X

Anne Karnındaki Bebek, Sesleri Ne Zaman Duyar?

Pek çok insan bebeğin rahimdeyken bir şeyler duyup duymadığını merak eder. Pek çok ebeveyn bu yüzden gelişen çocuğu ile konuşur veya ona müzik dinletir. Kanıtlara göre duyma sistemi hamileliğin 18. haftasında oluşmaya başlıyor ve bebek doğduktan sonra 5-6 aylık hale gelene kadar gelişimini sürdürüyor. Bebeğin bu süreçte duyduğu her şey bu sürece yardımcı oluyor.

Gelişimin Tüm Aşamalarında Bebeğin Duyuşu

Boyut olarak bir mercimek tanesi kadar olsa da embriyo gebeliğin ikinci ayında kulaklar geliştirmeye başlayacaktır. Kulaklar küçük deri katmanları olarak başlayacaklardır ve başın yan kısmında bulunacaklardır. Sekizinci haftadan sonra embriyo bir fetüs haline gelir.

Kaynaklara göre kulaklar baştan ayrılmaya on sekizinci hafta civarında başlıyorlar ve fetüs bu dönemde duymaya başlayabilir. Bu aşamada beyinde koku, tat, görme, dokunma ve sesleri ayırt eden bölgeler de oluşmaya başlıyorlar.

  • 22-24 haftalar arasında fetüs bir mango boyutlarında olacaktır ve rahim dışından gelen düşük frekanslı sesleri duymaya başlayacaktır.
  • Fetüs gelişimine devam ederken duyma duyusu gelişir ve giderek daha fazla sesi birbirinden ayırt edebilmeye başlar.
  • Araştırmalara göre duyma gelişimi için en önemli zamanlar gebeliğin 25. haftası ile doğumdan sonraki ilk 6 aydır.
  • Bebekler 6 aylık hale geldiklerinde gözlerini ve başlarını sesin geldiği yöne doğru çevirebilmeye başlarlar.

Farklı Sesleri Anlayabilir mi?

Fetüs farklı sesler arasında ayrım yapamaz. Fetüs seslere karşı 22-24 hafta arasında tepki vermeye başlar ancak sadece düşük frekansları duyar, yani köpek havlaması veya araçların sesleri gibi sesleri duyabilir.

Ses duyusu ve beyni gelişmeye devam ederken bu aralık artış gösterir. Hamileliğin sonlarına doğru sesleri duyabilir ve onları birbirinden ayırt edebilir.

İlginizi çekebilir: Gebelik yorgunluğu ile başa çıkmanın yolları

Yüksek Ses Fetüs İçin Kötü Müdür?

Pek çok insan gebelik döneminde gürültülü bir işte çalışmaktan veya konserlere gitmekten kaçınma eğilimindedir. Arada bir yüksek ses duymanın zararlı olma ihtimali çok düşüktür ancak bazı araştırmalara göre yüksek seslere uzun süre maruz kalmak bebekte duyma kaybına yol açabiliyor.

Bazı yüksek ses kaynakları şöyle:

  • yüksek sesli müzik
  • kalabalıklar
  • sirenler
  • kamyonlar
  • uçaklar
  • makineler
  • silahlar

Fakat henüz hangi düzeyde seslerin fetüs için uygun olmadığına dair net bir görüş yok. Sesin beden içerisinde gerçekleştirdiği yolculuğu dikkate alırsak, hamile kadınların çok gürültülü durumlardan, özellikle 115 desibel ve üstünden olabildiğince kaçınmaları uygun görünüyor.

Fetüs Müziği Duyabilir mi?

Hamileliğin 23. haftası civarında fetüsün duyduğu sesler gelecekteki duyma yetisi için hayatidir. Duyma sisteminin belli kısımlarının doğru gelişimi için seslere ihtiyaç vardır. Bu nedenle fetüsün hem konuşmalara hem de müziğe maruz kalması gerektiği düşünülüyor. Pek çok insan bebeğin klasik müzik duymasının beyin gelişimi üzerinde faydaları olacağını düşünse de bu iddiayı kanıtlayacak çok az veri var.

İlginizi çekebilir: İkinci hamilelik, ilk hamilelikten daha mı zor?

Rahimde Sesler Nasıl Olurlar?

Rahim gürültülü bir yerdir. Bebeğin duyma yetisi gelişirken, kadının bedenindeki tüm seslerle karşılaşır. Buna kalp atışı, aynı zamanda sindirim sesleri ve kan akışının sesleri de dahildir. 23 hafta civarında rahim dışındaki sesleri de duymaya başlar. Buna konuşmalar ve müzik dahildir. Fetüs gelişirken tüm sesler daha gürültülü ve ayırt edilebilir hale geleceklerdir. Rahimdeki fetüsün çevresinde amniyotik sıvı vardır ve kadının beden dokuları da onu çevreler. Bu nedenle beden dışından gelen sesler kısılmış olacaklardır.

Sonuç olarak, bebeğin kulakları gebeliğin erken döneminde gelişmeye başlar. Ancak kulaklar, beyin ve belli sinir yolları gelişmeye başlamadan duyma ortaya çıkmaz. Bu da gebeliğin 22. ila 24. haftaları arasına denk gelir. Duyma sisteminin konuşma, müzik ve diğer sesler ile uyarılması gelişimine yardımcı olur. Böylece fetüs giderek daha fazla şey duymaya başlayacaktır. Bebeğin duyma yetisi doğumdan sonra da gelişmeye devam eder ve altıncı ay civarında tamamlanır.

İlginizi çekebilir: Gebelikte iştahsızlık neden olur?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit

Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale