Aktif bir yaşam sürmek, fit kalmak, bütüncül sağlığınızı korumak için spor yapmak istiyorsunuz ama geleneksel yaklaşımların size göre olmadığını mı düşünüyorsunuz? Öyleyse, hem egzersizi hem de eğlenceyi birleştiren “Aquafit” ile tanışmanızın tam zamanı. Sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı sürdürmek, çoğumuzun öncelikleri arasında yer alsa da, zamanla geleneksel egzersiz yöntemlerinin ötesinde daha yenilikçi ve daha keyifli alternatifler arayışına girebiliyoruz. Sizin için de durum böyleyse, suyun güçlendirici ve iyi hissettirici gücünden faydalanan Aquafit veya Aqua Fitness, en iyi tercih olabilir.
Aquafit, suyun içinde yapılan bir dizi egzersizden oluşuyor. Bu egzersizler, her yaş ve performans seviyesinden insanlar için uygun, eğlenceli ve etkili bir aktif yaşam alternatifi sunuyor. Üstelik, bütüncül sağlık açısından da pek çok faydası var. Kasları güçlendirmekle, kilo yönetimini sağlamakla kalmıyor, stresi azaltmaya da yardımcı oluyor. Gelin, aquafit nasıl faydalar sağlıyor yakından bakalım.
Aquafit nedir, faydaları nelerdir?
Öncelikle, şu videoyu izlerken sizin de içiniz kıpır kıpır olmuyor mu onu soralım… Gerçekten de harekete geçirici bir etkisi olduğunu hiçbirimiz inkar edemeyiz.
Aquafit’in mantığı aslında suyun direncinden faydalanarak vücudu hareket ettirmeye odaklanıyor. Elbette ki su ve hareketin birleşimi çok da yeni bir egzersiz türü değil; örneğin yüzyıllardır yüzme, dünya genelinde en yaygın sporlardan biri. Ancak, aquafit yalnızca yüzme ile sınırlı kalmayıp sudan daha fazla fayda sağlayabileceğimize ve bunu yaparken çok daha eğlenceli zaman geçirebileceğimize odaklanıyor.
Suda fitness, suda aerobik ya da suda bisiklet gibi farklı çeşitlerde çok sayıda egzersiz türünü gerçekleştirmek mümkün, üstelik ister açık havuzlarda ister kapalı havuzlarda… Bedeninizi hareket ettirirken zihninizi de boşaltabileceğiniz ve suyun iyi hissettiren enerjisiyle hem sağlıklı hem de mutlu kalabileceğiniz bir yaşam tarzı demek de mümkün aquafit için. Peki, tam olarak nasıl fayda sağlıyor?
1. Dengeyi iyileştirmeye yardımcı olur
Aquafit, özellikle denge ve koordinasyon üzerinde önemli etkilere sahip. Su, karada durmaya kıyasla daha az stabil bir zemin sunduğu için bu da vücudun propriyoseptif sistemini zorluyor. Propriyoseptörler, kaslar, tendonlar ve eklemlerde bulunan ve vücut pozisyonu ile hareket hakkında geri bildirim sağlayan duyusal reseptörler. Dolayısıyla, aquafit bu propriyoseptörleri uyararak dengeyi iyileştirmeye yardımcı oluyor. Özellikle, düşme ve yaralanma riski olan yaşlı kimseler için denge geliştirici egzersizler büyük öneme sahip.
2. Çekirdek kasları güçlendirmeye destek olur
Aquafit sırasında suyun sağladığı doğal direnç, çekirdek kaslarının sürekli olarak aktive olmasını gerektirdiği için core bölgesinin gelişip güçlenmesi için harika bir ortam oluşmuş oluyor. Bu kaslar; karın, oblikler ve sırtın alt kısmını içeriyor ve omurga ile pelvisin hareket sırasında stabilizasyonunda kritik rol oynuyor. Su içinde dengesiz bir yüzey olduğundan yapılan bu hareketler, core kaslarının stabiliteyi korumak için daha fazla çalışmasını sağlıyor, bu sayede çekirdek bölgesi güçleniyor.
3. Eklemlerin güçlü kalmasını sağlar
Kuru ve sert zeminde yapılan egzersizler, zamanla vücuda olumsuz etkiler bırakabilir çünkü eklemler üzerindeki yükü artırabilir. Tekrarlanan darbeler, boyun, sırt ve bacakların sıkışmasına neden olabilir, bu da onları yaralanmaya daha yatkın hale getirebilir. Aquafit ise vücut üzerindeki yerçekimi etkisini hafiflettiği için eklemlerdeki darbe etkisini büyük oranda azaltabiliyor. Bu nedenle düşük darbe/baskı doğasıyla aquafit, yaralanmalardan iyileşenler veya kronik eklem rahatsızlıkları olanlar için de harika bir aktivite.
4. Kilo verme sürecini destekler
Hem tüm vücudu aynı anda çalıştırması hem de suyun direncine karşı hareket ettirirken ekstra efor harcatması, aquafiti yağ yakımı için de mükemmel bir egzersiz türüne dönüştürüyor. Yakılan kalori miktarı bedene, suyun sıcaklığına, yapılan antrenmanın yoğunluk seviyesine göre farklılık gösterse de genel olarak aquafit egzersizleri, kilo verme sürecine destek oluyor.
5. Tüm vücudu aynı anda çalıştırır
Aquafit, eklemler üzerinde baskı kurmadığı için ‘nazik’ bir egzersiz türü gibi görünse de aslında tüm kasları aynı anda çalıştırdığı için bütüncül bir güçlenme sağlıyor. Su içindeki/suya karşı yapılan her hareket, suyun direnci ile karşılaştığı için tüm kaslar güçlenmeye devam ediyor, bu esnada vücudun genel esnekliği de artıyor.
6. Stresi azaltır, zihin sağlığını destekler
Suda yapılan egzersizler, stres seviyesini düşürerek ruh halinin iyileşmesine, kaygı düzeylerinin azalmasına yardımcı oluyor. Yapılan pek çok çalışma, aquafit ile insanların kendilerini çok daha iyi, mutlu ve sağlıklı hissettiğine dikkat çekiyor. Üstelik, suyun rahatlatıcı etkisi sayesinde aquafit yapan kişilerde uyku kalitesinin iyileştiği ve bunun suyun beyin üzerindeki sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisinden kaynaklandığı da biliniyor.
7. Bonus: Her yaşa uygun, eğlenceli ve etkili egzersiz
Aquafit, her yaştan insan için sadece bir fitness aktivitesinden çok daha fazlasını sağlıyor. Gençlerde yaşlılara, herkesi suyun şefkatli dokunuşları ile buluşmaya davet eden bu egzersiz türü, hayatın monotonluğundan eğlenceli bir kaçış sunuyor. Aynı zamanda, sosyalleşmek, eğlenceli dakikalar geçirmek ve bol kahkaha eşliğinde spor yapmak için da şahane bir yöntem.
Sonuç olarak siz de geleneksel egzersizlerden sıkıldıysanız aquafit ile kendinizi suyun sakinleştirici ve iyileştirici kollarına bırakabilir, tüm kaslarınızı çalıştırarak güçlenebilir, bütüncül sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Kaynak: gogateshead, oceanroadswimwear, health.harvard.edu
İlginizi çekebilir: Suyun iyileştirici gücü: Wataflow