Cinsel dürtüleri azaltan antidepresanlar hakkında hekimler ne öneriyor?
Hayatınızın daha kolay, mutsuzluğunuzun daha çekilir olduğunu hissederken cinsel dürtülerinizin azalacağını bilseniz, bunu yine de ister miydiniz? Psikiyatrların sıkça reçetelediği antidepresan ilaçları kullananların sayısı arttıkça, bilinen yan etkilerin görülme oranı da artıyor. Ne yazık ki antidepresanların en yaygın yan etkilerinden biri, libido olarak da adlandırılan cinsel dürtülerde azalma. Uplifers okurları için cinsel isteksizliğin daha seyrek görüldüğü antidepresanları araştırdık, hekimlerin önerilerini derledik.
Yan etkisiz ilaç var mı?
Yan etki, ilacı kullanmanın beklenmeyen bir sonucudur; fizyolojik ya da psikolojik bir etki olarak kendini gösterebilir. Tüm ilaçların çeşitli sıklıklarda görülen, hafif, orta ya da şiddetli yan etkileri vardır. Bunlar, ilacı kullanmanın faydaları ile karşılaştırıldığında riskli görülmedikleri sürece ilaç üretilmeye ve satılmaya devam eder.
Beyindeki kimyasal dengeyi değiştiren antidepresanların sık görülen yan etkileri arasında alışılmadık rüyalar görme, asabiyet, ağız kuruluğu ve ishal bulunur. Bunlar genelde vücudun ilaca alıştığı ilk 1-2 haftadan sonra geçen yan etkilerdir. Ancak cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, orgazm olamama gibi yan etkiler hem erkekleri hem de kadınları etkileyen, daha uzun süreli tatsız durumlardır.
Hekimler cinsel dürtüde azalmaya karşı ne öneriyor?
İlaç kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerektiği gibi, yan etki görülmesi durumunda da mutlaka hekimi bilgilendirmek gerekiyor. Cinsel isteksizlik ve orgazm olamama gibi yan etkilere karşı hekimlerin önerdiği stratejilerden bazıları şunlar:
- İlacın değiştirilmesi ya da dozunun azaltılması
- Yan etkilerin tedavisi için bir ilaç daha kullanılması
- Cinsel isteği artırıcı ve ereksiyon problemini çözücü başka bir ilaç kullanılması (sildenafil, vardenafil gibi)
Sıkça önerilen ve ilaca dair bir değişiklik gerektirmeyen bir öneri ise, ilacın günlük dozunu almadan önce ilişkiye girilmesi. Bu durum spontan cinsel ilişki olasılığını düşürse de, en azından ani cinsel dürtü kaybına maruz kalınmıyor ve uyarılmama, orgazm olmama gibi durumlardan bizi olabildiğince uzak tutuyor.
Mayo Clinic’e göre bazı etken maddeler cinsellikle ilişkili yan etkilere daha az neden oluyor. Bupropion, mirtazapine, vilazodone etken maddelerini içeren antidepresanların kullanılması durumunda cinsel isteksizlik benzeri yan etkiler daha az görülüyor.
İlginizi çekebilir: Uzun süreli ilişkilerde cinsel isteksizlik problemiyle baş etmenin yolları
Kaynaklar: Self, WebMD, HealthLine, Mayo Clinic