X

Alışverişlerinizde tüketim yerine türetim ekonomisini destekleyin: Good4Trust ile tanışın

Bugüne kadarki yazılarımda “mindfulness” kavramından yola çıkarak bilinçli farkındalık yaklaşımı ile; tecrübe ettiğim süreçleri, literatüre geçmiş yeni bilgileri paylaştım. Yazılarda (ve kendi sürecimde) kimi zaman ezberlenmiş alışkanlıkları sorguladım, kimi zaman yargısızca mevcut anda kalmanın altını çizdim, sizler gibi ben de yeni alışkanlık edinmenin pratiğimizi artırdıkça güçlenen bir kasımız olduğunu öğrendim.

Yazıların temelinde iki şeyin altını hep çizdim; kendimizi bir bütün olarak ele almanın önemine ve farkındalığı artırılmış yaşamın “aynalarla çevrili bir kişisel gelişim” sürecinden çok daha fazlası olduğuna işaret ettim.

Zaman zaman kendimize şu sarsıcı gerçeği hatırlatmamızda fayda var; bizler bizden çok daha büyük bir bütünün parçasıyız. Seçimlerimiz sadece bizi bağlamıyor, yaptığımız her seçim bir döngüye hizmet ediyor. Tam da bunun için bilinçli farkındalık ile sahip olduğumuz; seçim özgürlüğü ve seçim gücünün farkına varıyoruz.

Benim satın alma alışkanlıklarımı gözden geçirmemi sağlayan en etkili adımlardan biri “Gerçek Bedel” (The True Cost) isimli belgeseli izlememle oldu. Giyim endüstrisinin arka sokaklarını gözler önüne seren bu belgeselden sonra alacağınız her parça ürünün anlamı sizler için çok değişecek.

Satın alma alışkanlıklarımı anlamlı bir şekilde değiştiren bir diğer dönüm noktası ise Good4Trust.org topluluğu ile tanışmam oldu. Tüketim yerine türetim ekonomisinin önemini anlatan bu sosyal girişim; sosyal ve ekolojik açıdan adil, kültürel ve biyolojik çeşitlilik açısından sürdürülebilir üretim yapan üreticilerden ve yaşadığı evreni tüketmek yerine bilinçli seçimlerile bu üreticileri destekleyen insanlardan oluşuyor. Gıdadan kozmetiğe birçok üreticinin bulunduğu çarşısında ihtiyacınız olan ürünleri adil koşullarda üreten üreticilerden satın alarak sorumlu bir satın alma yapmanın yanı sıra, adil üretimi ve sürekliliğini desteklemiş oluyorsunuz.

Bizler her bir tercihimiz ile bir sistemin destekçisi oluruz. Good4Trust.org’un altın kuralı gibi kendimize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başka canlıya yapmayarak; parçası olduğumuz bütüne minnet duyup, iyiye destek olup onun varlığının sürmesine katkı sağlayarak yaşamak… İşte gerçek farkındalık budur! Birçok kanaldan bizlere pompalandığı gibi, gerçek mutluluğun sahip olmak ile bir ilgisi olmadığını hepimiz tecrübe ettik! Bizler sahip olmanın peşinde koşmaktansa, parçası olduğumuz sistemle ilişkimizin şeklini incelemeliyiz. Şu bir gerçek ki sahip olduğumuz her şeyin ekonomik maliyetinin yanı sıra bizlere duygusal maliyeti de bulunuyor.

Peki içinde bulunduğumuz çağın gerçeği ile her şeyi dört dörtlük yapmak mümkün mü? Bu noktada kendimize acımasız olmamamız gerekiyor; ya hep ya hiç yaklaşımı ile yaşamaktansa, dönüşümün kendisi olup gündelik hayatımızdaki seçimlerimizi gözden geçirerek işe başlayabiliriz.

Belki her satın alma adımımızda şu 3 soruya cevap vererek işe başlayabiliriz;

  • Buna ihtiyacım var mı?
  • Hangi koşullarda üretilip önüme geldi?
  • Ben bu koşulları desteklemek istiyor muyum?

İlginizi çekebilir: Bu yıl bir değişiklik yapın: En güzel yeni yıl hediyesini kendinize verin

Gamze Nokay: 2009 yılında işletme bölümünü bitirdikten sonra farklı kültürlerden beslenmek için 2 yıllığına Londra’ya gitti. Londra’da Kurumsal İletişim eğitimini tamamlandıktan sonra Türkiye’ye dönerek profesyonel iş hayatına kurumsal bir şirkette başladı. Çalışma hayatı ve gündelik yaşamın da etkileri ile hepimiz gibi; esneklik, öz şefkat, farkındalık gibi alanlarda gelişime ihtiyaç duydu (ya da ihtiyaç duyduğunu fark etti). Bu doğrultuda yoga, meditasyon, midnfulness gibi araçlardan beslenmenin yanı sıra MBSR ve Self-Compassion gibi eğitimler ile bu konularda derinleşmeye başladı. LÖSEV ve TEGV’de gönüllü olarak başlattığı STK çalışmalarına; Good4Trust.Org’da 2019 yılından itibaren gönüllü iletişim koordinatörü olarak devam ediyor. Kurumsal hayattaki yolculuğunun yanı sıra; farkındalık ve gönüllülük çalışmaları ile ruhunu beslemeye devam ediyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale