Akneleriniz size ne anlatıyor?

Akne deyince akla, 12 – 18 yaşlar arasındaki gençlerde görülen “ergenlik sivilceleri” gelse de, akne sorunu tamamiyle ergenlik dönemiyle sınırlı bir cilt problemi değil. İlerleyen yaşlarda da “yetişkin aknesi” adıyla görülebilen bu cilt probleminin tek bir sebebi yok. Uplifers olarak bu yazımızda cildinizde oluşan aknelerin oluşma nedenlerini ve bu konuda yapılabilecekleri ele aldık:

Akne nedir? Nasıl oluşur?

Toplumda görülme sıklığı %80’lere varan ve tıpta “acnea vulgaris” şeklinde isimlendirilen akne, ciltteki doğal yağ tabakası sebumun fazla miktarda salgılanması ve çeşitli nedenlerle kıl köklerinden dışarıya çıkamasından ileri gelen bir tip yağ bezesidir. Akne oluşumunu tetikleyen pek çok neden vardır ama temelde herkesin cildinde bulunan propionibacterium acnes adlı bakterinin kontrolsüzce çoğalması nedeniyle oluşur. Ergenlik döneminde hızla artan hormonal aktiviteler, genetik yatkınlık, kişisel hijyene dikkat edilmemesi, aşırı yağlı ve şekerli gıdalar tüketilmesi, böbrek üstü bezlerinde fonksiyon bozukluğu, stres ya da bazı kozmetik ürünler akne oluşumuna sebep olan diğer faktörlerdendir.

Akne tipleri
Akne tipleri

Akneleriniz size ne anlatıyor?

Yukarıda akne oluşumunu artıran nedenlerden bazılarını sıraladık. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da yüzünüzün belli bölgelerinde çıkan aknelerin aslında bazı sağlık problemlerinin habercisi ya da kötü alışkanlıkları bırakmanız için bir alarm niteliğinde olduğunu unutmayın. İşte çıktıkları bölgeye göre aknelerin size anlatmak istedikleri:

Aknelerinizi tanımanızı sağlayacak yüz haritası
Aknelerinizi tanımanızı sağlayacak yüz haritası

1 & 2 – Sindirim sistemi: Bu bölgelerde kronikleşen akneler genelde size “yediklerine dikkat et” mesajı verirler. İşlenmiş gıda ve şeker tüketiminiz çoksa kısıtlamanızda fayda var.

3 – Karaciğer: Alkolü, yağlı besinleri, kızartmaları ve süt ürünlerini fazla kaçırmak karaciğeri yorar ve karaciğeriniz size yüzün bu bölgesinde çıkan aknelerde “Yavaşla!” mesajı verir. Bu bölgede tekrar eden akneleriniz varsa, saydığımız besinleri ve alkolü kontrollü tüketin ve günde en az 30 dakika hafif egzersiz yapın. Faydasını hemen hissedeceksiniz.

4, 5, 7, 8 – Böbrekler: Özellikle göz çevresinde çıkan her şey (koyu halkalar da dahil) dehidrasyonun yani vücudunuzun susuz kaldığının belirtisidir. Eğer yüz haritasında gördüğünüz 4,5,7 ve 8 numaraları alanlarda akneleriniz varsa çay, kahve ve asitli içecekleri hemen kesin ve günde en az 2 litre su için.

6 – Kalp: Eğer burnunuzda çıkan akneleriniz varsa, hemen tansiyonunuzu ve B vitamini seviyenizi kontrol ettirmenizde fayda var demektir. Diğer bir ihtimal de yediğiniz besinlerin iyi yağlardan ziyade kötü kolestrole yol açan kötü yağlar içeriyor olmasıdır. Bu durumun önüne geçmek için bol bol balık tüketin (Ekstra Omega 6 tabletleri de alabilirsiniz); zeytinyağı, avokado ve hindistan cevizi yağı gibi nitelikli yağları kullanın.

9 & 10 – Solunum sistemi: Sigara içiyorsanız, alerjik problemleriniz varsa ya da doğru nefes almanızı engelleyen başka sıkıntılarla boğuşuyorsanız 9 ve 10. bölgelerde akneleriniz olma ihtimali yüksektir. Böyle bir sorunla karşı karşıyaysanız, vücudunuzu alkali hale getirmek iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. İşlenmiş ve asitli gıdalar yerine meyve, sebze ve doğal besinler tercih etmeniz, vücudunuzdaki hücre hasarını gidereceği ve oksijen seviyesini yükselteceği için akneleriniz hızla  iyileşmeye başlayacaktır. Ayrıca çeşitli nefes egzersizleri ve yoga yapmak da kesinlikle işe yarayan başka bir yöntem.

11 & 12 – Hormonal sistem: Kadınların her ay yaşadığı hormonal değişimler nedeniyle bu bölgede aniden çıkan akneler genelde kalıcı değillerdir. Özellikle yumurtlama dönemlerinin habercisi niteliğindeki bu akneler, bazen polikistikover sendromunun ya da düzensiz yaşamın da getirisi olabilir.

13 – Mide: Sindirim sisteminin orta noktasındaki midenin görevini iyi yapamaması çene ucu sivilceleri olarak kendini gösterebilir. Özellikle kabızlık ve reflü gibi sorunları olan ve bu bölgede akne derdinden muzdarip kişilerin lif ağırlıklı hafif besinler tüketmeleri ve bitki çayları ve polen gibi doğal içeriklerle midelerine özen göstermeleri gerekiyor.

14 – Bağışıklık sistemi: Yüzünüzde değil de boyun bölgenizde inatçı sivilceler varsa, bağışıklık sisteminiz güçlü kalmak için zorlu bir savaş veriyor demektir. Bunun sebebi vücudunuza yerleşmiş bir bakteri, enfeksiyon ya da aşırı yorgunluk / stres gibi dış faktörler olabilir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için probiyotik takviyelerin yanı sıra, antioksidan içerikli propolis tüketmek de çok faydalı olacaktır.

 

Kaynaklar:

www.prevention.com

www.medicalnewstoday.com

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Koreli kadınların hep merak edilen cilt bakım sırları

Evde cilt bakımının en etkili yolu: Doğal yağlar

Yüz temizliğinde dikkat edilmesi gereken 7 önemli konu

 

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!