X

Aşırı yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırmanızı sağlayacak düşünme biçimleri

Aşırı yemek yeme ve buna bağlı olarak kilo alma, genellikle depresif bir ruh halinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla aşırı yemek yeme alışkanlığından kurtulmak için öncelikle buna sebep olan ruh halinden kurtulmak ve yemek yeme olgusuna bakış açısını değiştirmek gerekiyor. İşte depresyona bağlı aşırı yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırmanızı sağlayacak düşünme biçimleri:

1. Kendinize sizde bir bozukluk olmadığını anlatın

Ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz ama yapamazsınız ve bunun için kendinizi suçlu hissedip kendinizden utanırsınız. Oysa utanılacak hiçbir şey yok. Bir şeyler yolunda gitmediğinde hepimiz bir arayış içine gireriz. Geçmişte bir noktada siz de bu tür bir arayışa girdiğiniz sırada yemek yemek imdadınıza yetişmiş olabilir. Ancak yemek yemenin şu an sizin için bir çözüm olmaması, sizin aptal veya beceriksiz olduğunuz anlamına gelmiyor. Yemek yeme şekliniz çılgınca olabilir ancak bunun bir sorun olduğunu fark ettiyseniz, derinlerde bir yerde yaşanan sorunun aslında üstesinden gelmişsiniz demektir.

2. Suçluluk duygusu ve kendinizi cezalandırma tuzağından kurtulun

Yemek yemeyle ilişkinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız, aşırı yemek yemenin çoğu zaman kazanan bir zafiyet olduğunu düşünebilirsiniz. Ardından suçluluk duygusu gelir ve “Eğer kendimi çok suçlarsam, kendimden yeterince nefret edersem bunu tekrar yapmamayı öğrenebilirim” cümleleri sayıklanır. Zamanla bu suçluluk tamamen öz güveni ele geçirir. Yemek yediği için kendisini dünyanın en kötü suçunu işlemiş gibi hissedenler bile var. Oysa aşırı yemek yemek ahlaksızca bir davranış değil, sadece sağlık açısından kötü bir seçim. Aşırı yemek yediğiniz için kötü ve suçlu bir insan olduğunuzu düşünmeyin. Bu bir hata ve siz de hata yapabilirsiniz. Suçluluk duygusunu bir kenara bırakın ve yolculuğunuza kendinize değer vererek, kendinizi daha iyi hale getirmek için yeni yöntemler keşfederek devam etmeyi seçin.

3. Kuralları bir kenara bırakın

Ne yemeniz ve ne yememeniz konusunda birçok fikriniz var değil mi? İlk başta düşününce yiyeceklerle ilgili kafamızın içinde kurallar olmadığını söyleriz. Ancak birçoğumuzun zihni, sağlıklı beslenmeyle ilgili kurallar ve kararlarla dolu. Ancak bu kuralların peşinden giderek “iyi beslenme” konusunda büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz. Aslında burada yanlış olan kurallara veya planlara bağlı olmak değil. Söz konusu bedeniniz ve duygularınız olduğunda, katı kurallar yerine biraz daha içgüdüsel bir bakış açısına sahip olmalısınız. Eğer aşırı yemek yeme sorununuz varsa, bununla mücadele etmek üzere kendinize kurallar koymak, içinizdeki isyankar ruhu harekete geçirmekten başka bir işe yaramaz. Kendinize kurallar, yasaklar koymayı bir kenara bırakın. Bunun yerine kendinize izin verin.

4. Yavaşlayın ve besinlerin tadını çıkarın

Aşırı yemek yeme sorununuz varsa yediğiniz şeylerin tadını çıkarmayı atlama ihtimaliniz oldukça yüksek. Yavaş yemek yemeyi öğrenmek ve konsantre olmak yiyeceklerle olan ilişkinizi yeniden gözden geçirmenize yardımcı olur. Böylelikle ne yediğinize değil, nasıl yediğinize odaklanmanız daha kolay hale gelir. Yiyeceklerin tadını çıkarmayı öğrendikçe, abur cubur atıştırmalıklara eğiliminiz azalır.

5. Hareket edin

Spor yapmak sizi ürkütüyor mü? Spor yapmanın sadece yarış yapmak ve sayı saymaktan ibaret olduğunu mu düşünüyorsunuz? Egzersizden sonra size kendinizi iyi hissettiren tek şey kaç kalori yaktığınızı bilmek mi?

Egzersiz yaparken dışarıdan nasıl göründüğünüzü unutun. Yaptığınız hareketleri, doğada olduğunuzu, duyduğunuz kokuları, dinlediğiniz müzikleri düşünün. Herhangi bir spor dalında uzman olmasanız da bedeninizi hareket ettirebilirsiniz. Üstelik bunun için daracık spor kıyafetlerini giymek zorunda değilsiniz. Nasıl göründüğünüze değil, ne hissettiğinize odaklanın.

6. Bırakın istekleriniz sizi yönlendirsin

Yemek yemeye karşı duyduğunuz arzunun, hayatınızı alt üst eden korkunç bir güç olduğunu düşünüp onu susturmak için mi yemek yiyorsunuz? Oysa duyduğunuz o ses, korkutucu bir arzunun değil karbonhidratın sesi. Hayatınızdan zararlı karbonhidratları çıkardığınızda, geri kalan ağız tadının düşmanınız olmadığını göreceksiniz. Bırakın duygularınız, ağız tadınız sizi yönlendirsin. Bir şey istemenin yanlış bir tarafı yok. Sizi siz yapan şeyin istekleriniz olduğunu unutmayın.

7. Enerjinizi yönlendirin

Yemek yemek bir takıntı haline geldiğinde tüm hayatınızı ele geçirebilir. Oysa yemek konusunda harcadığınız beyin gücü, aslında size çok bir katkı sağlamayabilir. Yemek yemek veya yemek yeme takıntınızdan kurtulmak için harcadığınız enerjiyi, sevdiklerinize ve kendinize yönlendirin. Yemek yeme mücadelenizin altında başka bir mücadele yatıyor olabilir; kendinize vakit ayırma mücadelesi!

Kaynaklar:
TinyBuddha
MindBodyGreen

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale