X

Amasra gezi rehberi: Karadeniz’in gizli cenneti

Amasra, Karadeniz’de Bartın’a bağlı tarihi ve küçük bir ilçedir. Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra lezzetli yemekleri ile ünlü Amasra, hem yerli hem de yabancı turistlerin sık ziyaret ettikleri yerlerden bir tanesidir. Amasra’nın tarihi oldukça eski olduğu için ilçede Roma İmparatorluğu dönemine ait pek çok kalıntı bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu’nun yanı sıra diğer pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Amasra’nın bu yönünü özellikle Amasra Kalesi’nde görmek mümkündür. Amasra’ya nasıl ve ne zaman gidebileceğinizi, Amasra’da nerede kalabileceğinizi, gezilecek yerleri, festivalleri, Amasra’nın meşhur olduğu şeyleri ve Amasra’ya dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Amasra’ya nasıl gidilir?

Amasra’ya ulaşım için genelde kara yolu tercih edilmektedir. Hava yolunun fazla tercih edilmemesinin nedeni, Amasra’ya en yakın havaalanının Zonguldak Çaycuma Havalimanı olmasından kaynaklanmaktadır. Zonguldak Çaycuma Havalimanı, küçük bir havaalanı olduğu için diğer şehirlerden buraya direkt uçak seferleri bulmak zor olabilmektedir.

Amasra’ya İstanbul’dan  özel aracınızla gidecekseniz, TEM Otoyolu veya D-100 Karayolu üzerinden yola başlayabilirsiniz. Karadeniz sahil yolunu takip edeceğiniz yolculuktan sonra Zonguldak ve Bartın’dan geçerek yaklaşık 6 saatte Amasra’ya ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla seyahat etmeyecekseniz, çeşitli otobüs firmalarının seferlerini kontrol ederek size uygun olanını tercih ederek Amasra’ya kolayca ulaşabilirsiniz.

Amasra’ya Ankara’dan ulaşım için de genelde özel araç önerilmektedir. Ankara’dan çıkıp D-750 Karayolu’na bağlandıktan sonra Zonguldak ve Bartın’dan geçerek Amasra’ya ulaşabilirsiniz. Ankara-Amasra arasını özel aracınızla yaklaşık 4 saatte gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra Ankara otogarından kalkan otobüslerle de Amasra’ya ulaşabilirsiniz.

Amasra’ya İzmir’den ulaşmak için yine kara yolunu tercih edebilirsiniz. Kara yolu ile Amasra’ya giderken özel aracınızı kullanabileceğiniz gibi otogardan Amasra yönüne giden otobüsleri de tercih edebilirsiniz. İzmir-Amasra arası özel araçla dahi 9 saate yakın sürdüğü için yol üzerinde mola vermek için duraklar oluşturabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Adana gezi rehberi: Adana’da mutlaka görmeniz gereken yerlerAdana gezi rehberi: Adana’

Amasra’ya ne zaman gidilir?

Amasra, her mevsim farklı güzelliklerle karşılaşabileceğiniz bir ilçedir. Bu nedenle Amasra’ya hangi mevsim gitmek istediğinizi gezi planınıza göre belirlemeniz gerekir. Amasra yaz aylarında sıcak ve güneşli olduğu için deniz turizmi açısından elverişlidir. Bu nedenle Amasra’yı ziyaret ettiğinizde muhteşem Amasra plajlarında güneşlenmek ve denize girmek istiyorsanız, yaz aylarını tercih etmelisiniz. Ancak Amasra’nın yaz aylarında çok sayıda turiste ev sahipliğini yaptığını ve bu nedenle kalabalık olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Amasra’yı ilkbahar ya da sonbahar aylarında da ziyaret edebilirsiniz. İlkbahar aylarında deniz tatili yapılabilecek sıcaklıklara ulaşan Amasra’da denizin tadını kalabalıklar olmadan çıkarabilirsiniz. Bu mevsimde Amasra’da düzenlenen açık hava etkinliklerine de katabilirsiniz. Sonbaharda ise yine deniz sıcaklığı yüksek olacağı için deniz tatili için Amasra’yı tercih edebilirsiniz. Sonbaharda Amasra’da turist kalabalığı azalacağı için daha sakin bir tatil için sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Amasra kışları serin ve yağışlı olabilse de Amasra ziyaretinizi kış aylarına da denk getirebilirsiniz. Tarihi dokusuyla ünlü Amasra’nın tarihi sokaklarını, kalesini ve doğal güzelliklerini kış aylarında daha sakin bir şekilde gezebilirsiniz. Ayrıca hava soğuk da olsa sahil şeridinin tadını çıkarabilir ve Amasya civarındaki köyleri ziyaret edebilirsiniz.

Amasra’da nerede kalınır?

Amasra’da konaklamak için çeşitli oteller ve pansiyonlar arasından seçim yapabilirsiniz. Amasra’da gezmek istediğiniz yerlerin bir listesini çıkararak bunların konumlarına göre tercih yapabilirsiniz.

Amasra’nın merkezinde bulunan tesisler, tarihi ve turistik yerlere yakın olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu bölgede kalarak restoran ve kafe gibi yerlere daha kolay ulaşabilirsiniz. Deniz kenarındaki işletmeler, harika manzaralara sahip olsa da merkezdeki tesislere göre daha pahalı olabilmektedir.

Amasra’ya gittiğinizde merkezde kalmak yerine çevredeki köyleri de tercih edebilirsiniz. Bu sayede Amasra’nın etrafındaki doğal güzelliklerin tadını daha fazla çıkarabilirsiniz. Civar köylerde bulunan butik oteller ve pansiyonlarda tatilinizi daha sakin ve huzurlu geçirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kaz Dağları gezi rehberi: Yeşile ve maviye doymaya hazır olun

Amasra’da gezilecek yerler

Amasra hem tarihi yapıları hem de doğal güzellikleriyle meşhur olduğundan dolayı Amasra’yı gezmeye gitmeden önce gezi planı oluşturmalı ve gezeceğiniz yerlerin bir listesini çıkarmalısınız. Bu sayede Amasra’da görülmesi gereken her yeri ziyaret ettiğinizden emin olabilirsiniz. Amasra’da gezebileceğiniz önemli yerlerden bazıları şu şekildedir:

Amasra Kalesi

Amasra Kalesi, Amasra’nın simgelerinden bir tanesidir. Deniz kıyısındaki yüksek bir tepenin üzerine inşa edilmiş olan kalenin tarihi Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. Hem kara hem de deniz saldırılarına karşı koruma için inşa edilmiş olan kalenin dışında iki büyük kule ile sur duvarları bulunmaktadır. İçerisinde ise kilise ve sarnıç gibi yapılar yer almaktadır. Harika bir konumda bulunan kaleyi tarihe tanık olmak için ziyaret edebileceğiniz gibi gezinizi kale çevresinde etkinliklerin düzenlendiği zamanlara denk getirerek kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.

Amasra Müzesi

Amasra Müzesi, Amasra çevresinde yapılan kazılardan elde edilen tarihi eserlerin sergilendiği bir müzedir. Şehir merkezinde yer alan bu müzeye kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. İçerisinde 2’si arkeolojik, 2’si etnografik olmak üzere 4 teşhir salonu bulunan Amasra Müzesi’nde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin yanı sıra Osmanlı dönemine ait çeşitli eşyaları inceleyebilirsiniz.

Çekiciler Çarşısı

Amasra’nın merkezinde yer alan Çekiciler Çarşısı hem turistlerin hem de yerel halkın alışveriş için tercih ettiği bir çarşıdır. Hediyelik eşyaların, el sanatlarının ve Amasra’ya özgü yöresel ürünlerin satıldığı dükkanların bulunduğu Çekiciler Çarşısı aynı zamanda tarihi dokusuyla ilgi çekmektedir. Çevresinde yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoranların da bulunduğu çarşıyı Amasra gezinize mutlaka dahil etmelisiniz.

Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra’nın simgelerinden bir diğeri olan Kuş Kayası Yol Anıtı, MS 1. yüzyılda yaptırılmış bir anıttır. Anıta oyulmuş bir insan ve Roma kartalı figürü ile iki yazıt bulunmaktadır. Anadolu’da tek olma özelliğini taşıyan anıtın çevresi doğal güzelliklerle çevrilidir. Amasra’nın merkezine 4 kilometre mesafede bulunan anıtın önünden Roma Yolu takip edilerek  Cevizlik Vadisi’ndeki Kemerdere Köprüsü’ne ulaşmak mümkündür.

Gürcüoluk Mağarası

Gürcüoluk Mağarası, turistlerin ilgisini çeken doğal güzelliklerden bir diğeridir. Makaracı Köyü’ne yakın bir konumda bulunan ve 2021 yılında “Tabiat Varlığı” ilan edilen mağaranın toplam uzunluğu 169 metre ve en derin noktası -5 metredir. Tabiat parkı içerisinde bulunan mağara etrafındaki doğal güzellikleriyle de ilgi çekmektedir.

Büyük Liman Plajı

Amasra Kalesi’nin yanında bulunan Büyük Liman Plajı, Amasra’yı yaz aylarında ziyaret edenlerin mutlaka gitmesi gereken yerlerden biridir. Merkezde yer alan plaj popüler olduğundan dolayı kalabalık olabilse de sakin ve temiz suyu ile yüzmenin tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan plajı daha sakin bir zamanda ziyaret etmek için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Kemerdere Köprüsü

Amasra’nın merkezine 3 km mesafede bulunan Kemerdere Köprüsü, Roma İmparatoru Claudius döneminde yapılmıştır. Kuş Kayası Yol Anıtı’nın devamı olarak yapılan köprü, 8 metre uzunluğa ve 5 metre yüksekliğe sahiptir. Roma döneminde su yolu olarak kullanılan köprü Amasra’nın ziyaret etmeniz gereken tarihi değerlerinden bir tanesidir.

Küçük Kilise

Eski bir şapel olan Küçük Kilise’nin 9. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. 1930 yılında ibadete kapatılan ve günümüzde Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet veren Küçük Kilise, renkli ve dini konulu freskler ile süslenmiştir. Bu freskler zamanla hasar görmüş olsa kiliseyi mutlaka gezi listenize eklemeli ve düzenlenen sergilerden birine denk gelirseniz kaçırmamalısınız.

Bartın Şehir Hamamı

Amasra’ya 20 dakika uzaklıkta bulunan Şehir Hamamı günümüzde hamam olarak hizmet vermeye devam etmektedir. 1747 yılında Bartın Voyvodası Çalıkoğlu tarafından yaptırılan hamamın büyük bir kısmı ahşaptan yapılmıştır.

İnkumu Plajı

Bartın şehir merkezinde yer alan İnkumu Plajı, Amasra’ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıktadır. 2-3 kilometre uzunluğundaki plaj özellikle yaz aylarında kalabalık olabilmektedir. İnkumu Plajı’nda deniz aniden derinleşmediği için çocuklu aileler için de uygundur.

İlginizi çekebilir: Göğe tırmanmaya hazırsanız mutlaka görmeniz gereken Karadeniz Yaylaları

Amasra’daki Festivaller

Kaynak: bartin.info

Amasra’da yılın farklı zamanlarında çeşitli festivaller ve etkinlikler düzenlenmektedir. Tarihleri her yıl değişiklik gösterebilmekle birlikte Amasra’da düzenlenen festivaller şu şekildedir:

Amasra Uluslararası Şehir Festivali

İlk defa 2022 yılında düzenlenmeye başlanan bu festivalde konserler, tiyatro oyunları, film gösterimleri, atölyeler, seramik, resim ve panel gibi pek çok etkinlik yer almaktadır. Festival genelde Ağustos-Eylül aylarında düzenlenmekle birlikte Amasra’ya gitmeden önce festival programını kontrol etmek önemlidir.

Bartın Bisiklet Festivali

Amasra’ya yolu düşen bir bisiklet tutkunuysanız, Bartın Bisiklet Festivali’ne katılabilirsiniz. Genelde Eylül ayında düzenlenen festivalde Amasra’nın tarihi ve doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Amasra’nın Neyi Meşhur?

Amasra genelde zengin deniz ürünleri ve doğal güzellikleriyle ünlü bir ilçedir. Amasra’nın kendinden söz ettiren lezzetleri ve güzelliklerinden bazıları şu şekildedir:

Amasra salatası

Kaynak: kulturportali.gov

Amasra salatası, içerisinde 15’e yakın sebzenin bulunduğu bir salatadır. Kendi başına dahi oldukça doyurucu olan salata genelde balık yemeklerinin yanında tercih edilmektedir.

Tava balığı

Karadeniz’in geri kalanında olduğu gibi Amasra’da da hamsi tava önemli bir yiyecektir. Bu nedenle Amasra ziyaretinizde mutlaka hamsi tavaya yer vermelisiniz.

Mıhlama

Normalde Doğu Karadeniz’de sık sık tüketilen mıhlama, Amasra’da da çok sevilmektedir. Peynir, tereyağı ve mısır unuyla yapılan mıhlamayı Amasra’da tatmadan dönmemelisiniz.

Amasra Kalesi

Amasra özellikle kalesiyle özdeşleşmiş bir ilçe olduğundan gezinize her yeri dahil edemeseniz de meşhur Amasra Kalesi’ni ziyaret etmeniz gerekir. Şehir merkezinde yer alan kaleyi ziyaret ederek ilçenin tarihi ve kültürel dokusunu hissedebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Trakya’nın büyüleyici bağ rotalarıTrakya’

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale