Hava karanlık, 5000 kişi kongre merkezinden otoparka doğru yalın ayak, başlar dik “Evet, evet, evet, evet…” diyerek yürüyor ve davullar çalıyor. Birazdan 1000 derecelik yanan korların üzerinde yürüyeceğiz. Zihinlerde hiçbir şüphe yok, kalbimiz bir ve güçlü atıyor çünkü “yüksel hal” deyiz.
Tüm bir gün boyunca Anthony Robbins bize “Duygu Ustalığı”nda rol alan 3 güçten bahsetti. Bahsetmekle de kalmadı, hücrelerimize işleyecek şekilde defalarca uygulattı. Bir taraftan rock konseri havasında geçen bu eğitim, bir taraftan yanan korlar.
Ateş yürüyüşü ciddi bir metafor. Bilinçaltına imkansız diye kendine söylediğin daha neleri gerçekleştirebileceğini sana deneyimleten bir ritüel. Düşünsene etrafında ne olursa olsun, içeride dingin olabilmek istemez miydin? Öyle bir düşünce-duygu-davranış döngüsü ki, yaşamının herhangi bir anında duygularının ötesine geçip durumu kontrol edebilme yetisi vadediyor.
Nedir bu 3 güç?
Anthony Robbins buna “üçleme” (triad) diyor. Her ne hissediyorsan, onu aslında hissetmek zorunda değilsin. Hissediyorsun, çünkü o hisse özel bir “üçleme” içerisindesin. Şayet duygularında ustalaşmak ve yaşamayı seçtiğin duyguları düzenli olarak hissetmek istiyorsan bu üçlemeyi öğrenmen önemli:
1. Fizyoloji: Duygu (e-motion) hareket ile elde edilir. Şu anda her ne hissediyorsan, direkt olarak bedenini nasıl kullandığın ile ilgili. Eğer omuzların ve başın öne düşmüş, kamburun çıkmış, kısık kısık nefes alıyorsan büyük ihtimalle depresif hissedersin. Kendini negatif duygu selinin içinde bulursan ayağa kalk, omuzlarını geriye at, sırtını dikleştir, derin nefesler al. Göreceksin ki bir anda “hal” in değişmiş olacak. Daha iyi hissedecek ve kararların bu doğrultuda değişecektir.
2. Filoloji (Dil): Dil, birçok farklı yönden incelenebilir; mesela kendine yüksek sesle ya da kafanın içinden sorduğun sorular… Şayet “Neden bu benim başıma geliyor?” diye sorduğunda hissedeceğin duygu ile “Bu benim başıma geldi, acaba bundan ne öğrenebilirim?” diye sorduğunda hissedeceğin duygu arasında fark olacaktır. Kullandığın dil kalıpları, yaşadığın duruma verdiğin anlamı belirlemede büyük rol oynar. Negatif bir durum içinde kendini bulursan kullandığın dil kalıplarına bir bak ve onları nasıl pozitife dönüştürebilirsin, bunun yolunu bul.
3. Fokus (Odak): Odağın nereye giderse, enerji oraya akar ve enerjinin aktığı yerde odağında olan her ne ise onu büyütür. Başka bir deyişle, yaşam neye odaklandığın tarafından kontrol edilir. Bu yüzden nereye gitmek istiyorsan oraya odaklanmalısın, korktuğun şeye değil. Kendini belirsizlik halinde bulursan, yükselen korkuya diren. Odağını neyi gerçekleştirmek istiyorsan ona çevir. Çünkü gitmek istemediğin yöne doğru odağını çevirirsen, gideceğin tek bir yer var: olmak istemediğin yer.
Kendini anlama ve farkındalık yolunda üçleme, duygusal ustalık yolunda atabileceğin ilk ve önemli bir adım. Bu aracı kullanarak daha pozitif ve yüksek halleri deneyimlemeyi seçebilirsin. Bu yüksek hallerinden kuracağın hayaller de, vereceğin kararlar da çok daha güçlü olacaktır.
Uzun süreden beri depresif hissediyor ve bu ne zihinsel ne de duygusal olarak pozitife odaklanamıyorsan yaz bana. Mutluluk yolunda içindeki güce bağlanıp, beraberce hayallerine doğru yürüyelim. yeliz@yelizruzgar.com / yeliz@powercoaching.us
Yazarın diğer yazıları için tıklayın.