni bir heyecan, yeni bir ruh katıyorsunuz. Eğer kent zaten güzelse de, kent mobilyalarını bir nevi yeniden dekore ediyorsunuz. Evlerin camlarına tırmanmaya çalışan noel babaları, balkonlardan sarkan ışık sarmaşıklarını gördükçe, başka manzara arama telaşına girişmiyorsunuz. Dahası yüzünüzde her daim bir tebessümle dolaşıyorsunuz.

Yılbaşı geldiğinde sokaklar ışıl ışıl oluyor

2. Kentte her an bir aktivite görüyorsunuz.

Her an karşınıza tahta bacaklı dev adamlar, birlikte fotoğraf çekilebileceğiniz noel babalar, jonglörler ve dahası çıkabilir. Sürprizlere hazırlıklı oluyorsunuz.

Atina’da her an karşınıza bir sürpriz çıkabilir

3. Yılbaşı haftasında, mutfaktan tatlı kokularla güne uyanıyorsunuz. 

Bizim kalburabastıyı konyak ile pişirip onları sabah kahvaltınızdan başlayarak her an tüketebiliyor, gün boyu enerjiniz için ona minnettar kalabiliyorsunuz.

4. Hiç beklemediğiniz anda beklemediğiniz hediye paketleriyle burun buruna gelebiliyorsunuz.

Yılbaşı için rutine bağlanmış hediye çekilişleri, hediye alma-verme olayını zahmet olmaktan çıkarıyor; sevdiğinize onu sevdiğiniz için, sırf onu mutlu etmek için bir şeyler yapma isteğini duyuyorsunuz.

5. Yılbaşı için içerisine şans parası atılmış ve özenle hazırlanmış özel “Basilobida” dedikleri pastalardan pişiriyorsunuz.

Yılbaşı gecesinde parayı kendi diliminizde bulma rekabetine inceden giriyorsunuz. Eğer benim kadar şanslı iseniz, bu durumu çoktan unuttuğunuz anda çatalınızda buluyorsunuz. Yıl boyu şansınız o olacağı için cüzdana atmayı unutmuyorsunuz;)

Tadı da görüntüsü kadar muhteşem bir lezzet

6. Yılbaşı için “aile mi, arkadaşlar mı, ev mi, dışarısı mı?” seçimini yapmıyorsunuz.

Ailelerle, aile dostlarıyla geleneksel yemekler yenildikten, kutlamalar gece 12’ye kadar hep birlikte keyifle yapıldıktan sonra, hediyeleşme faslının da ardından gençler olarak serbest oluyorsunuz. Dışarıda partilere dahil olmak için ailenizle sabah evde buluşmak üzere sözleşerek ayrılıyorsunuz.

7. Keyif yaratıyorsunuz kısacası hayatınızda

Anın tadını, yalnızca o anı yaşayarak çıkarıyorsunuz. Bir yanda yeni yıl için güzel beklentiler beslerken, bir yandan da o yılı keyfiyle noktalıyorsunuz.
 
Sonuçta herkesin kendi seçimi, kendi bildiği yaptığı her şey. Sinatra’nın da dediği gibi:”I did it my way”
 
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Gökçen Gökyer: Gökçen Gökyer - Gündüzleri bir Yüksek Şehir Plancısı, geceleri ise bir blogger, bir köşe yazarı. İYTE'de lisans, ODTÜ'de master, HafenCity Universitat'da Erasmus yaptı. Birçok ülke, birden fazla kıta gördü. Hayatta tat alınması gereken her şeyi itinayla araştırır, bulur, bulduğunu da duyurur; yazar.. Network kurmak ise temel hayat duruşudur. Senin de gelmen o yüzden önemlidir, beklerim: gokcengokyer.blogspot.com ;)

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale