Akıllı telefonlarla mesajlaşmak beyin dalgalarının ritmini değiştiriyor
Geçtiğimiz günlerde Epilepsy & Behaviour adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, akıllı telefonlarla mesajlaşma beyin dalgalarının ritmini değiştiriyor.
İnsanların giderek artan bir şekilde iletişim aracı olarak mesajlaşmayı kullanmalarına karşın, akıllı telefon kullanımının nörolojik etkileri hakkında çok az şey biliniyor. Akıllı telefonlarla yapılan metinsel iletişim sırasında beynimizin nasıl çalıştığını anlamak ve daha fazla bilgiye ulaşmak adına Profesör William Tatum’un liderliğini üstlendiği araştırma ekibi, bu konu hakkında bir araştırma gerçekleştiriyor. 129 katılımcıdan elde edilen bilgiler analiz ediliyor, beyin dalgaları 16 ay boyunca EEG yardımıyla izleniyor ve beyin dalgalarının video kaydı alınıyor.
Her 5 kişiden 1’nin kendine özgü mesajlaşma ritmi var
Epilepsi İzleme Ünitesi başkanı ve Nöroloji Profesörü Dr Tatum’un bulgularına göre, akıllı telefonlarıyla mesajlaşırken beyin dalgaları izlenen her 5 katılımcıdan 1’i kendine özgü ‘texting rhytim’ yani ‘mesajlaşma ritmi’ne sahip.
Araştırmacılar, dikkatlerini ve bilişsel işlevlerini test etmek için katılımcılardan mesaj yazma, ekranı parmakla kaydırma gibi aktiviteler sergilemelerini istiyorlar. Sonuçta sadece mesaj yazma sırasında yeni beyin ritmi oluşuyor. Mesajlaşma ritminin diğer formlara göre benzersizliğine motor ve işitsel sözel nörolojik aktivitenin kombinasyonu neden olabilir.
Mesajlaşma ritmiyle katılımcıların demografik bilgilerini içeren yaş, cinsiyet, epilepsi tipi, MR’da beyin lezyonu ya da EEG’de iktal arasında korelasyon bulunmuyor.
İlgili yazı: Akıllı telefonlar cildimizi yaşlandırıyor olabilir mi?
‘Beynin sözlü olmayan bilgiyi elektronik cihazları kullanarak işleyebilme yetisini nesnel olarak ölçmek için bu yeni ritmin objektif bir metrik olacağına inanıyoruz; ki bu da dikkat ve duygular tarafından artırılan geniş çapla ağla son derece bağlantılı.’ diyor Dr. Tatum.
Akıllı telefon kullanıcılarının yanı sıra, mesajlaşma ritmi IPad kullanıcılarında da bulunuyor. Araştırmacılar, telefon veya diğer elde kullanılan ürünleri kullanırken farklı beyin dalgalarının mevcudiyetinin, görece daha küçük ekran nedeniyle daha çok konsantrasyon gerektirdiği için oluşabileceği varsayımının üzerinde duruyorlar.
Dr. Tatum bu bulguların beyin – bilgisayar ara yüzlerinde, oyun sektöründe ve araç kullanmada önemli çıkarımlarının olabileceğini söylüyor ve ekliyor: ‘Şimdi insanların araba kullanırken neden mesajlaşmamaları gerektiğinin biyolojik bir açıklamasına sahibiz; çünkü mesajlaşma beyin dalgalarını değiştiriyor. Her ne kadar hala tam olarak emin olmamız için birçok araştırma yapmamız gerekse de, beynin bilgisayarlaştırılmış aletle arayüzleme gerçekleştirdiğinde verdiği cevabı çözmeye başladık.’
Kaynak:
psypost.org