Anoreksiye nervoza, aşırı zayıf kalma arzusu olarak tanımlanabilir.
Anoreksiya nervozanın en temel belirtileri katı diyetler uygulamak, aşırı spor yapmak, kalori hesaplamak, gün içinde birkaç kez tartılmak şeklinde sıralanabilir.
Anoreksiya nervozası olan kişilerin en temel arzusu, aşırı zayıf olmak ve bu zayıflığı korumaktır. Kilo almakla ilgili çok yoğun endişeleri vardır. Yemek masalarında ve kalorili besinlerin olduğu ortamlarda endişe duyarlar.
Anoreksiya nervozada kilo almaktan duyulan kaygı nedeniyle aşırı egzersiz yapma görülür. Anoreksik kişi az miktarda ve seçerek yemek yer ve aşırı derecede spor yapar.
Anoreksik kişinin beden algısı gerçeklikten uzaktır. Kişi çok zayıf olmasına rağmen bedenindeki bazı bölgeleri aşırı yağlı, kalın ya da geniş algılayabilir. Bu çarpıtılmış beden algısı, kişinin az yeme durumunu ve aşırı egzersiz yapma halini sürdürmesine neden olur.
Anoreksiyanın belirtileri
– Aşırı zayıflık
– Aşırı egzersiz
– Detaycı kalori hesaplamaları
– Sık sık tartılma ya da kaygıdan dolayı hiç tartılmama
– Az kalorili besinler ile beslenmek
– Halsizlik
– Çarpıtılmış beden algısı (zayıfken şişman olduğunu düşünme)
– Yemek masalarından kaçınma
– Yemek yediği zaman huzursuz ve gergin hissetme
– Adet düzensizliği
– Uyku sorunları
– Vücut ısısında düşme, üşüme hali
– Soluk bir ten
Anoreksiya nervoza neden sürer?
– Anoreksik kişiler mükemmeliyetçilerdir. Kilo vermeyi ve zayıflamayı bir başarı olarak algılamak ve güzel görünmek için zayıf olmak gerektiğine inanmak bu durumunun sürmesine neden olur.
– Hayatları üzerinde kontrol hissetmeyen kişiler, bu kontrol duygusunu bedenleri üzerinde sağlamaya çalışırlar. Kilo vererek kişinin bedenine hükmedebilmesi hali anoreksiya halinin sürmesine neden olur.
– Aşırı spor yapmak, kalori hesaplamak ve yiyecek seçimi süreci, kişinin hayatındaki olumsuzluklardan uzaklaşması için bir araç olabilir. Kişi yaşamındaki olumsuzluklarla baş edemeyeceği inancı ile tüm dikkatini ve enerjisini beden kontrolü üzerine harcayabilir.
– Kişi hayatındaki olumsuz durumları ele alamadığında veya olumsuz duygularıyla baş edemediğinde bedenini kontrol etmeye çalışabilir.
Anoreksiya nervozanın tedavisi
Anoreksiya nervoza tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
Anoreksiya nervoza tedavisinde psikoterapi oldukça faydalıdır. Psikoterapi süreci; öncelikle kişinin bedeniyle ilgili duyduğu yoğun kaygıyı azaltmayı, sağlıklı bir beslenme ve spor alışkanlığı edinmesini (gerekirse beslenme uzmanından destek alınarak), besinlerle ilgili aşırı kaygı içeren düşünceleri ele almayı, çarpıtılmış beden algısı üzerinde çalışmayı ve kişiyi zorlayan duygularla başa çıkmayı öğretmeyi içerir.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.