X

Aloe vera yenir mi?

Aloe vera genelde güneş yanığı tedavisinde kullanılsa da bunun yanı sıra tıbbi olarak ve sağlık açısından pek çok faydası olan bir bitkidir. Hatta doğru bir şekilde hazırlandığında aloe vera bitkisini tüketmeniz dahi mümkündür. Aloe vera toprak olmadan da yaşayabildiği ve çiçek açabildiği için “ölümsüzlük bitkisi” olarak da bilinmektedir. 400’den fazla türü bulunan aloe vera, Asphodelaceae (Çirişotugiller) familyasının bir üyesidir.

Araştırmalar, geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılan aloe veranın sağlık açısından çeşitli faydaları olduğunu göstermektedir. Örneğin, aloe vera güneş yanıklarını tedavi etmek, diş plaklarıyla savaşmak ve kan şekerini düşürmek için kullanılabilmektedir. Aloe vera aynı zamanda mineraller, enzimler, amino asitler, yağ asitleri ve polisakkaritler dahil olmak üzere 75’in üzerinde aktif bileşik içeren, besin açısından zengin bir bitkidir. Bu nedenle bitkinin yenilebilir olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Bu yazıda aloe vera yiyip yiyemeyeceğinizi ve yemeniz gerekip gerekmediğini okuyabilirsiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Aloe vera yaprağı yenir mi?

Aloe vera yaprakları üç kısımdan oluşmaktadır: Kabuk, jel ve lateks. Sağlık açısından en çok faydayı yaprağın iç kısmında bulunan jel sağlamaktadır. Çoğu kişi aloe vera jelini cildine uygulasa da jeli yiyerek tüketmek de mümkündür.

Aloe vera jeli güzel ve canlandırıcı bir lezzete sahiptir. Bu nedenle smoothie’ler ve salsa soslar dahil olmak üzere pek çok tarifin içerisine eklenebilir.

Aloe vera jeli hazırlamak için yaprağın üst kısmındaki ve yanındaki dikenli kısımları kesebilirsiniz. Ardından kabuğu düz olan kısmından kestikten sonra içindeki jeli çıkarabilirsiniz.

Aloe vera jelini çıkartırken üzerinde lateks kalıntısı olmamasına dikkat etmelisiniz. Lateks, yaprağın kabuğu ile jeli arasındaki ince, sarı renkli bir sıvı tabakasıdır. Bu tabaka, aloin gibi laksatif özelliklere sahip bileşikler içerir. Bu nedenle çok fazla lateks yemenin ciddi ve hatta ölümcül yan etkileri olabilir.

Aloe vera yapraklarının kabuğunu yemek ise genelde güvenlidir. Hafif bir lezzete ve çıtır bir dokuya sahip olan yaprakları salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra salsa sosa ve humusa banarak da tüketebilirsiniz.

Kabukları tüketmek için yaprakların üst ve yan kısımlarındaki dikenli yerleri kesebilir ve düz kısımdaki kabuk kısmını ayırabilirsiniz. Üzerindeki kirleri ve lateksi temizlemek için kabuğu iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız. Kabuklar sert geliyorsa yemeden önce 10-20 dakika kadar suda bekletebilirsiniz.

Aloe vera jeli kremi tüketilir mi?

Aloe vera jeli içeren cilt kremleri yenmek üzere tasarlanmadığı için bunları yiyerek tüketmemelisiniz. Cilt ürünlerini güneş yanıklarını hafifletmek, cildi nemlendirmek, inflamasyonu azaltmak ve kaşıntıyı hafifletmek gibi amaçlarla cilt üzerine sürerek kullanabilirsiniz.

Cilt kremi olarak satılan aloe vera jellerinin çoğunda raf ömrünü uzatmak için koruyucular ve kokunun, dokunun ve rengin daha iyi olmasını sağlamak için başka bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenlerin yutulması tehlikeli olabilmektedir. Ayrıca işlenmiş aloe vera ürünlerinin içindeki aktif bileşenler yok olmuş olabileceği için bunları tüketmek, istenen etkinin görülmesini sağlamayabilir.

Aloe vera içeren çoğu cilt bakım ürününde yutulması hedeflenmeyen koruyucu maddeler ve bileşenler bulunduğundan dolayı bunları tüketmek yerine aloe vera bitkisinin kendisini tüketmelisiniz.

Aloe vera yemenin faydaları

Aloe vera yapraklarındaki jeli tüketmenin sağlık açısından çeşitli faydalar sağladığı düşünülmektedir. Bununla birlikte bitkinin diğer kısımları da faydalı olabilmektedir.

Aloe veranın sağlık üzerinde sağlayabileceği faydalardan bazıları şu şekildedir:

  • Kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Aloe vera jelinin insülin duyarlılığını arttırarak kan şekeri seviyelerini düşürebileceği düşünülmektedir.
  • İnflamatuar sinyalleri baskılayabilir. TNFa, IL-1 ve IL-6 gibi inflamatuar sinyaller, aloe vera özütü tarafından baskılanabilir.
  • Diş plakları azaltılabilir. Gargara olarak kullanıldığında aloe vera jelinin diş plaklarını azaltmada gargara kadar etkili olabileceği düşünülmektedir.
  • Hafızayı destekleyebilir. Aloe vera jeli tüketmek öğrenmeyi ve hafızayı geliştirmeye ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
  • Antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, birçok kronik hastalıkla bağlantılı bileşikler olan serbest radikallerin neden olduğu hasarla mücadeleye yardımcı oldukları için önemlidir.

Aloe vera yemenin zararları

Aloe vera yapraklarının içerisinde bulunan sarı renkli sıvı olan lateksi tüketmenin sağlık açısından zararları olabilir. Az miktarda lateks tüketmek, bağırsak hareketlerini teşvik ederek kabızlık tedavisine yardımcı olabilir. Ancak uzun süreli lateks tüketimi mide ağrısı, böbrek sorunları, düzensiz kalp atışları ve kas zayıflığı gibi yan etkilere yol açabilir. 1 gramın üzerindeki yüksek dozların uzun süreli kullanımı ise ölümcül olabilir.

Hamileler lateks tüketmekten tamamen kaçınmalıdır. Aloe vera lateksi rahim kasılmalarını uyararak düşük yapmaya neden olabilir. Ayrıca inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya Crohn hastalığı gibi sindirim bozuklukları olan kişiler de sağlık durumlarını kötüleştirebileceği için aloe vera lateksini tüketmekten kaçınmalıdır.

Lateksin yanı sıra, diyabet, kalp veya böbrek ilaçları alan kişilere aloe vera jeli tüketmeleri tavsiye edilmemektedir. Aksi halde ilaçların yan etkileri daha kötü hale gelebilmektedir.

Özetle; aloe vera, jeli ve kabuğu yenilebilen bir bitkidir. Özellikle jel kısmı sağlık açısından çeşitli faydalar sağlayabilir. Bununla birlikte hem kabuğu hem de jeli tüketirken lateksten tamamen arındırmak için yıkamanız önerilir. Aloe vera jeli içeren cilt bakım ürünlerini ise sadece cildinize uygulamanız ve kesinlikle yiyerek tüketmemeniz önemlidir.

Kaynak: healthline

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

İlginizi çekebilir: Aloe Vera Bakım Kılavuzu

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale