Alerjiler gözlerde sulanma, hapşırma ve öksürme gibi belirtilere gün boyunca sebep olabilirler. Ancak pek çok insan aynı zamanda uykusunu bölen ve onları ertesi gün yorgun bırakan gece belirtileri de yaşıyor. Uyku pozisyonu ve iç mekanlardaki hayvan tozları, ev tozları ve küf gibi şeyler de alerjilerin gece boyunca daha kötü hissettirmesinin sebepleri arasında yer alıyorlar. Alerjileri tedavi etmek ve ayrıca uyku pozisyonunu değiştirmek, alerjenleri ortadan kaldırmak gibi faktörler de gece belirtilerinin hafiflemelerine yardımcı olacaktır.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Alerjim neden geceleri daha kötü hale geliyor?
Alerjilerin geceleri daha kötü hale gelmeleri çok yaygındır. Bunun birkaç sebebi var ve bazıları şöyle:
- Uyku pozisyonu: Yatmak burun ve burun kanallarındaki sıvıların boğazınıza akmasına sebep olur. Alerjiniz olduğunda bu durum boğazda tahrişe, öksürüğe, hapşırığa, nefes darlığına ve uyku çekmeye engel olabilecek diğer belirtilere sebep olur.
- Toz ve küfler: Alerji kaynaklarının genellikle dış mekanlarda oldukları düşünülür ancak yatak odaklarında da pek çok alerjen vardır. Su hasarı duvarların içinde küf oluşumuna sebep olabilir ve pek çok eski evde küf, toz ve diğer alerjenlerin birikimi vardır.
- Nemlendiriciler: Pek çok insan ev nemlendiricilerinin kuru sinüsler için faydalı olduğunu bilir. Ancak bu makineler havadaki tozları da arttırabilirler. Ayrıca küfler de düzenli değişim olmazsa bu nemlendiricilerin filtrelerinde yer edinebilirler.
- Evcil hayvanınız: Evcil hayvanınızın kepekleri, dökülen tüyler ve deri parçaları, alerjendirler. Yatak odanızın etrafında birikebilirler.
Geceleri alerjimi nasıl sakinleştirebilirim?
Doğru alerji ilacını bulmak alerji belirtilerini kontrol altına almak için iyi bir adımdır. Ayrıca geceleri artan belirtiler için şu adımları atabilirsiniz:
- Pencereleriniz kapalı uyuyun (ama oda iyi havalanmış olsun).
- Yatmadan önce duş alın.
- Temiz pijamalar giyin.
- Geceleri hava nemlendirici kullanmayın.
- Yatak odasında halı olmasın, varsa iyi süpürün.
- Yatağınızı sabahları örtün.
- Çarşafları en az haftada bir değiştirin, yastık kılıfını ise her gece.
- Toz ve nem tutan eşyalardan kaçının.
- Hava temizleyici kullanın.
- Evcil hayvanınız yatağınızda, en azından yastığınızda yatmasın.
Alerjilere ek olarak pek çok başka faktör de kötü uyumanıza sebep olabilir.
Alerjisi olanlar için en iyi uyku pozisyonu nedir?
Uyku pozisyonunu değiştirmek geceleri alerji belirtilerini hafifletmek için en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Sırtüstü yatmak genellikle alerjiyi daha kötü hale getirir. Başınızı biraz kaldırmak faydalı olabilir. Omuz ve başınızın altına ek yastıklar kullanabilir veya yüksek yastıklar tercih edebilirsiniz.
Sonuç olarak alerjilerin geceleri daha kötü hale gelmeleri yaygındır. Bunun sebebi evin içindeki alerji kaynaklarıdır. Ayrıca uyku pozisyonu da genelde etki eder. Alerjilerinizi reçetesiz veya reçeteli ilaçlar ile tedavi etmek mümkündür ancak buna ek olarak uyku pozisyonunu değiştirmek, geceleri pencereleri kapatmak, nemlendiricinin filtresini bol bol değiştirmek, düzenli süpürge yapmak, yatmadan önce duş almak ve evcil hayvanınızı yatağınızdan uzak tutmak da fayda sağlar.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Kaynak: healthline
İlginizi çekebilir: Bahar aylarının tadını doyasıya çıkarmak için alerji semptomlarıyla baş etme yolları