Ankara kedisi, ince ve narin bir vücuda sahip orta boy bir kedidir. Tüyleri uzun ve çok yumuşak olan Ankara kedilerinin orijinali beyaz olmakla birlikte farklı renklerde olması da mümkündür. Enerjisi yüksek ve aktif kediler olan Ankara kedileri, insanlarla vakit geçirmeyi sever ve yaşlılar ile çocuklar dahil olmak üzere herkesle iyi bir şekilde anlaşır. Bu nedenle her gün düzenli olarak ilgilenildikleri takdirde evde bakmak için ideal kedilerdir. Ankara kedisini merak ediyor ve hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, Ankara kedilerine dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Ankara Kedisi Özellikleri
Ankara kedisi, diğer pek çok kedi cinsine göre daha küçük boyutlara sahiptir. Bu nedenle ortalama bir Ankara kedisinin en fazla 4,5-5 kg olması beklenir. İnce kemikli gövdeye sahip Ankara kedisinin bacakları genellikle uzun olmakla birlikte küçük patileri vardır. Uzun, yumuşak ve ipeksi tüyleri olan Ankara kedisinin orijinali beyaz renkli olsa da günümüzde farklı renklerde Ankara kedilerine de rastlamak mümkündür.
Ankara kedisinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:
- Boyu: 20-35 cm
- Ağırlığı: Dişiler 2,5-4 kg, erkekler 3,5-5 kg
- Yaşam süresi: 15 ila 20 yıl
- Kürk uzunluğu: Orta-uzun
- Renk: Orijinali beyaz olsa da başka renklerde de olabilir.
- Arkadaş canlılığı: Dışa dönük, sosyal ve sevecendir. İnsanlarla arkadaşlık etmeyi ve onlardan ilgi görmeyi sever.
Ankara Kedisi Tarihçesi
Ankara kedisi, insanların müdahalesi sonucu ortaya çıkan pek çok kedi cinsinin aksine 15. yüzyılda Türkiye’de doğal olarak ortaya çıkmış bir kedidir. Kökenlerinin Afrika yaban kedisine dayandığı düşünülen Ankara kedisinin uzun ve ipeksi tüylerinin, Ankara’nın karasal iklimine evrimsel olarak uyum sağlamasının sonucu oluştuğu düşünülmektedir.
Ankara kedilerine dair en eski belge, 16. yüzyıl Fransa’sına dayanmaktadır. Bu nedenle Ankara kedisinin yaklaşık 15. yüzyılın sonlarında İngiltere ve Fransa’ya ulaştığı tahmin edilmektedir. Ankara kedisi, 18. yüzyıla gelindiğinde ise Amerika kıtasına gönderilmeye başlanmıştır.
Ankara kedisi zaman içinde tüylerinin daha uzun ve ipeksi olması için İran kedisi ile melezlenmeye başlamıştır. Melezlemeler sonucu Ankara kedilerinin genleri, İran kedilerinin bir parçası haline gelmeye başlamış ve İran kedilerinin kürklerinin renginde değişimler meydana gelmiştir.
Ankara kedisi ile İran kedisinin çiftleştirilmeleri sonucu Ankara kedisi özelliklerini yavaş yavaş kaybetmeye ve yavrular daha çok İran kedisine benzemeye başlamıştır. Ayrıca melezleme sonucu Ankara kedisinin ırk olarak saflığını kaybetmesiyle Türk Hükümeti ile Ankara Hayvanat Bahçesi birlikte yürüttükleri proje kapsamında Ankara kedilerini korumak ve yaşatmak için üreme programı başlatmıştır.
Ankara Kedisi Kişiliği
Ankara kedisi, insanlarla iyi ilişkiler kuran, akıllı ve zeki bir kedidir. Ankara kedisi, sevecen ve oyuncu kişiliği ile aileler için ideal bir kedidir. Çocuklar, yaşlılar ve eve gelen misafirler dahil olmak üzere herkesle iyi anlaşan Ankara kedileri sahiplerine düşkün olduğu için yalnız kalmayı sevmezler. Bu kediler, evde yapılan her tür aktiviteye katılmaktan hoşlanır ve insanların ilgisini çekme konusunda ısrarcıdır.
Ankara kedisi, evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşsa da kontrolün kendisinde olduğunu hissettirmek ister. Ara sıra kendi başına olmayı seven Ankara kedisi, kucak kedisi isteyen kişiler için uygun olmayacaktır. Ankara kedisi insanlara yakın olmayı ve onlarla aynı ortamda bulunmayı sevse de kucakta birkaç dakikadan fazla durmaktan hoşlanmaz.
Ankara kedisi, diğer pek çok kedi cinsinin aksine sesli olmayı seven bir kedidir. Öyle ki insanlarla konuşmak için uzun süre miyavlayabilir ve farklı sesler çıkarabilir. Ankara kedisinin sizinle konuşması, onunla ilgilenmenizi ve oyun oynamanızı istediği anlamına gelebilir.
Ankara Kedisi Bakımı
Ankara kedisi, bakımı oldukça kolay bir kedi cinsidir. Tüyleri uzun olmasına rağmen kolayca taranır ve genelde düğümlenmez. Bu nedenle Ankara kedinizin tüylerinin parlak ve iyi görünmesini sağlamak için haftada bir kez taramanız yeterli olacaktır.
Ankara kedileri ilkbaharda tüy dökmeye başlar. Bu nedenle mevsim geçişlerinde kedinizi tarama sıklığınızı arttırarak giysilerinizdeki ve eşyalarınızdaki tüyleri azaltabilirsiniz. Sık tarama ile aynı zamanda kedinizin yutacağı tüyleri de azaltmış olursunuz.
Kedinizin sağlıklı olması için kulaklarını düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Kedinizin kulaklarında kir görürseniz, nemli bir bez veya pamukla kulaklarının içini nazikçe temizleyebilirsiniz. Ayrıca dişlerinin bakımı için veteriner hekiminizin tavsiyelerini uygulayabilirsiniz.
Ankara kedinizin beslenmesinde ise kaliteli bir kuru mama tercih etmeye dikkat etmelisiniz. Kediniz, farklı yaşam evrelerinde farklı özellikte mamaya ihtiyaç duyabileceği için gerektiği zamanlarda kedinizin mamasında değişiklik yapmayı ihmal etmemelisiniz. Kuru mama ile beslenen kediler, ihtiyaç duydukları suyu yiyeceklerden alamadıkları içim kedinizin su içme alışkanlığını gözlemlemeniz önemlidir. Kedinizin yeterince su içmediğini fark etmeniz halinde kediler için özel olarak tasarlanmış su pınarlarını kullanabilir veya kap içerisinde evin farklı yerlerine su bırakmayı deneyebilirsiniz.
Ankara kedileri, son derece atletik kediler olduğundan dolayı bu kedilerin gün içinde yeteri kadar hareket ettiklerinden emin olmak gerekir. Güçlü avlanma içgüdüleri bulunan Ankara kedileri evde oyuncaklarının peşinde koşmayı sever. Bu nedenle kedinizin hareket etmesi için küçük oyuncak fareler alabilir veya kağıt buruşturup atarak kovalamasını sağlayabilirsiniz.
Ankara Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları
Ankara kedileri genel olarak sağlıklı kedilerdir ve kendilerine özgü genetik bir sağlık sorunları yoktur. Uzun ömürlü olan Ankara kedilerinin yaşam süresi 15-20 yıl olarak tahmin edilmektedir. Bununla birlikte her kedinin yaşamı boyunca çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşması mümkündür. Bu nedenle kedinizi cinsi ne olursa olsun yılda en az bir kez veteriner hekim kontrolünden geçirdiğinizden emin olmanız gerekir. Bu sayede potansiyel sağlık sorunlarını önceden tespit edebilir ve kedinizin daha sağlıklı ve daha mutlu kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Ankara kedisinin karşılaşabileceği sağlık sorunlarından bazıları şu şekildedir:
- Doğuştan sağırlık: Bir ya da iki gözü mavi olan Ankara kedilerinde doğuştan sağırlık olabilir. Bu nedenle kedinizin sağır olup olmadığını anlamak için ona seslendiğinde size tepki verip vermediğini gözlemleyebilirsiniz. Kedilerin uyum sağlama becerileri yüksek olduğu için sağır olduklarını belli etmeyebilirler. Sağırlık, kediler açısından ciddi bir sağlık sorunu olmasa da kedinizi gözlemleyerek sağır olup olmadığını anlamanız faydalı olacaktır.
- Kalıtsal ataksi: Ataksi, kedilerin sinir sistemini etkileyen bir sorundur ve hareketlerde dengesizliğe neden olabilir. Kalıtsal ataksi, doğuştan itibaren görülür ve tedavisi kedinin durumuna göre farklılık gösterir. Bu nedenle kedinizde ataksi varsa nasıl bir tedavi planı izleneceğine veteriner hekiminizle birlikte karar verebilirsiniz.
- Hipertrofik kardiyomiyopati: Kedilerde en sık görülen kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopati, kalp kaslarının kalınlaşmasıyla oluşur. Hipertrofik kardiyomiyopati belirtiler arasında nefes alamda zorluk, kusma, iştahta azalma ve özellikle arka bacaklarda zayıflık bulunmaktadır. Hipertrofik kardiyomiyopatinin tedavisi olmamakla birlikte ilaç tedavisi ile belirtiler kontrol altına alınabilir ve ortaya çıkabilecek diğer komplikasyonların önüne geçilebilir.
Zeki, akıllı, sevecen ve oyuncu kişiliğe sahip Ankara kedileri, evde bakmak için ideal kedilerdir. Hem insanlardan hem de evdeki diğer evcil hayvanlardan ilgi görmeyi seven Ankara kedilerinin bakımı kolay olmakla birlikte düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirilmeleri önemlidir.
İlginizi çekebilir:
- American Wirehair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- American Keuda Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- American Bobtail Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- American Curl Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Sibirya orman kedisi özellikleri ve bakımı
- American Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Scottish Fold kedi özellikleri ve bakımı
- Australian Mist Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Balinese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Bengal Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Brazilian Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- British Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı