Aralıklı açlık / aralıklı oruç / intermittent fasting; aslında bir diyet olarak değil bir beslenme tarzı olarak düşünülebilir. Odak noktası vücuttaki glikojen rezervidir. Bunu da açlık süreleri ve beslenme saatleri etkiler.
Klasik diyetlerin, bol ara öğünlü listelerin aksine uzun aralıklar ile yapılan oruçlar; ardından gelen sağlıklı, dengeli ana öğünler ile farklılaşır. Bu farklıklar öğün sayısı, açlık süresi, herhangi bir hastalık varlığı gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir.
Genellikle zayıflamak amacıyla başvurulan aralıklı açlık beslenme tarzı ile ilgili araştırmalara bakıldığında zayıflamanın yanında sağlığımıza olumlu etkili birkaç madde ile de öne çıkmaktadır.
Bu maddeleri incelemek gerekirse; vücudumuz için önemli kabul edilen;
- İnsülin,
- Büyüme hormonu,
- Nörepinefrin üzerinde etki göstermesi en büyük faydalarındandır diyebiliriz.
İnsülin hormon seviyelerinin vücutta yüksek seviyelerde bulunması her zaman yağlanmaya daha yatkın bir vücut anlamına gelmektedir. Bunun dışında iştah bozukluğu ve diyabet gibi riskleri de beraberinde getirmektedir.
Aralıklı açlık uygulandığında; insülin seviyeleri üzerindeki olumlu etkisi sayesinde vücut yağ yakımını daha kontrollü sağlayabilmekte, yağlanmaya yatkınlığı azalabilmektedir. Buradan ulaşacağımız sonuç; insülin direnci, iştah metabolizmasında bozukluk olan bireylerin aralıklı açlık beslenme tarzını denemesi faydalı olabilir.
Büyüme hormonu üzerindeki etkisi ise akıllardaki soru işaretlerini gidermede etkili olup kas yıkımı olmadan kilo verme / yağdan kilo verme sağlayabilmektedir.
Uzun süreli açlıklarda, oruç durumlarında en istemediğimiz sonucu vücudun kas kaybetmesidir. Ancak aralıklı açlık yöntemi, saatlerine ve öğün içeriklerine uygun bir şekilde uygulandığında, herhangi bir besin ögesi eksikliği olmadığında kas kaybetmeden yağ yakımına destek olabilmekte; çünkü vücuttaki büyüme hormonunun dengeli salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Aralıklı açlıkta metabolizmanız açken yavaşlamıyor, çalışmaya devam ediyor!
Aralıklı açlığın açlık evresinde vücut, besinlerden aldığı enerji ve çeşitli ögeler ile kendini yenilemeye odaklıyor.
Normal beslenme düzenindeyken (daha sık ara öğün/besin tüketimi) sindirim sistemi üzerindeki yoğun çalışmasını aralıklı açlık evresinde diğer sistemlere de dağıtabiliyor. Bu sayede vücut diğer ihtiyaçlarına da cevap verebiliyor.
Peki aralıklı açlık nasıl uygulanıyor?
Günde tek öğün, iki öğün ya da üç öğün olacak şekilde öğünlerinizi belirleyerek en az 8 saat açlık kuralına uymak aralıklı açlığı uygulamak için gerekli temel şart.
Dikkat edilmesi gereken iki temel noktadan biri öğün saatlerine uyum sağlamak, açlık sürelerini uzatmamak diğeri de yeterli besin ögelerini almaktır. Aralıklı açlık aşamasında bu iki noktaya dikkat edilmeli ve sürekli olarak beslenme alışkanlığı haline getirmeden belirli dönemlerde uygulanmalıdır.
İlginizi çekebilir: Egzersiz ve beslenme: Egzersiz öncesi ve sonrasında ne yenilmelidir?