Areka palmiyesi, ev ve ofis dekorasyonunda tercih edilen ve kullanıldığı odada dikkatleri üzerine çeken bir bitkidir. İç mekan bitkisi olarak satılan areka palmiyelerinin boyu genelde 1,5 metreye ulaştığı için bu bitkiler neredeyse tüm iç mekanlarda bakılmak için uygundur. Areka palmiyenize ihtiyaç duyduğu ışık ve sıcaklık sağlandığı takdirde bitkinizin gelişip güzelleştiğini görebilirsiniz.
Areka palmiyesi bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Hatta bitki bakma konusunda çok fazla tecrübesi olmayan kişiler dahi areka palmiyesine rahatlıkla bakabilir. Areka palmiyesi aşırı sulanmadıkça ve toprağı fazla ıslak bırakılmadıkça iç mekanda harika bir şekilde yetişebilir. Bu bitki aynı zamanda evcil hayvanlar açısından toksik olmadığı için evinde evcil hayvan besleyen kişilerin de bakabileceği bir bitkidir. Areka palmiyesine dair merak ettiğiniz her şeyi ve areka palmiyesi bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Areka Palmiyesi Nedir?
Areka palmiyesi veya Latince ismiyle Dypsis lutescens, anavatanı Madagaskar olan bit bitkidir. Bambu ağacına oldukça benzeten areka palmiyesinin pürüzsüz ve altın renkli bir gövdesi vardır. Yaprakları tıpkı bambu yaprakları gibi dar ve dolgun olan areka palmiyesi dış mekanda bakılabildiği gibi iç mekanda bakmak için de uygun bir bitkidir. Areka palmiyesinin genel özellikleri şu şekildedir:
- Botanik adı: Dypsis lutescens
- Aile: Palmiyegiller
- Türü: Palmiye
- Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: Dış mekanda 3,5-9 metre yükseklik, iç mekanda 2,5 metre yükseklik
- Güneş isteği: Tam veya kısmi
- Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak
- Toprak pH’ı: Asidik, nötr
- Çiçeklenme dönemi: Yaz
- Çiçek rengi: Soluk sarı
- Kökeni: Madagaskar
- Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar açısından zehirli değildir.
Areka Palmiyesi Nasıl Bakılır?
Areka palmiyesi dış mekanda yetiştirilecekse drenajı iyi bir toprak seçilmesi önemlidir. Toprağın ıslak olması, bitkide kök çürümesine neden olabilir. İç mekanda bakılacak bitkiler için ise drenajı iyi bir saksı seçilmesi gerekir.
Areka palmiyesine düzenli bakmak önemli olduğu için saksı toprağı kurumaya başladığında sulama yapmak önemlidir. Özellikle havanın kuru ve sıcak olduğu zamanlar düzenli sulama ile toprağın nemli olması sağlanmalıdır.
İç mekanda bakılan areka palmiyeleri pencere kenarına yerleştirilmedikleri sürece genelde yeteri kadar güneş ışığı alamazlar. Bu yüzden bitkinizin ara sıra daha fazla güneş ışığı alması için saksıyı havanın sıcak olduğu zamanlarda bahçe ve teras gibi açık alanlara çıkarmayı düşünebilirsiniz.
Areka palmiyesini büyüme dönemi boyunca beslemek önemlidir. Bitkinin büyüme döneminde gübre ihtiyacı olmakla birlikte genelde budanmaya ihtiyacı yoktur. Bu nedenle ölen yaprakları kahverengi olduklarında kesmek genelde yeterli olmaktadır.
İç mekanda areka palmiyesi yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Işık isteği
Areka palmiyesi dış mekanda olduğu gibi iç mekanda da yetiştirilebilen bir bitkidir. Pek çok iç mekan bitkisi gibi aydınlık ortamları seven areka palmiyesini doğrudan güneş ışığı altına bırakmamak gerekir. Güneş ışığının doğrudan yaprakların üzerine gelmesi, bitkinin yapraklarında yanıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle areka palmiyesini aydınlık ve doğrudan güneş ışığı almayan bir pencere kenarına yerleştirerek bitkinin ışık ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Toprak isteği
İç mekanda bakılan bitkiler için en önemli faktörlerden bir tanesi topraktır. Perlit, aktif kömür ve kum gibi malzemelerin bulunduğu topraklar genelde areka palmiyeleri için yeterli olmaktadır. Topraktaki aktif kömür ve kum, drenajı arttırmaya yardımcı olurken perlit ise gözenekli yapısıyla suyun emilmesine yardımcıdır.
