X

Aloe Vera Bakım Kılavuzu

Tırtıklı kenarlara sahip mızrak şeklindeki yapraklarıyla ünlü aloe vera, iç mekanda yetiştirmek için harika bir bitkidir. Evin havasını temizlemekten cilt bakımı yapmaya kadar çeşitli amaçlarla kullanılabilen aloe vera çok fazla bakım gerektirmediği için bitki bakımında deneyimi olmayan kişilerin dahi aloe veraya rahatlıkla bakabilir.

Aloe veraya iyi bir şekilde bakmak için genel olarak aydınlık bir ortam yeterlidir. Çok fazla sulama istemeyen aloe vera bakımında karşılaşılan sorunlar genelde bitkinin aşırı sulanması ve yeteri kadar güneş ışığı alamamasıdır. Aloe vera bakarken güneş ışığı ve sulama haricinde dikkat edilmesi gereken çok fazla bir şey bulunmamaktadır. Aloe veraya dair merak ettiğiniz her şeyi ve aloe vera bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Aloe Vera Nedir?

Aloe vera, iç mekanda en çok tercih edilen bitkilerden bir tanesidir. 300’den fazla türü bulunan aloe veranın tırtıklı kenarları olan mızrak şeklinde etli yaprakları vardır. Aloe vera, uygun şartlarda yetiştirildiğinde yapraklarının ucunda sarı, kırmızı veya turuncu tonlarında çiçekler vermektedir. Bununla birlikte genç bitkiler genelde çiçek açmamakta ve iç mekanda yetiştirilen bitkilerin çiçek açması yıllar alabilmektedir.

Hızlı büyüyen bir sukulent türü olan aloe veranın olgunlaşması yaklaşık 3-4 sene sürmekte ve olgunlaştığında yavru vermektedir. Aloe vera yavrularınızı isterseniz bitkinizi başka saksılarda çoğaltmak isterseniz de arkadaşlarınıza hediye olarak vermek için kullanabilirsiniz. Aloe veranın genel özellikleri şu şekildedir:

  • Botanik adı: Aloe barbadensis miller
  • Aile: Çirişotugiller
  • Türü: Etli, sukulent, çok yıllık
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-90 cm yükseklik, 15-30 cm genişlik
  • Güneş isteği: Tam, kısmi
  • Toprak isteği: Kumlu
  • Toprak pH’ı: Asidik
  • Çiçeklenme dönemi: Yaz
  • Çiçek rengi: Sarı, kırmızı, turuncu
  • Kökeni: Afrika
  • Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir.

Aloe Vera Nasıl Bakılır?

Aloe vera, dayanıklı olması ve kuraklığa karşı toleranslı olması ile iç mekanda bakılması en kolay bitkilerden biridir. Aloe vera için uygun şartlar oluşturmak adına genelde güneş ışığına ve suya dikkat etmek yeterli olmaktadır. İç mekanda aloe vera yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık isteği

Aloe vera, sağlıklı olmak ve büyümek için günde yaklaşık 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu nedenle bitkinizi aydınlık ve güneş ışığı alan bir pencere kenarına yerleştirebilirsiniz. Ancak güneş ışığının doğrudan aloe vera üzerine düşmemesine dikkat etmelisiniz. Doğrudan güneş ışığı alan bitkilerin yapraklarında yanma meydana gelebilir. Yeteri kadar güneş ışığı alamayan bitkilerin yapraklarında ise zayıflık ve kırışıklık oluşabilir.

Toprak isteği

Aloe vera bakarken en önemli noktalardan bir diğeri, drenajı iyi bir topraktır. Aloe vera doğal ortamında genelde besin açısından fakir ve kumlu toprakta yetişir. Bu nedenle aloe veranız için uygun bir ortam oluşturmak için kaktüs toprağına perlit ve kum karıştırabilirsiniz. Toprak pH’ı olarak hafif asidik toprakları seven aloe vera, nötr veya alkali topraklarda da yetişebilir.

Su isteği

Aloe vera çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Bu nedenle bitkinizi toprak tamamen kuruduğu zaman sulamanız yeterli olacaktır. Ancak toprağın çok uzun süre susuz kalması halinde aloe veranın yapraklarında buruşma olabilir. Kuraklık sonrası sulamayla birlikte aloe vera genelde kendine gelse de uzun süreli susuz bırakılan veya çok fazla su verilen aloe veralar stres olacağı için sararabilir ve hatta ölebilir. Aloe vera yalnızca büyüme döneminde suya ihtiyaç duyduğu için bitkinize kış aylarında hiç su vermeyebilirsiniz.

Sıcaklık isteği

Aloe veranın doğal ortamı yarı tropikal ve nemli bir iklim olduğu için bitkinin büyümesi için ideal sıcaklık genelde 12-30°C olmalıdır. Sıcaklığın çok fazla düşmesi halinde aloe veranın yaprakları sararabilir veya buruşabilir. Bu nedenle bitkinin ani sıcaklık farklarına maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Aloe vera ani sıcaklık değişimlerinin yanı sıra rüzgardan da hoşlanmadığı için bitkinizi sürekli açılıp kapanan pencere ve kapı yakınlarına koymamanız önemlidir.

Nem isteği

Aloe veranın büyümesi için mutlaka nemli bir ortama ihtiyacı yoktur. Ortam neminin yaklaşık yüzde 40 olması aloe vera için genelde yeterli olmaktadır.

Gübre isteği

Aloe vera, besin değerleri bakımından fakir topraklarda yetiştiği için gübrelenmeye ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte aloe veranızı yılda bir kez olmak üzere ilkbahar aylarında gübreleyerek büyümesini teşvik edebilirsiniz. Bunun için 10-40-10 gübresini yarı yarıya seyrelterek kullanabilirsiniz.

Aloe Vera Nasıl Kesilir?

Aloe vera dekorasyon için güzel bir bitki olmanın yanı sıra yapraklarında bulunan jel ile sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Aloe vera jelinin, yanıkların ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırabileceği düşünülmektedir. Evde aloe vera bakıyorsanız, bitkinizin yapraklarını kestikten sonra jeli çıkarıp kullanabilirsiniz.

Aloe vera bitkisinin özsuyundan faydalanmak için bitkinizde gövdeye yakın bir yaprağı seçin. Ardından bunu gövdeye mümkün olduğunca yakın bir şekilde kesin. Sonrasında kestiğiniz yerdeki suyu yara ve yanıkların üzerine uygulayabilirsiniz.

Aloe veranın özsuyunu kullanmayacak olsanız dahi bitkinin gelişimini desteklemek için düzenli olarak budayabilirsiniz. Bunun için kahverengi ve cansız görünen yaprakların uçlarını koparabileceğiniz gibi bunları dibinden de kesebilirsiniz.

Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır?

Aloe verayı çoğaltmak için bitkinin en alt kısmındaki yavruları kullanabilirsiniz. Olgunluğa ulaşan bitkiler genelde çok sayıda yavru verir. Aloe veranızı bitkinin yavrularını kullanarak şu şekilde çoğaltabilirsiniz:

  • Eldiven giyin ve aloe vera yetiştireceğiniz yeni saksıyı toprakla doldurun.
  • Eski bitkinin en alt kısmındaki yavruları bulun. Mala yardımıyla yavruyu kaldırın ve yavruyu bitkiye bağlayan kökü kesin.
  • Yavruyu yatay bir şekilde birkaç gün boyunca güneş alan bir pencere kenarında kurutun.
  • Yavruyu kök kısmını tamamen örtecek şekilde saksıya dikin.
  • Bitkiyi sulayın ve saksıyı güneş alan bir pencere kenarına yerleştirin.

Bitkinin köklerinin büyümesi 3-4 ay sürebileceği için sabırlı olun.

Aloe Vera Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Aloe vera, toprak yüzeyine doğru yayılmayı seven sığ ve geniş bir kök sistemine sahiptir. Bu nedenle bitki büyüdükçe yeni bir saksıya geçmek faydalı olabilir.

Aloe vera kök saldığında veya yavruları aşırı kalabalık görünmeye başladığında saksı değişimi yapabilirsiniz. Bunun için yapraklara zarar vermemeye özen göstererek ana bitkiyi ve yavruları saksıdan çıkarmalısınız. Ardından yavruları kesebilir ve birkaç gün kuruttuktan sonra yeni saksıya alabilirsiniz.

Ana bitkiyi yeni saksıya alırken öncelikle saksıyı kaktüs toprağı ile doldurun. Sonrasında ana bitkiyi saksıya alın ve çok yükseğe çıkmayacak şekilde toprak ekleyin. Bitkiyi iyice sulayın ve tekrar sulama yapmadan önce toprağın tamamen kurumasını bekleyin.

Aloe Vera Nasıl Çiçek Açar?

Aloe veranın çiçekleri yaprakların üst kısmında açan kırmızı çiçekler şeklindedir. Aleo vera çiçek açması zor bir bitki olduğu için olgunlaşmış bitkilerin dahi çiçek açması zor olabilir. Aloe veranın çiçek açmasını teşvik etmek için doğal çöl ortamını yaratmak gerekir. Bunun için bitkinizi parlak güneş ışığı altına ve yüksek sıcaklıklara maruz bırakmanız gerekir. Bununla birlikte aloe veranın çiçek açması için uygun şartları oluşturmuş olsanız dahi bitkinizin yıllar boyu çiçek açmaması veya yılda yalnızca bir kez çiçek açması mümkündür.

İlginizi çekebilir:

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale