X

Asıl istediğimiz mutlu olmak mı, yoksa bir iyilik hali mi?

“Mutlu muyum?” sorusunu genelde iddialı ve zorlayıcı bulurum. Hepimizin ortak amacı mutlu olmak sanırım; ancak modern dünyada mutlu olma hali, sanki varılacak bir yermiş gibi anlatılıyor. Tiklenmeyi bekleyen eylemleri veya durumları gerçekleştirince mutluluk bizi hemen sarmalayacakmış gibi bir beklenti var. Öyle olunca da ister istemez bir çabalama hali içine düşüyoruz.

Peki asıl isteğimiz mutlu olmak mı, yoksa bir iyilik hali mi? Mutlu olunca iyi hissediyoruz; peki başka hangi anlarda iyi hissediyoruz? Mesela uzundur gitmek istediğin bir kursa başlayınca içinde uyanan duygu ne? Veya bir günbatımı izlerken neler hissediyorsun? İşte ben tüm bu duyguları kapsayan bir iyilik halini tercih ediyorum sanırım.

Belki daha önce pozitif psikoloji tanımını duyanlarınız olmuştur; sadece ismine bakıldığında gerçekçi olmayan bir iyimserlik halini anlattığı varsayılabilir. Oysa pozitif psikoloji, kendi hayatlarımızı yaşanır kılan şeyleri fark etmeyi ve çoğaltmayı amaçlıyor. Yani iyi bir hayatı tüm problemlerin çözüldüğü, hatta hiçbir sorunun olmadığı bir düzen olarak değil, hayata karşı sahip olduğumuz tatmin duygusuyla tanımlıyor. Peki sen hangi duygularla iyi hissediyorsun, farkında mısın?

Ne zaman iyi hissediyorsun: Ufak bir testle duygularını keşfet

  • Sana iyi hissettiren duygular neler, kısaca not edebilir misin? Örnek verecek olursam neşe, ilham, huzur, gurur, merak, hayranlık ve minneti sayabilirim. 
  • 10 duygu yazdığını varsayarsak, hepsini sana yaşatan kimi anları da kısaca ekleyebilir misin yanlarına?
  • Hayatını ise dört alana bölelim şimdi: İş ve eğitim, kişisel gelişim ve sağlık, ilişkiler ve son olarak kendine ayırdığın vakitler. Biraz önce not aldığın anları bu alanlara dağıtmanı rica edebilir miyim?
  • Ve şimdi bu ufak notlara dışarıdan baktığında ne görüyorsun, tarafsız bir danışman olsan ilk hangi yorumu yapardın? En yoğun duyguları yaşatan yer neresi, peki ya en sık nerede iyi hissediyorsun? Bir alanı desteklemek, dengelemek istesen hangi duygulara yer açardın? Veya doğal olarak iyi hissettiğin alanda yaşadıklarını nasıl çoğaltabilirsin?

Hayatta o çabalama hali içine düştüğümüzde bazen amacımız, o amaca giden yollarımız, hissettiklerimiz karmaşıklaşabiliyor. Başarmak ve ulaşmak çok ön plana çıkarken fark etmenin önemini kimi zamanlar unutabiliyoruz. O yüzden bugün kendine “Mutlu muyum?” yerine, “Beni neler iyi hissettirdi?” diye sormayı denemek ister misin?

Bu konuda anlattığım diğer şeyler için videoyu izleyebilirsin!

İlginizi çekebilir: Anda kalmak: Her şeyin bir başlangıcı ve sonu vardır

Seza Aslanbaş: ODTÜ Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra 7 yıl kurumsal şirketlerde satış planlama ve pazarlama departmanlarında çalıştım. 2013 yılında dışarıdan her şey güzel görünürken sıkışmış hissettiğim ve hayatıma anlam aradığım zamanlarda meditasyonla tanıştım. Bireysel dönüşümüme katkısını gördükten sonra bu bilgileri daha çok öğrenmek, aktarmak ve paylaşmak için Türkiye ve Hindistan’da farklı hocalarla çalıştım ve hala çalışmaya devam ediyorum. 2016'dan beri zihnen bildiklerimizi kalpten hatırlamak niyetiyle meditasyon temelli bireysel seanslar, atölyeler ve grup çalışmaları yapıyorum. Aldığım farklı eğitimlerle kendi yolculuğumda bana iyi gelenleri birleştirerek bazen paylaşımlarla bazen hareketle bazen de sessizlikle farkındalığımızı destekleyecek alanlar sunuyorum. Online ve yüzyüze yaptığım çalışmalar hakkında bilgi almak ya da sadece tanışalım istersen bana seza.aslanbas instagram hesabımdan veya sezaaslanbas@gmail.com'dan bir merhaba diyebilirsin. Çokça sevgiler.
İlgili Makale