X

Anne adaylarının sağlık formülü: Hamilelikte yoga

Hamileliğin ilk 6 ayını tamamlamış bir anne adayı, az kilo almış bir diyetisyen ve hamilelik dönemi olumsuz etkilerini az seviyede yaşamış pilates ve yoga eğitmeni olarak da yazıyorum ki; hamilelik döneminde kendine yaptığın yatırım her dönemden çok ayrı. Çünkü bu dönemin en güzel yanı bir yandan da içinde büyüyen canlıya da hayat verip sağlığını geliştirebilmek.

Hamilelikte yoga yapmak da bu yatırımın en keyifli yanlarından biri. Neden mi?

Yoga aslında kişinin bedensel rahatlığından çok, stresin de aşağıya çekilerek beyin yorgunluğunun da giderilmesine destek olabilen fiziksel bir aktivite. Yoga, hamilelik döneminde, 9 ay gibi kısa sürede hızla değişen hormonal dalgalanmayı sakinleştirerek anne adayının bu döneme adaptasyonunu kolaylaştırır. Hamilelikte yoga yapmak sadece stresi azaltmaz aynı zamanda meydana gelen fizyolojik değişimlerin verdiği sıkıntıları da rahatlatır.

Büyüyen karın, bedenin ağırlık merkezini değiştirirken boyun, bel ve sırt ağrılarını tetikleyebilir; dolayısıyla hamilelikte yoga ile bu ağrılar azalır ve omurga da böylece hizalanır. Bu rahatlamalar ile anne adayının bedeninde bebeğine yer açılır.

Yoga kullanılan nefes teknikleri ile hem anne adayının hem de bebeğin daha iyi oksijen almasını sağlar, bebeğe giden kan akımını hızlandırır, annenin doğum sırasında kullanması gereken nefesi öğretir. Yoga sırasında yapılan meditasyonlar, anne adayının farkındalığını artırır, bebeği ile bağ kurmasını ve iletişimini sağlar. Ayrıca anne adayının kaygılarını ve endişelerini azaltır. Yogadaki pozlar ile kalça ve sakroiliak eklemin açılmasına yardımcı olarak doğumun daha az sancılı ve daha az sürede gerçekleşmesine yardımcı olur.

Peki hiç daha önce yoga yapmamış biri, hamile iken yogaya başlayabilir mi?

Tabii ki başlayabilir ancak ilk trimester dediğimiz ilk 13 haftalık süreci beklemesi gerekir. Bu süreç sonrasında da doktoruna sağlığı ile ilgili danışarak herhangi bir olumsuzluk yoksa rahatlıkla yogaya başlayabilir. Eğer ikinci hamileliğini yaşıyor ve ilk hamileliğini yoga yaparak geçirmişse yine doktor onayı ile ilk trimester yani hamileliğini öğrendiği süreç itibarıyla başlayabilir.

Hamilelikte yogada dikkat edilmesi gereken noktalar

Öncelikle doktorunun onayı gereklidir. Doktor onayı olmadan kesinlikle yoga dahil olmak üzere hiçbir egzersiz yapılmamalıdır. Ayırca hamile yogası esnek olmalıdır. Eğer bir pozda kendini kötü hissediyorsa, nefesleri hızlanıp, kalp atışları artıyorsa bulunduğu pozdan çıkmalı olduğu yerde dinlenme pozuna geçmelidir. Özel bir durum olarak anne adayının vajinal kanama, servikal yetmezlik gibi riskli durumları varsa, yoga pozları yerine sadece meditasyon veya nefes çalışması yapmalıdır.

Unutmayın her hamilelik kişiye özel, başkalarının yaşadıkları sizin, sizin yaşadıklarınız da başkalarının yaşadığı olmayabilir. Bebeğiniz arasındaki denklemi iyi bağlarla kurun.

Sağlıklı doğumlar şimdiden…

Bana Instagram hesaplarımdan ulaşabilir ya da web sitemizi ziyaret ederek daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Detoksun en güzel ve en basit içeceği: Su

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.
İlgili Makale