X

Alışverişin de fazlası zarar: Düşünmeden satın alma isteğini bastırmanın 6 kolay yolu

Mutluluk parayla satın alınabilen bir şey değil, ama alışverişin bizi (geçici olarak da olsa) iyi hissettirdiği bir gerçek. Satın alarak gardırobumuzu, dolayısıyla kendimizi değiştirdiğimizi düşünüyor ve aslında para harcayarak başka bir şeyler için umutlanıyoruz: Yepyeni bir görünümle kendimiz hakkında daha iyi, daha güven dolu hissetmek için.

Ancak her şey gibi alışverişin de fazlası zarar. Eskiden vitrin gezmeyiverip ket vurabildiğimiz bu satın alma dürtüsü, şimdilerde yerini internet üzerinden alışverişe bırakmış durumda. İstediğimiz her şey elimizin altında olunca, düşünmeden satın alma alışkanlığı da beyinlerimize yerleşti. Çoğu kez, ihtiyacımız olan bir şeyi kolaylıkla almak yerine, ihtiyacımız olmayan bir şeyi sırf kolay diye alıyoruz!

Bu müsrif alışkanlıktan kurtulmanın 6 basit yolu var. Hepsi daha önce aklınıza gelmiş olabilir, ancak tümünü birden okuyunca işe yarayabileceğine ikna olacaksınız. Denendi, onaylandı.

İkinci kez düşünmek için kredi kartı bilgilerini silmek
Alışveriş ihtiyacınızı ikinci kez gözden geçirmek için, sitelerden kredi kartı bilgilerinizi silebilirsiniz.

Nasıl ki bir sözü söylemeden önce iki kez düşünmek faydalıysa, bir şey satın alırken de ona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını bir kez daha değerlendirmek doğru bir davranış. Bunu yapan çoğu insan, şöyle bir düşününce tutumluluk etmeye karar verdiklerini ve kararlarından pişman olmadıklarını belirtti.

Alışveriş siteleri sağolsun, kredi kartı bilgilerini kaydederek görünürde alıcıya yardımcı olurken, aslında tek tıkla alışverişe teşvik edip ikinci kez düşünme olasılığını azaltıyor. Kart bilginiz sitede ya da uygulamada kayıtlı olmadığında, kartınızı aramakla geçen süre zarfında siz de alışverişten vazgeçebilir, “aman, o kadar da önemli değildi” diye düşünebilirsiniz.

Ağır tiryakiler için otosansür

Kredi kartı bilgilerini çoktan ezberlemiş olan e-ticaret tutkunlarından iseniz, ise telefonunuzdan bu uygulamaları silmekle ya da internet erişiminizi kısıtlamakla işe başlayabilirsiniz. Böylece boş bulduğunuz her an kendinizi mesajlarınıza bakar gibi alışveriş sepetine bakmaktan kurtarabilirsiniz. Tıpkı sigarayı bırakmak gibi başta zor gelebilecek olan bu eylemden sonra kısa bir süre eksiklik hissi duymanız normal, ama unutmayın ki geçecek.

E-posta ile gelen reklam bildirimlerini kapamak

Alışveriş sitelerinden gelen e-postaların içeriğini her zaman kontrol etmeseniz dahi, telefon ekranınıza düşmesi size alışverişi hatırlattığı için zararlıdır. E-posta ile gelen bildirimleri kapamak, gereksinim duymadığınız bir ayakkabıya sırf indirim var diye göz atmanız olasılığını büyük ölçüde azaltır.

Hediye kartı ya da toplu bakiye sistemine geçmek

Maaş yatar yatmaz alışveriş sitelerine dadanıyorsanız, bilin ki yalnız değilsiniz. Hesabınızda para varken tutumlu olmak zordur, bu yüzden kendinize çeşitli ihtiyaç alanlarınız için bütçe belirlemekle işe başlayabilirsiniz. Örneğin, bu ay müziğe 50 TL, kıyafete 100 TL ayıracağım, gibi. Ekstra masrafların önüne geçmek için ise, tıpkı bir ulaşım kartına bakiye yükler gibi kendinize bir hediye kartı alıp onu harcamak işe yarayabilir. Ya da, aldıklarınızı bir yere not edin ve harcamalarınızı yakından takip edin.

Hesabınızda para varken tutumlu olmak zordur, bu yüzden kendinize çeşitli ihtiyaç alanlarınız için bütçe belirlemekle işe başlayabilirsiniz.
Bedava eğlencenin yollarını bulmak

Gerek yerel kütüphane ya da üniversitenin film arşivi, gerekse de bedava bulabileceğiniz online eğlence materyalleri olsun, eğlenceye harcadığınız parayı minimuma indirmenin pek çok yolu var. Ayda belli bir miktar ücret vererek üye olacağınız film ve dizi uygulamaları sizi her gördüğünüz filmi satın almaktan kurtarırken, zengin bir seçki de sunuyor. Yine belli bir ücrete tabi olan müzik uygulamaları da eskiden kasetlere tek tek ödediğimiz ücretleri oldukça azalttı.

Tok karnına alışveriş yapmak

Alışverişe aç karnına çıkmanın müsriflikle sonuçlanabileceği, bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. 2007’de yapılan bir araştırmaya göre, kan şekeri düşüklüğü kişinin öz disiplinini azaltarak, bilinçsiz alışveriş yapma olasılığını artırıyor. Yiyecek alışverişi yapmasanız dahi, alışveriş sitelerinde gezinirken mutlaka tok olmakta fayda var.

 

İlginizi çekebilir: Akıllıca alışveriş yapmanın tüyoları neler?

Kaynaklar:
Wise Bread
The Simple Dollar
PsycNet

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale