X

Aslanağzı Çiçeği Bakım Kılavuzu

Aslanağzı, rengarenk çiçekleri ile hem iç hem de dış mekanda sıkça tercih edilen bitkilerden bir tanesidir. Bitkiye aslanağzı denmesinin nedeni, aslanağzı çiçeklerinin kafa şeklinde olmasından ve yanlardan bastırıldığında açılmasından kaynaklanmaktadır.

Aslanağzı bakımı genel olarak kolay olduğu için pek çok kişinin bahçenin yanı sıra balkon veya pencere kenarında baktığı bir bitkidir. Sulandığı zaman ilkbahar ve yaz aylarının yanı sıra sonbaharda da çiçek açabilen aslanağzının çiçekleri rengarenk olduğu için balkonunuzu ya da bahçenizi renklendirmek için ev bitkisi olarak aslanağzı tercih edebilirsiniz. Aslanağzına dair merak ettiğiniz her şeyi ve aslanağzı bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Aslanağzı Çiçeği Nedir?

Aslanağzı veya Latince ismiyle Antirrhinum majus, tek yıllık bir bitki olup hem iç mekanda hem de bahçede kolayca bakılabilen bir bitkidir. Aslanağzı, havaların serin olduğu dönemlerde bol çiçek açar ve bu sayede bulunduğu ortamı renklendirir. Aslanağzı genelde yaz sıcağında çiçek açmayı bıraksa da bitkilerinizi sulamaya devam ederseniz, sonbahar boyunca bitkilerinizin çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Aslanağzının genel özelliklerini ve ihtiyaçlarını bildiğiniz zaman bitkilerinize hem iç hem de dış mekanda kolayca bakabilirsiniz. Aslanağzının genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

  • Botanik adı: Antirrhinum majus
  • Aile: Plantaginaceae (Sinirotugiller)
  • Türü: Yıllık
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 15-120 cm yükseklik, 15-30 cm genişlik
  • Güneş isteği: Tam, kısmi
  • Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak
  • Toprak pH’ı: Asidik, nötr
  • Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz, sonbahar
  • Çiçek rengi: Beyaz, sarı, pembe, kırmızı, turuncu, mor
  • Kökeni: Akdeniz, Avrupa, Asya
  • Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirli değildir

Aslanağzı Çiçeği Nasıl Bakılır?

Aslanağzının tohumdan yetiştirilmesi uzun sürebileceği için halihazırda yetiştirilmiş bitkileri alarak büyütmeye başlayabilirsiniz. Aslanağzı kısmen gölgede kalmayı tolere edebilen bir yapıda olmakla birlikte bitkinin güneşli bir yerde olması daha iyi olacaktır. Havanın soğuk olduğu yerlerde yaz boyu çiçek açan aslanağzı daha ılıman olan yerlerde ise kışın da çiçek açabilir. Kısa ömürlü olan aslanağzı genelde birkaç yıllık ya da tek yıllık kabul edilir. Çünkü bu bitkiler mevcut kışı atlatsalar dahi önceki yıl olduğu kadar bol bir şekilde çiçek açamazlar. Bu nedenle bir sonraki yıl yine aslanağzı bakmak istiyorsanız, yeni aslanağzı fideleri alarak bitkilerinizi hemen yetiştirmeye başlayabilirsiniz. İç mekanda ve dış mekanda aslanağzı bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık isteği

Aslanağzına bahçede bakacaksanız, bitkilerinizin güneş gören bir yerde olmalarına dikkat edin. Ancak doğrudan güneş ışığı alan bitkilerde çiçeklenme dönemi yaz sıcaklıklarının başlamasıyla sona erebilir. Bu nedenle bitkilerinizi kısmen güneş alan bir yere dikebilir ve bu sayede çiçeklenmenin sonbaharda da devam etmesini sağlayabilirsiniz. Bitkilerinize iç mekanda bakıyorsanız, saksıların yerini değiştirerek bitkilere yarı gölge bir yerde bakmaya devam edebilirsiniz.

Toprak isteği

Aslanağzının bol çiçek açmasını istiyorsanız, toprak seçiminde dikkatli olmalısınız. Aslanağzı çok fazla besine ihtiyaç duymadığı için toprağın organik madde bakımından çok zengin olması gerekmez. Bu nedenle genel olarak drenajı iyi bir toprak seçmeniz ve toprağa çok fazla olmayacak şekilde organik madde eklemeniz yeterli olacaktır.

Su isteği

Aslanağzı düzenli olarak sulanmaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle bitkiyi özellikle büyüme döneminde sulamak önemlidir. Bununla birlikte bitki büyüdüğünde kuraklığa daha dayanıklı hale gelir. Bu nedenle aslanağzını yağış olmadığı zamanlar haftada bir sulamak yeterli olacaktır. Sulamayı sabah saatlerinde yapmanız ve bitkinin üst kısımlarına su değdirmemeniz, bitkide mantar oluşumunu engellemek adına faydalı olacaktır.

Sıcaklık isteği

Aslanağzı, hassas bir bitki olduğundan gündüz sıcaklıklarının 20°C’nin altında olmasından hoşlanır. Bu nedenle havanın sıcak olduğu yerlerde yaz aylarında çiçek üretmeyi bırakabilir. Aslanağzı çiçek üretmeyi bıraktığında bitkiden saçılan tohumları toplayabilir ve bunları sonrasında tohumdan aslanağzı yetiştirmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca aslanağzının sonbaharda tekrar çiçek açması için yaz aylarında bitkinizi sulamaya devam edebilirsiniz.

Gübre isteği

Aslanağzı ilk çiçek vermeye başladığında gübreleme yapabilirsiniz. Gübreleme için 10-10-10 gübre kullanabilirsiniz. Bitkide azot nedeniyle don yanığı meydana gelmesini engellemek ve gübrenin köklere ulaştığından emin olmak için toprağı bolca sulamaya dikkat edin.

Aslanağzı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

  • Aslanağzı çiçeğini fide olarak satın alabilir veya tohumdan yetiştirebilirsiniz. Ancak isterseniz bitkiyi gövde kısmından keserek de çoğaltabilirsiniz.
  • Aslanağzını mevcut bitkinizi kullanarak çoğaltmak isterseniz, bitkinizin dalını yaprak düğümünün hemen altından 5-6 cm olacak kadar kesin. Ardından alt yaprakları çıkarın ve kestiğiniz yerin alt kısmını köklendirme hormonuna batırın.
  • Kestiğiniz yerin nemli kalması için saksıyı plastik bir torba ile kapatın ve bitkiyi saksı toprağına dikin. Bitkinin kök sistemi geliştiğinde saksıyı aydınlık bir pencere kenarına alabilir veya yapay ışık kullanabilirsiniz.

Aslanağzı Çiçeği Nasıl Ekilir?

  • Aslanağzını tohumdan yetiştirmek istiyorsanız, tohumları toprağa sonbahar aylarında ekebilirsiniz.  Ancak bunu yaparken aslanağzının yavaş büyüyen bir bitki olduğunu unutmamalısınız.
  • Aslanağzı tohumları için genelde saksı karışımı yeterli olmaktadır. Tohumları toprağın yüzeyine koyduktan sonra bastırabilir ve ardından saksıyı ışığın altına koymalısınız. Tohumların çimlenmesi için ışık almaları önemlidir. Bu nedenle tohumların günde en az 16 saat bitki yetiştirme lambası altında kalmasına dikkat etmelisiniz.
  • Aslanağzı fidelerinde yaklaşık 6 adet gerçek yaprak geliştiğinde dal oluşumunu desteklemek için gövdenin üst kısmını sıkıştırabilirsiniz. Ardından don olayları bitmeden birkaç hafta önce bitkilerinizi açık havaya çıkarabilirsiniz.

Aslanağzı Çiçeği Nasıl Budanır?

Aslanağzı çiçeğinizin sağlıklı kalmasını ve çiçek açmasını istiyorsanız, ölen çiçekleri kesebilirsiniz. Bitkinin büyüme dönemi sona erdiğinde sonbaharın sonu veya kışın başında bitkinizi toprağa yakın olacak şekilde kesebilirsiniz. Bunun haricinde bitkinizi budamanız gerekmeyecektir.

İlginizi çekebilir:

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 



İlgili Makale