Nefes egzersizleri: Aldığınız nefesi yeniden keşfetmeye hazır mısınız?

nefes
Aldığımız nefes

Nefes derslerine başladım dediğimde, bir çok kişiden ilginç tepkiler aldım.

Neden böyle bir derse para verdiğimi anlamayanlar oldu, öyle ya zaten nefes alıyordum. Benimkisi delilikti. Aslına bakarsanız yanlış nefes aldığımı, İtalya’da master yaptığım zaman, çok değerli bölüm koordinatörüm söyleyene kadar fark etmemiştim. Yaptığımız projelerle ilgili ciddi sunumlar hazırlıyorduk ve kalabalık gruplar önünde, ( sınıf, öğretmenler ve kimi zaman beraber çalıştığımız firmalar) ses tonumuzu doğru ayarlayarak konuşma yapmamız gerekiyordu. Arkadaşım Elena bir gün bana dedi ki, “Bengü, sunum sırasında heyecanlanmadığını biliyorum fakat nefesini ayarlayamadığın için bir süre sonra sesin titremeye başlıyor ve bu karşındaki için güvensizmişsin gibi bir algı yaratıyor. Bence bir kaç nefes dersi alabilirsin.”

Tesadüf müdür kader midir bilemiyorum, yılbaşı tatilinde Türkiye’ye geldiğim zaman, gittiğim spor salonunda Arzu Hoca çıktı karşıma. Hemen deneme seansına katıldım ve sonrasında ders almaya başladım. Böylece yepyeni bir dünyanın kapıları aralandı benim için.

Şimdi dilerseniz başa dönelim, nedir bu nefes?

Basit bir örnekle başlayalım; çok uzaklardan, avazı çıktığı kadar bağıran küçük çocukları düşünün. ‘’Küçücük çocuktan bu kadar ses nasıl çıkıyor?’’ diye içinizden geçirdiğiniz olmuştur. Bebekler ve küçük çocuklar, hayatın stresini pek hissetmedikleri için nefeslerini tutmadan, diyafram nefeslerini kullanarak nefes alırlar; hepimizin bir zamanlar yaptığı gibi, o küçücük karınları inip çıkar nefes alırken.  Büyüdükçe okul, sınavlar, kimi zaman anne babadan yediğimiz azarlar, şahit olduklarımız, bizi farkında olmadan nefesimizi tutmaya iter. Diyafram da, tıpkı diğer kaslar gibi, tam kapasite çalışmadıkça hamlar. Yani her nefes aldığımızda göğsümüzün şişmemesi, aslında eksik nefes aldığımızın bir göstergesi. Full kapasite nefes aldığımızda hem karnımızın hem de göğsümüzün şişip inmesi gerekiyor.

breathing

Nefes dersleri, diyafram kasını tekrar hatırlatmak ve aldığınız nefesin farkında olmanıza yardımcı olmak amacını taşıyor. 45 dakika boyunca, tam kapasite nefes aldırıyor size. Vücudunuza o kadar uzun zamandır bu denli oksijen girmediği için de, ders sonunda yorgun düşüyorsunuz; dersin son 15 dakikası meditasyon gibi geçiyor. Aynı zamanda bir terapi gibi geçiyor nefes dersleri. Hayatınızda rutin işleri yaparken, diş fırçalarken, herhangi bir şeyin kapağını açarken bile nefesinizi tuttuğunuzu fark ediyorsunuz. Stresli anlarda iç çekeriz hani; işte o iç çekiş, tuttuğumuz nefesimize delice ihtiyaç duyan vücudumuzun otomatik olarak yaptığı bir hareket. Tüm bunların yanı sıra, koşturmacalı hayatımızda yaşadığımız bir çok sıkıntı, suçluluk duygusu, kızgınlık, öfke, pişmanlık gibi duygular da nefesimizi engelleyen faktörler arasında. Sevdiğimiz birinin yanındayken, midemizde kelebeklerin uçuşması hissi bu sebepten; çünkü mutlu ve huzurlu olduğumuz anlarda, aslında küçükken doğal olarak yaptığımız şeyi yapıyoruz sadece; nefes alıyoruz.

Nefesle ilgili internette bulabileceğiniz bir çok video var. Okuyabileceğiniz kitaplarla da bu çalışmayı destekleyebilirsiniz. Doğru nefes almaya başladığınızda, önce kendinize olan güveniniz yerine geliyor, sesiniz net ve kendinden emin çıkmaya başlıyor. Spor yapanlar için önemi çok çok fazla. Tüm bunlara ek olarak nefes, yani vücuda giren yeterli oksijen bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Bugün bir çok hastalıkla savaşta, nefes terapileri kullanılıyor.

Konsantrasyon ve canlılık sağlıyor, cildi güzelleştiriyor, vücudumuzdaki enerji blokajlarını kaldırıyor tek tek ve doğal enerjimize dönmemizi sağlıyor.

Nefesi almak kadar, tutmadan verebilmek de önemli, kurtulmak istediğimiz kötü alışkanlıkları, belki bizi üzen insanları istemeden, bir şekilde hayatımızda tutuyorsak; nefesimizi verirken de zorluk çekiyor olmamız olası. Nefes derslerinde nefesi tam kapasiteyle alıp, aynı şekilde tutmadan vermeyi öğreniyorsunuz.

Unutmayın, nefes hayattır. Hayatı dolu dolu yaşamak için, dolu dolu alın nefesinizi.

Merak edenler ve devamını getirmek isteyenler faydalı olabileceğini düşündüğüm için bir kaç link;

http://www.transformalnefes.net/sayfalar.asp?LanguageID=1&cid=67

http://www.transformalnefesturkiye.com/index.php

http://www.transformationalbreathing.com/

 

Konuk yazarımız Bengü Erdenen‘e teşekkür ederiz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!