Sevginize karşılık bulamamak veya sevgilinizden, eşinizden ayrılmak günlük olarak herkesin karşılaşma riski altında olduğu durumlar içerisinde bulunuyor ve bu da artık aşkınızın karşılıksız olduğu anlamına geliyor. Bu durum aşk acısı olarak adlandırılan duruma yol açar ve maalesef zaman zaman bu duygudan kurtulmanın çok zor hale geldiği de bir gerçek.
Aşk acısının türleri nelerdir?
Hayatınızın bir noktasında muhtemelen size karşı aynı şeyleri hissetmeyen birisine karşı romantik duygular beslemişsinizdir. Maalesef bu hayli evrensel bir deneyim. Ancak karşılıksız aşkı deneyimlemenin tek yolu da değil. Bu durum karşınıza çeşitli yollarda çıkabilir ve en yaygın olanları şöyle:
- erişiminizin olmadığı birisini arzulamak
- aynı duyguları paylaşmayan bir insan için üzülmek
- başka ilişkiler içerisinde olan kişiler arasındaki ortak duygu
- ayrılığın ardından ortaya çıkan özlem
Karşılıksız aşk aynı zamanda flörtleşmelerde de ortaya çıkabilir ve sizin duygularınızın artmasına karşın karşı tarafta bu derinlik oluşmadığında ortaya çıkar.
İlginizi çekebilir: İnsanlar aşkı nasıl bulur?
İşaretleri nelerdir?
Aşk acısı farklı senaryolarda farklı şekilde görünebilir. Ancak uzun bir süre boyunca yayılan özlem hissi ve aşk ilginize herhangi bir karşılık alamamanız olarak tanımlanabilir. Aşağıda aşkınızın karşılıklı olmadığını gösteren bazı işaretler var:
1. İlişkiyi ilerletmekle ilgilenmeyebilir
Eğer daha derin bir bağ arıyorsanız, muhtemelen birlikte daha fazla zaman geçirmek isteyeceksinizdir. Ancak siz yakınlaşmaya çalıştıkça karşı taraf mesafesini korur. Hatta bunu sadece arkadaşça bir takılma olarak görüp buluşmanıza arkadaşlarını bile getirebilir. İlgisizlik de duygusal bağınızda ortaya çıkabilir. İnanç ve değerlerine dair sorularınıza pek cevap vermez ve size benzer sorular sormaz.
2. Davetlere, mesajlara ve aramalara yavaş tepki verir
Birlikte zaman geçirmek için bütün işi siz mi yapıyorsunuz? Cevaplar çok geç mi geliyor? Davet ettiğinizde “belki” gibi cevaplar alıyor ve son dakikada mı onaylanıyorsunuz? Bu düzen devam eder ve herhangi bir sebep de sunmazsa, davranışının açıklaması başka olabilir.
3. İlgilenmediğini gösteren işaretleri reddedersiniz
Ne yaparsanız yapın aşk acısı ve karşılıksız aşk acıtır. Bunu acısıyla baş etmek için reddediş döneminde olabilirsiniz. Belki de onun işaretlerini göz ardı ediyor ve şunlara odaklanıyorsunuzdur:
- sarılma ve dokunuşlar
- sizi övmesi
- sizin görüşlerinizi sorması
Ancak bazı insanlar daha dokunsal olurlar ve bu nedenle onların size karşı ilgisini ölçmek zorlaşır.
4. Bilginizi yakınlaşmak için kullanmak
Kendinizi karşınızdaki kişi için daha çekici yapmanın yollarını düşünüyor olabilirsiniz. Hobilerini siz de benimsersiniz ve bunlar nefret ettiğiniz şeyler bile olabilirler.
İlginizi çekebilir: Arkadaşa aşık olmak: En yakın arkadaşıma aşık oldum ne yapmalıyım?
5. Sık sık hoş olmayan duygular yaşamak
Karşılıksız aşk ve aşk acısı genellikle pek çok duygu yaşamanıza sebep olur. İlk olarak umutsuzluk sizi sarabilir ancak ardından reddedilme ve üzüntü, kızgınlık, nefret, kaygı ve utanç da olabilir.
6. Aklınızdan çıkartmakta zorlanmak
Aşk acısı genellikle büyük bir özlemi de içerir ve bu durum diğer duygularınıza ve gerçekliğe ters düşebilir. Gün içerisinde duygularınız hayatınızın farklı noktalarında ortaya çıkabilir. Örneğin şunları yaşayabilirsiniz:
- Paylaşımları için sosyal medyayı kontrol etmek
- Mesaj göndererek hislerinizi açıklamak (bazen de yazıp göndermemek)
- Onun bulunduğu yerlerde bulunmak
- Sık sık ondan bahsetmek
- Ona hislerinizi açıkladığınız senaryolar düşünmek
Aşk acısı nasıl geçer?
Duygularınızın karşılıklı olmaması zor bir şeydir. Hatta 2011’de yapılan bir araştırmaya göre reddedilmek beyinde fiziksel ağrılar ile benzer bölgeleri aktif hale getiriyor. Aşk acınız azalana kadar onunla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı yöntemler şöyle:
Acınız hakkında konuşun
Karşınızdaki kişiyle nasıl hissettiğinize dair konuşmak korkutucu olabilir ancak genelde durumun üstesinden gelmenin en iyi yoludur.
Eğer flörtöz davranışlar ve duygular gösteren işaretler almanıza rağmen kafanız karışıyorsa, ilgilendiğiniz kişiyle bu konuda konuşmak fayda sağlayacaktır. Birisinin davranışlarını yorumlamak her zaman kolay değildir ve bazen size karşı duygularını söylemeden anlamak zordur.
Çok zor geliyorsa içinizdekilerden bir arkadaşınıza bahsedin. Bazen duygularınızı dışa vurmak bile fayda sağlayabilir.
İlginizi çekebilir: Neden Evlenemiyorum?
Çok uzatmayın
Aşkınızdan ona bahsettiniz ve sizi reddetti. İncindiniz ancak arkadaş kalmak istiyorsunuz. Bunu yapmanın en iyi yolu arkadaşlığınıza odaklanmak. Ancak şu anda arkadaşlığı zorlamanıza da gerek yok. İyileşmek için biraz zaman ve alana ihtiyaç vardır.
Eğer sizinle romantik olarak ilgilenmediğini kesin olarak belirttiyse, artık aşk konusunu kenara koymanız gerekir. Bu konuda umutlarla ısrar etmek onu çileden çıkarabilir, arkadaşlığınıza zarar verebilir ve size daha fazla acı verebilir.
Duygularınızı hissedin
Aşk acısı genellikle pek çok başka duyguyu beraberinde getirir ancak bunların hepsi negatif değildir.
Sevdiğiniz kişiyi görmenin heyecanına sahip olabilirsiniz ve onunla vakit geçirdiğinizde çok mutlu olabilirsiniz ama bir yandan da bu işin sadece arkadaşlıkta kalacağını bilmek sizi üzebilir.
Tüm bu duyguları kabullenmenin yolunu bulmanız gerekir. Bunları yargılamadan kabullenin. Fark edin ve geçip gitmelerine olanak tanıyın. Günlük tutmak da bu konuda yardımcı olabilir.
Dikkatinizi dağıtın
Tüm duygularınız geçerlidirler ve onları fark edip kabullenmek sonrasına bakmanıza yardımcı olabilir.
Ancak biraz denge kurmaya çalışın. Duygularınızla fazla haşır neşir olmak sizi daha da kötü hale getirebilir. Gün içerisinde duygularınızı yer yer kenara koyun ve diğer şeylere odaklanın.
Deneyiminizde bir anlam bulun
Hayatta başımıza gelenlerden çok genelde onlara verdiğimiz tepkiler bizi etkiler.
Birisini sevdiniz ve karşılığında sevilmek istediniz. Belki de sonuç istediğiniz gibi olmadı ancak bu durum aşkınızın anlamsız hale geldiğini göstermiyor. Kendinize dair bir şeyler öğrendiniz mi? Büyüdünüz mü? Arkadaşlık bağınız daha güçlü hale mi geldi?
