Hiç aralıklı oruç denediniz mi? Belki de bu popüler diyet yöntemini uyguladınız ve bazı etkilerini gözlemlediniz, belki de sonuçları beklentilerinizi karşılamadı… Ama denemiş olsanız da olmasanız da mutlaka duymuşsunuzdur. Özellikle son yıllarda ünlülerin de sosyal medya hesaplarında sıkça paylaştığı ve deneyen kişilerin sayısının hızla arttığı bir beslenme yöntemi olan aralıklı oruç (intermittent fasting), önemli bir gündem haline geldi.
Pek çok kişinin hızlı bir şekilde kilo verdiğini belirttiği bu yaklaşımın, kilo yönetimi konusunda faydalı etkileri olsa da bazı araştırmalar aralıklı orucun özellikle kadın sağlığı açısından birtakım zararları olabileceğini ortaya çıkardı.
Aralıklı oruç, kadınları nasıl etkiliyor?
Aralıklı orucun kısa vadede kilo kaybını desteklediği bilinse de, kadınlar üzerindeki uzun vadeli etkileri konusunda endişeler giderek artıyor. Araştırmalar, aralıklı orucun kadınların hormonal dengelerini ve genel sağlıklarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
Kadınlar, erkeklere kıyasla hormon düzeylerinde daha fazla dalgalanma yaşıyorlar ve özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının döngüsel değişiklikleri, kadınların metabolik ve genel sağlığını doğrudan etkiliyor. Aralıklı oruç, bu dengenin bozulmasına zemin hazırlayabiliyor. Araştırmalara göre, aralıklı oruç beslenme şeklini uygulayan kadınlarda menstrüel düzensizlikler artış gösterebiliyor. Bu artışın ardında aralıklı oruca bağlı olarak kalori kısıtlaması, düzensiz beslenme ve beslenme-beyin ilişkisi olduğu öne sürülüyor.
Bir başka çalışmada ise uzun süre aralıklı oruç yapmanın, üreme hormonlarının üretimini düşürdüğüne ve bazı kadınlarda oruç tutmanın çok fazla strese neden olması sebebiyle sağlıklı yumurtlamayı engellediğine dikkat çekiliyor.
Diğer yandan, araştırmalar uzun süreli açlıkla tiroid fonksiyonlarının azaldığını açığa çıkarıyor. Ve tiroid sorunları kadınlarda doğurganlık üzerinde etki sahibi olduğundan, tiroid fonksiyonlarının yavaşlamasının bazı kadınlarda doğurganlık problemlerine yol açabileceği öne sürülüyor. Çünkü, tiroidlerin yavaşlaması, potansiyel olarak progesteron düzeylerinde azalmayla ilişkili. Uzmanlar bu nedenle hamile kalmayı planlayan kadınların aralıklı oruç uygulamasının doğru bir yöntem olmayacağını düşünüyorlar. Elbette ki bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak doktora danışılması çok önemli.
Bilimsel bir başka çalışma, farklı oruç tiplerine göre beslenmenin kadınlarda kan şekeri ve insülin dengesizliklerine yol açabildiğine de dikkat çekiyor. Bu doğrultuda uzmanlar, insülin duyarlılığı ile ilişkili olan östrojen ve progesteron düzeylerinde de dengesizliklerin olabileceği görüşünde.
Yapılan bir araştırma da aralıklı oruç türlerinden birini uygulayan kadınlarda, doğurganlık ile yakın ilişkili olan hormonların hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlarda önemli ölçüde düştüğü sonucu elde edildi.
Uzman görüşlerine ve araştırma sonuçlarına göre ne sıklıkta ve hangi uzunlukta aralıklı oruç beslenme tipinin uygulandığı da önemli bir kriter. Bu doğrultuda, kısa vadede kilo kaybına destek olan aralıklı orucun uzun vadede kadın sağlığını tehdit eden birtakım sonuçların ortaya çıkmasına zemin hazırladığı çıkarımını yapmak mümkün. Ancak, bireysel farklılıklar ve kişisel sağlık durumu da bu konuda önemli değişkenler arasında. Dolayısıyla herhangi bir beslenme türünü benimsemeden önce bir uzman görüşü almakta ve gerekli sağlık kontrollerini yaptırmakta fayda var.
Kaynak: wholemindhealth, today.uic.edu, rupahealt
İlginizi çekebilir: Aralıklı oruç nedir: Aralıklı oruç faydaları ve zararları nelerdir, ne işe yarar?