Aktif ve sağlıklı bir yaşam için motivasyonunuzu sürekli kılabilmenin yolları
Sağlıklı yaşamın prensiplerini hayatına adapte etmeye karar verdiğin ve çok kereler kendine söylediğin: ‘Tamam, bu sefer çok kararlıyım başaracağım.’ cümlesinden sonra motivasyonunu kaybetme nedenlerin nedir?
Öncelikle, kabul etmeliyiz ki sağlıklı yaşam ilkelerini şehir hayatındaki mücadele dolu hayatlarımıza adapte etmek oldukça zorlu bir süreç. Evet, zorlu ama imkansız değil. Sağlıklı yaşamın ana prensipleri; dengeli beslenme, egzersiz alışkanlığı, düzenli uyku ve stresten uzak durmak. Tüm prensiplerin bizlere vermek istediği mesaj ise; ‘Sağlıklı bir beden ve ruh istiyorsan, sağlıklı tercihler yapmalısın.’
Çok kereler, yeniden sağlıklı yaşama adım atmamız, aslında doğru tercihlerin kendimizi ne kadar iyi hissettirdiğini hatırlamamızdan. Mutlak başarıyı her zaman, siz istediğiniz zaman elde eder ve korursunuz. Kısacası; bu sefer gerçekten başarmak istiyorsanız, gerçekten kararlı olmalısınız.
Tamam, kararlısınız. Peki bu uğurda nelerden feragat etmeniz gerektiğini, yani kimlere ya da nelere hayır demeniz gerektiğini biliyor musunuz? Genel yanlışımız, sağlıklı beslenme – egzersiz – dinlenme konularında bilgisiz kalıp uzmanların bizim yerimize mucizeler yaratmasını beklemek. Yaşam tarzlarımız birbirinden çok ayrı olmakla beraber, yapmaktan keyif aldıklarımız da birbirinden farklı.
Bir uzman size, yalnızca bilgi dağarcığı çerçevesinde kılavuzluk eder. Fakat dostlarla sürpriz bir şekilde gelişen içkili bir yemek masası ya da planlanan antrenman saatinde çıkan bir iş görüşmesi gibi kriz anlarında nasıl tercihler yapacağınız tamamen size bağlıdır. Bu masaya hayır diyebilecek ya da aynı haftaya telafi bir antrenman programı yapabilecek kadar kararlı mısınız?
Nedenlerinizi kendinize hatırlatın
Sağlıklı yaşamaya karar verdiğimiz o ilk günler her şey ne kadar da mümkün görünür. İnanılmaz bir motivasyonla baştan yaratılan bir buzdolabı, haftalık antrenman çizelgesi, belirlenen iddialı hedefler, vb. Bu güzel günler, şanslıysanız 2 hafta kadar sürer ve sonra sonuç aldığınızı gördüğünüz halde hiç başaramayacakmışsınız gibi bir hisse kapılırsınız. Yalnız değilsiniz. Almanız gereken en önemli önlem, motivasyonunuzun sürekli düşebileceği gerçeğini kabul edip size başlangıçta güç veren nedenlerinizi kendinize sürekli hatırlatmanızdır. Nedenleriniz, görsel – ruhsal – sağlığa ilişkin olabilir. Başlarken, nedenlerinizi yazıya dökün ve bütün süreçte görebileceğiniz bir yere koyun.
Gelişiminizi, nasıl bir yol kat ettiğinizi görsel olarak arşivleyin. Duyularınızı aktif bir şekilde kullanın ki, farkındalığınız bu süreçte en üst seviyede olsun. İzleyeceğiniz yol;
1. Olumlu alışkanlıklar edinmek
2. Olumlu değişiklikleri fark etmek
3. Olumlu değişiklikleri sürdürmek
Sağlıklı tercihlerini belirle, bu sürece bir zaman kısıtlaması belirle, gerçekçi hedeflerin olsun, bu süreçte karşına çıkabilecek seçim zorunluluklarının farkına var ve kararlılığını sürdür, motivasyonunun düşebileceği gerçeğini kabul et ve her zaman kendine neden bu yola çıkmaya karar verdiğini anımsat. Son olarak, sağlıklı alışkanlıklar edinmiş zinde yeni bir sen in tadını çıkart.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.