Burun tıkanıklığı, boğaz kaşıntısı, gözlerde kızarıklık, öksürük… Mevsim geçişlerinde, tozlu bir alana girdiğinizde ya da evcil hayvanlarla bir arada vakit geçirdiğinizde bu belirtileri sık sık yaşıyorsanız, alerjik bir bünyeye sahip olabilirsiniz.
Alerjiler, vücudumuzun polen, evcil hayvan tüyü, toz gibi normalde zararsız olan maddelere karşı gösterdiği bir dizi reaksiyon sonucu oluşur. Alerji semptomları genellikle ilaç kullanımıyla tedavi edilebileceği gibi; alerjenlere maruziyeti azaltacak yaşam tarzı değişiklikleri de alerji semptomlarını en aza indirmenize ve yaşam kalitenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Dilerseniz, yaşam alanlarımızda en sık rastladığımız alerjenlere ve alerji semptomlarını azaltabilecek çözüm önerilerine birlikte göz atalım.
En sık görülen alerjiler ve alerjenler
Polen alerjisi, toz alerjisi, evcil hayvan tüyleri alerjisi, günlük hayatta ve yaşam alanlarımızda en sık rastlanan alerji türlerinden. Polen yoğunluğunun arttığı mevsim geçişlerinin yanı sıra, evlerimizde ve kapalı alanlarda daha çok zaman geçirdiğimiz; dolayısıyla da maytlar, toz akarları ve küf sporları gibi karanlık, nemli ve kapalı ortamları seven alerjenlere daha fazla maruz kaldığımız sonbahar ve kış ayları da, alerji semptomlarının sık sık görüldüğü dönemler arasında yer alıyor. Kış ve sonbahar aylarında camları ve kapıları çok fazla açmadığımız için dışarıdan evimize girebilecek alerjenleri bir nebzeye kadar engelleyebilsek de, iç mekan havasının tazelenmesi ve temizlenebilmesi, en önemlisi de alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek mikroorganizmaların oluşmasının engellenmesi için hijyen ve temizlik konusunda ekstra önlemler alınması şart.
Alerjik bünyelere ilaç gibi çözümler
Alerjik bir bünyeye sahipseniz, öncelikle bir uzman görüşü alarak alerjinizin nedenini saptamanızda ve ve gerekiyorsa ilaç kullanmanızda fayda var. Yaşam alanlarınızda en sık karşılaşabileceğiniz alerjenleri tanıyarak ortadan kaldırmaya çalışmak da, alerji semptomlarını en aza indirerek yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilir.
Hava temizleyiciler ile iç mekan hava kalitesini artırarak alerjilere meydan okuyun
Polenler, evcil hayvan tüyleri ve ev tozu, hava akımıyla birlikte mobilyalarımıza, halılara, koltuklara ve hatta yatak odalarımıza kadar yerleşen en önemli kirleticiler ve alerjenler arasında yer alıyor. Her ne kadar pencereleri açmak, evinizin havasını değiştirmek için pratik bir çözüm gibi görünüyor olsa da, yeterli değil. Polenlerin, evcil hayvan tüylerinin ve ev tozunun yanı sıra, özellikle kiler, bodrum gibi uzun süre kapalı kalan alanlarda ve mutfak, banyo gibi nemli ve ıslak alanlarda hava akımıyla hareket ederek yaşam alanlarımıza yayılan küf sporlarının yoğunluğu da sıcak ve nemli havalarda artabiliyor.
Evinizdeki alerjenleri yok etmek ve iç mekan hava kalitesini yükseltmek için başvurabileceğiniz en etkili yöntem HEPA filtresine sahip, evinizin havasını temizlerken nem oranını da dengeleyen bir hava temizleyici edinmek.
Dyson mühendislerinin evleri ve iç mekânlardaki havayı daha temiz tutmak için tasarladığı Dyson hava temizleyici fanlar, havadaki zararlı maddeleri tespit edip hapsederek alerji korkusu duymadan, rahat rahat nefes almanızı sağlıyor. Dyson Hava Temizleyici fanların 360 derece yalıtımlı filtrasyon sistemi, aktif karbon ve HEPA filtreleri, ultra ince partikülleri, alerjen ve polenleri yakalar; polenler dahil olmak üzere, havadaki partiküllerin %99,95’ini temizliyor*.
- Dyson Purifier Hot+Cool™ Formaldehyde: Entegre sensörleri sayesinde havadaki kirleticileri otomatik olarak algılıyan ve iç mekan hava kalitesini gerçek zamanlı olarak raporlayan Dyson Purifier Hot+Cool™ Formaldehyde; ortamdaki toz ve alerjenlerin yanı sıra özellikle ev döşemeleri ve mobilyalardan yayılan formaldehiti de yakalıyor ve evimde kaliteli bir hava akışı sağlıyor.
- Dyson Purifier Cool™: Dyson Purifier Cool™ hava temizleyici fan, bir odanın havasını gerektiği şekilde temizlemek için standart test koşullarının ötesine geçerek, aynı zamanda partikülleri ve gazları otomatik olarak algılayarak, ultra ince partikülleri %99,95 oranında hapsediyor; Air Multiplier™ teknolojisiyle temizlenmiş havayı dağıtıyor ve yayıyor. Tüm yıl boyunca havanızı temizliyor ve ihtiyacınız olduğunda sizi serinletiyor.
- Dyson Purifier Hot+Cool™: Tüm odayı aynı anda hem arındırmak hem de ısıtmak için Dyson Purifier Hot + Cool™ havayı temizleyen ısıtıcılı fan, hava kirliliği seviyesini otomatik olarak algılar ve havayı kirleten çok çok küçük maddeleri yakalıyor. Air Multiplier™ teknolojisini kullanarak temizlenmiş ve ısıtılmış havayı odaya dağıtıyor.
Maksimum fayda için, hava temizleyicileri en çok zaman geçirdiğiniz alanlarda kullanabilirsiniz. Hava temizleyiciler iç mekan hava kalitesini artırmanın ve alerjilerden korunmanın en etkili yoluyken, alerjenlerden korunarak çeşitli alerjilerin semptomlarını azaltmak için başka çözümler de bulunuyor:
Alerjen: Polenler
Çözüm: Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Bahar nezlesi ya da saman nezlesi olarak da bilinen polen alerjisi, genellikle mevsim geçişlerinde, polen yoğunluğunun arttığı dönemlerde görülüyor. Hapşırmak, boğaz ve burunda kaşıntı, gözlerde sulanma, polen alerjisinin semptomları arasında. Polen alerjisi de diğer alerji türleri gibi “bağışıklık sistemimizin kirleticilere karşı gösterdiği reaksiyonlar” sonucu oluştuğu için, pek çok alerji türüyle olduğu gibi polen alerjisiyle de baş etmenin en etkili yollarından biri, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek. Kaliteli ve düzenli uyumak, mevsimsel ve dengeli beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak ve ruh sağlığını korumak, güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazları arasında.
Alerjen: Ev tozları
Çözüm: Temizlik alışkanlıklarınızı değiştirin
Dağınıklık, fazla eşyalar, yanlış seçilmiş ev tekstil ürünleri, evlerdeki toz birikimine ve dolayısıyla alerjenlerin artmasına neden olabilir. Pratik, etkili ve derinlemesine temizlik için:
- Evinizi düzenli olarak süpürmeyi alışkanlık haline getirin. Süpürme esnasında koltuk altları, mobilyaların arkaları, aydınlatmalar, dolap üstleri gibi ‘gözden kaçan’ alanları da temizlemeyi ihmal etmeyin.
- HEPA filtresine sahip bir süpürge tercih edin.
- Perdelerinizi, koltuk kılıflarını ve kırlentleri düzenli olarak değiştirin. Halı ve kilim temizliğini ihmal etmeyin.
- Duştan sonra banyonuzu, yemek yaptıktan sonra mutfağınızı havalandırmayı ihmal etmeyin.
- İç mekan bitkiler küf ve polen oluşumunu artırabileceğinden, bitkilerinizin bakımına ve temizliğine özen gösterin.
Evinizde yapacağınız değişikliklerin yanı sıra günlük alışkanlıklarınızda yapacağınız düzenlemeler de alerji semptomlarını en aza indirmenize yardımcı olabilir. Özellikle polen yoğunluğunun olduğu saatlerde iç mekanlarda zaman geçirmeye özen göstermek; dışarı çıkmanız gerektiğinde toz maskesi ve güneş gözlüğü gibi koruyucu ekipmanlar kullanmak ve eve döndüğünüzde kıyafetlerinizi hemen yıkamak ve duş almak, polen maruziyetini azaltabilir.
Alerjen: Evcil hayvan tüyleri
Çözüm: Evcil hayvanlarınızın bakımını önemseyin
Bir evcil hayvanla beraber yaşamak ne kadar sevgi dolu bir deneyim olursa olsun, alerjik bir bünyeye sahipseniz, zor anlar yaşamanıza neden olabilir. Evcil hayvan alerjisi, aslında hayvanların tüylerinden değil, vücutlarında salgılanan bir proteinden kaynaklanır. Alerjiye neden olan şey ise, bu proteinlerin evcil hayvan tüyleriyle etrafa yayılmasıdır. Evcil hayvanınızın tıraş, temizlik ve bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamak, evcil hayvan alerjisinden korunmak için oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konu. Hayvanınızın tüylerini sık sık taramak da, tüylerin dökülerek etrafa yayılmasını önleyeceği gibi, birlikte keyifli zaman geçirmenize de yardımcı olabilir. Son olarak, evcil hayvanınızın sıkça oturduğu ya da yattığı yerlerde kılıf kullanmak, bu alanların temizliği için pratik bir çözüm olabilir.
Alerjen: Maytlar ve toz akarları
Çözüm: Yatak odanızı düzenleyin
Maytlar, özellikle yatak odalarında bulunan yastık, yorgan, halı ve tekstil ürünlerinde yaşayan küçük mikroorganizmalardır. Sıcak ve nemli alanlara yerleşen maytların yol açtığı alerjik reaksiyonlar, polen alerjisiyle benzerlik gösterir. Maytların yanı sıra toz akarları da en çok yatak gibi sıcak ve karanlık yerlerde barınır. Toz, toz akarı, maytlarla dolu bir yatakta yatmak, hijyenin yanı sıra, alerjik reaksiyonları da tetikler ve kaliteli bir uykuya engel olur. Çarşaf ve nevresimlerinizi sık sık değiştirmek, yatağınızı düzenli olarak süpürmek, hipoalerjenik yatak ve yastık seçimi ve mümkünse evcil hayvanlarınızın yatak odanıza girmesine engel olmak, kaliteli ve hijyenik bir uyku deneyimi için uygulayabileceğiniz yöntemler arasında.
Bu içerik Dyson katkılarıyla hazırlanmıştır.