Anksiyete sorunu olan bir eşle yaşama kılavuzu
Evlilik için yapılmış en iyi tasvir “Dikenler ve çiçeklerle kaplı uzun bir patika” olabilir. Hayatın zorlukları ile omuz omuza mücadele eden eşler, evlilikleri boyunca zorlu sınavlar ve dışarıdan gelen müdahalelerle başa çıkmak zorunda kalabilirler. Ancak bu zorlukların dışında bir şey daha var ki, evliliğin gidişatını belirleyecek kadar etkili olabiliyor: Eşlerden birinin anksiyete bozukluğu sorununun olması.
İşte “İyi günde, kötü günde” diye başlayan evliliklerin çıkmaza girmemesi için eşinde anksiyete bozukluğu olan bireylerin mutlaka okuması gereken bir yazı hazırladık:
İlginizi çekebilir: Evlilikte yaşanan problemleri çözerken izlenebilecek yapıcı yollar
Evlilik içinde anksiyeteye sebep olan başlıca etkenler nelerdir?
Eğer çiftlerden birinde endişe bozukluğu oluşmaya başladıysa bunun başlıca sebeplerinden biri finansal problemler olabilir. Kira, faturalar, kredi taksitleri, sigorta poliçeleri derken iyice bunalan bireyler bu süreçle başa çıkmakta zorlanabilirler. Özellikle maddi yükler tek tarafın sırtında ise anksiyete içeren tepkiler kaçınılmaz olur.
Evlilik dahilinde bir başka endişe bozukluğu faktörü de, ev içindeki sorumlulukların yeterince paylaşılmamasıdır. Genelde kadınların yüz yüze kaldığı bu durum, kişinin her şeye yetişmeye çalışmak için insanüstü bir çaba sarf etmesi ve tükenmesi ile sonuçlanır.
İlginizi çekebilir: Anksiyete bozukluğu olan birine söylememeniz gereken 7 cümle
Anksiyete ile mücadele eden eşime nasıl destek olabilirim?
- Farklı anksiyete tipleri ile ilgili bilgi edinmeye çalışın.**
- Eşinizi terapi alması için cesaretlendirin.
- Ona daima pozitif bir ruh hali ile yaklaşın
- Onun mantıklı olmayan korkularını eleştirip küçümsemeyin.
- Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyup başarmasına yardımcı olun.
- Paniklediği, korktuğu ve endişelendiği şeyler hakkında konuşmaya gayret edin.
- Sabırlı ve sakin olun.
- Meditasyon ve rahatlama tekniklerini öğrenin.
İlginizi çekebilir: Anksiyete ile savaşmanıza yardımcı olacak besinler
**Farklı anksiyete bozukluğu tiplerini anlamak
Genel anksiyete bozukluğu: Gündelik hayatta süreklilik arz eden korkular ve endişelerle belli olur.
Sosyal anksiyete: Başkaları tarafından eleştirilmek, yeni insanlarla tanışmak, topluluk önünde konuşmak gibi durumlardan keskin şekilde korkma halidir. Sosyal anksiyete ile yaşayan insanlar genelde kendilerini ifade etmekte zorlanırlar ve çok kırılgan bir yapıya sahiplerdir.
Travma sonrası stres bozukluğu: Kişinin yaşadığı istenmeyen ve acı veren bir olay (ölüm, terör saldırısı, doğal afet, boşanma vb.) sonrası yeni ve zorlayıcı korkular edinmesi durumudur.
Obsesif kompülsif bozukluk: Kişinin saplantı haline getirdiği davranış ve ritüelleri tekrarlama ve bunları tekrarlayamadığı / uygun koşulları bulamadığında endişe duyması halidir.
Fobiler: Spesifik bir şeye / duruma karşı duyulan yoğun korkulardır. Böcekler, yükseklik, yalnızlık ve karanlık gibi durumlar fobik insanlarda kaçıp uzaklaşma isteği uyandırabilir.
Kaynak:
http://psychcentral.com/