Gerçekten ne istediğinizi kendinize sorun
Hisleriniz sizinle devamlı olarak iletişim halindedir. Deneyiminizin gerçekliğine dikkat ettiğinizde, hisleriniz sizi doğru yöne gönderebilirler.
Belki de deneyiminiz sonucunda ilginizi çeken insanların nasıl olduklarını fark ettiniz.
Eğer devamlı karşılıksız aşk yaşıyorsanız, bu düzen ihtiyaçlarınız konusunda size bir fikir verebilir. Sizin duygularınıza karşılık vermeyen insanlara aşık olmanız, belki de sadece kendi başınıza mutlu olduğunuzda karşınıza çıkan insanlara aşık olmanız gerektiğini ortaya koyabilir. Belki de bir ilişki bile istemiyorsunuzdur, bunda garip bir şey yok.
Ne zaman yardım almalı?
Aşk acısı ile başa çıkmak için terapistten destek almak çok normaldir. Terapi özellikle şu koşullarda yardımcı olabilir:
- İlgilenmediğini söylemesine rağmen karşınızdaki kişiyi kovalamaktan geri duramıyorsanız.
- O kişi hakkında çok fazla düşünüyorsanız ve bu günlük yaşantınızı etkiliyorsa.
- Aile ve arkadaşlarınız davranışlarınızdan dolayı endişeliyse.
Eğer depresif, umutsuz hissediyorsanız veya intihar düşünceniz varsa, hemen bir uzmanla görüşmeniz iyi olacaktır. Ayrıca duygularınız kişiyi takip etmek, ev ve işyerinin etrafında dolaşmak ve takip gibi problematik davranışlara sebep oluyorsa profesyonel destek almak gerekir. Ayrıca tek taraflı bir aşka çekilmeniz bazı duygusal kalıntılara ve iyileşmemiş bir geçmişe sahip olduğunuzu gösterebilir. Terapi bu konuda yardımcı olabilir.
Aynı hisseden siz değilseniz ne olacak?
Birisini reddetmek özellikle de o kişiye değer veriyorsanız her zaman kolay değildir. Ne olacağını görmek için flörtleşebilirsiniz ancak romantik bir ilginiz olmadığından eminseniz, bu durum işleri daha da karmaşık hale getirebilir. Aşağıda bu durumda güzelce kurtulmak için bazı yapabilecekleriniz var.
Kaçınmak genelde yardımcı olmaz
Karşınızdaki kişinin duyguları geçene kadar ondan kaçınmak isteyebilirsiniz ancak bu ikinize de zarar verebilir ve özellikle iyi arkadaşsanız bunu bozabilir. Bunun yerine durum hakkında konuşun. Biraz rahatsız edici olabilir ancak dürüst bir tartışma ikinizi de ileriye taşıyabilir.
İlgisizliğinizi nasıl ifade ettiğinize dikkat edin. Dürüst ama kibar olun. Ona değer verdiğinizi gösterin ancak çift olarak görmediğinizi de belirtin.
Merhametli olun
Hayatınızın bir noktasında size karşılık vermeyen birisi de olmuştur. Bunun size hissettirdiklerine dikkat edin. Bu nedenle karşınızdaki kişiyi rahatlatmak için ona karşı merhametli olun ve kibar davranın.
Reddiniz açık olsun
İlgilenmediğinizi açık olarak belirtmek önemlidir. Duygularını doğrudan incitmek istemeyebilirsiniz ancak belirsiz ve kaçamak cevaplardan kaçının. Böylece daha sonra ikinizin de çileden çıkmasını önleyebilirsiniz.
“Kendine uygun birisini bulabilirsin, ben sana yaramam.” gibi garip ifadeler kullanmayın. Bunlar tepki çekebilirler. “Arkadaş kalabiliriz, sana bu şekilde değer veriyorum, zaman geçirmeye devam edebiliriz” gibi daha doğru cevaplar verebilirsiniz. Sonuç olarak aşk acısı ve karşılıksız aşk herkes için yorucu olabilir ancak işler zamanla düzelir. Eğer zor zamanlar geçiriyorsanız, terapi her zaman güvenli ve yargılayıcı olmayan bir değerlendirme sağlayacaktır.
İlginizi çekebilir: Reddedilmeyle nasıl başa çıkılır?