Arter, Almanya’da ortak bir yapıma imza atıyor: Sanat ≠Propaganda
Çağdaş sanatçı KP Brehmer’e adanan “Sanat ≠Propaganda” başlıklı sergi, Arter ortak yapımcılığıyla Almanya’da sanatseverlerle buluştu. KP Brehmer’in güçlü sanatsal dilinin günümüzdeki izdüşümlerinin araştırıldığı serginin ortak yapımcıları arasında Almanya’daki Neues Museum Nürnberg ve Hamburger Kunsthalle ile Hollanda’nın Lahey kentindeki Gemeentemuseum Den Haag da yer alıyor. KP Brehmer’in (1938–97) sekseninci doğum yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilen sergi, sanatçının 30 yılı aşkın üretiminden geniş bir seçki sunuyor.
Küratörlüğünü ortak yapımcı kurumlar adınaEva Kraus, Petra Roettig, Daniel Koep ve Selen Ansen’in birlikte yaptıkları “Sanat ≠Propaganda” başlıklı sergi, KP Brehmer’in güçlü sanatsal dilinin günümüzdeki izdüşümlerini araştırıyor.
17 Şubat 2019’a kadar Almanya’daki Neues Museum Nürnberg’de ziyaret edilebilecek olan “Sanat ≠Propaganda”, 2019’da Hamburg ve Lahey’de sergilendikten sonra Mart 2020’de İstanbul’da Arter’in yeni binasında izleyicilerle buluşacak.
KP Brehmer kimdir?
1938’de Berlin’de doğan KP Brehmer (tam adıyla Klaus Peter Brehmer), baskı teknikleri üzerine öğrenim gördü ve sanatsal üretimine gravür çalışmalarıyla başladı. 1960’lı yıllardan itibaren, kapitalizmin dinamiklerini ve toplum üzerindeki etkilerini görselleştirmeye yönelik işler üretti. 1971’den 1997’deki ölümüne kadar Hamburg’daki yüksek sanat okulunda öğretim görevlisi olarak çalışan Brehmer, atölyelerde öğrencilerle birlikte kolektif sanat üretiminin imkânlarını araştırdı.
KP Brehmer’in tüketim toplumuna eleştirel bir bakış açısı getiren çalışmaları kavramsal anlamda Konrad Lueg, Sigmar Polke, Gerhard Richter ve Wolf Vostell’in 1963’te gerçekleştirdikleri bir sergi etrafında oluşturdukları Kapitalist Gerçekçilik akımıyla ilişkilendirilir. Ancak Brehmer, bu akıma yakın olmasına rağmen, tamamen kendine özgü bir dil geliştirmiştir. Görsel ve yazılı basının kullandığı kitle iletişim yöntemlerini (diyagram, harita, istatistik, anket vb) ödünç alan sanatçı, medyanın aldatma ve yönlendirme taktiklerini gözler önüne serer. Kullandığı erişilebilir sanatsal dil sayesinde KP Brehmer sanatın toplumda siyaset, tarih ve çevre gibi meselelere dair ilgi ve farkındalık yaratabileceğini hatırlatır.
Sanat ≠Propaganda Sergisinden
Mondrian’den Esinlenen Renkler Coğrafyası (Mavi Tonları)
1971 Milimetrik kâğıt üzerine emülsiyon boya ve kurşunkalem 49,5 x 42 cm
Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu, İstanbul © VG Bild-Kunst, Bonn, 2018
Fotoğraf: Uwe Walter
Paul (Klee) İçin Mona (Lisa) 1985
Tuval üzerine emülsiyon boya 180 x 120 cm
KP Brehmer Koleksiyonu ve Vârisleri, Berlin © VG Bild-Kunst, Bonn, 2018
Fotoğraf: Roman März
Rosa Luxemburg 1973
Plastik üzerine akrilik ve tebeşir 2 parça, her biri 200 x 116 cm
KP Brehmer Koleksiyonu ve Vârisleri, Berlin © VG Bild-Kunst, Bonn, 2018
Fotoğraf: Roman März
Saat Dilimleri 1975/1976 28 parçalı duvar yerleştirmesi
Plastik, lamba, (plastik) küre üzerine akrilik boya 130 x 810 cm
KP Brehmer Koleksiyonu ve Vârisleri, Berlin © VG Bild-Kunst, Bonn, 2018
Fotoğraf: Roman März
Detaylar için tıklayın: Arter – Sanat için alan