Su isteği
Areka palmiyesi tropikal bir bitki olduğu için toprağının nemli olmasını ve sulamalar arasında toprağının az bir süre kuru kalmasını sever. Areka palmiyesinin toprağı çok ıslak olursa köklerinde çürüme görülebilir. Bu nedenle bitkinizi tekrar sulamadan önce toprağının kuru olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Areka palmiyesini sularken musluk suyu kullanmamaya özen göstermelisiniz. Musluk suyunda bulunan florür ve klor gibi kimyasallar özellikle drenajın iyi olmaması halinde yaprakların kahverengileşmesine ve kurumasına neden olabilir. Bu nedenle bitkinizi sularken filtrelenmiş su kullanmanız en iyisi olacaktır.
Sıcaklık isteği
Areka palmiyesi için ideal sıcaklığın 18-24°C arası olduğu söylenebilir. Bitki rüzgardan kolayca zarar görebileceği için özellikle kış aylarında bitkinizi pencere kenarından uzak tutmanız gerekir. Areka palmiyesini aynı zamanda klima ve kalorifer gibi ısı kaynaklarından da uzak tutmalısınız.
Nem isteği
Areka palmiyesi nemin yüksek olduğu Madagaskar’dan geldiğinden dolayı ortam nemine dikkat etmek önemlidir. İç mekandaki nemin çok düşük olması yapraklarda kahverengileşmeye neden olabilir. Bunu engellemek için baktığınız bitkileri bir arada tutabilir ve yapraklarına düzenli olarak su püskürtebilirsiniz. Veya bitkileriniz için nemlendirici cihaz almayı düşünebilirsiniz.
Gübre isteği
Areka palmiyesi beslenmeyi seven bir bitkidir. Bu nedenle bitkinizi ilkbahardan sonbaharın başlarına kadar sıvı bir gübre ile besleyebilirsiniz. Areka palmiyesi sonbaharın sonlarına doğru ve kış ayları boyunca uykuda olacağı için bu aylarda bitkinizi gübrelemenize gerek olmayacaktır.
Areka Palmiyesi Nasıl Çoğaltılır?
Areka palmiyesini keserek çoğaltmak tohumdan yetiştirmeye göre daha kolay olsa da bunu yaparken dikkatli olmak gerekir. Bitkiyi en güçlü olduğu mevsim olan ilkbaharda kökünden ayırarak çoğaltabilirsiniz. Areka palmiyenizi çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Birden fazla kökü bulunan olgun bir bitki seçin. Köklerin gevşemesi için bitkiyi önceki gün iyice sulayın.
- Bitkinin kökünü gevşetmek için saksının yanlarına vurun ve ardından bitkiyi çıkarın.
- Köklerdeki toprağı silkeleyin. Gövdeye bağlı kökleri görebilmek için toprağı temizleyin.
- 4-5 adet kök seçin ve keskin bir bıçakla bunları ana gövdeden ayırın.
- Kestiğiniz kökleri saksı toprağı ve kumdan oluşan karışımın bulunduğu saksıya yavaşça yerleştirin.
- Saksıyı parlak ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Toprağın nemli, ancak çok ıslak olmamasına dikkat edin.
Areka Palmiyesi Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Areka palmiyesini büyük drenaj delikleri bulunan ve bitkinin biraz sıkışık olacağı bir saksıda yetiştirmek, boyutlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır. Ancak yine de her iki yılda bir saksıyı değiştirerek saksı toprağını yenilemek ve toprakta biriken tuz kalıntılarından kurtulmak önemlidir. Saksıyı boşalttığınızda bitkinin köklerinin saksıya hala rahat bir şekilde sığdığını görüyorsanız yalnızca toprağı değiştirebilir ve aynı saksıyı kullanabilirsiniz. Ancak saksının ufak geldiğini fark ediyorsanız daha büyük bir saksı kullanabilirsiniz. Bitkinizi yeni saksısına dikerken daha önce dikildiği derinlikle aynı derinliğe dikmeye özen göstermelisiniz.
Areka Palmiyesi Çiçek Açar mı?
Areka palmiyesi, soluk sarı renkte çiçekler açan ve altın sarısı meyveler veren bir bitkidir. Bununla birlikte iç mekanda bakılan bitkiler genelde dış mekandakiler kadar büyümemekte ve çiçek vermemektedir. Bununla birlikte bitki çiçek vermese dahi yukarı doğru uzanan yaprakları oldukça hoş bir görünüme sahip olduğu için dekoratif olarak en az çiçek açan bitkiler kadar göze hoş görünmektedir.
İlginizi çekebilir: